BinnenkortBuitenlands nieuws

Gürbaca regisseert Freischütz in Essen

Het Aalto-Musiktheater in Essen presenteert op zaterdag 8 december een nieuwe productie van Der Freischütz van Carl Maria von Weber. Tatjana Gürbaca voert de regie, in de cast onder anderen Martijn Cornet.

Martijn Cornet zingt vorst Ottokar. (© Sarah Wijzenbeek)

Der Freischütz ging in 1821 in Berlijn in wereldpremière en groeide uit tot sleutelwerk in de Duitse operatraditie. De “deutsche Nationaloper” noemt het Aalto-Musiktheater het werk zelfs.

Het stuk van Weber en zijn librettist Johann Friedrich Kind draait om de jager Max, die met een proefschot jachtopziener Kuno moet overtuigen om hem met diens dochter Agathe te laten trouwen. Max is bang dat hij zal falen, wat de duistere Kasper aangrijpt om hem in een duivels pact te betrekken.

Der Freischütz ontstond na de Duitse Bevrijdingsoorlog. Het verhaal zelf speelt zich af kort na de Dertigjarige Oorlog. Regisseur Tatjana Gürbaca zoomt op die gegevens in en laat haar enscenering draaien om een naoorlogse samenleving. “Wat schuilt er achter een samenleving waarin de herinnering aan de oorlog het denken en handelen bepaalt?”

Gürbaca was eerder in Essen te gast met een productie van Lohengrin, die genomineerd werd voor DER FAUST, een belangrijke Duitse theaterprijs. Voor Der Freischütz werkt de Duitse samen met de Essener chef-dirigent Tomáš Netopil.

De hoofdrollen worden vertolkt door Jessica Muirhead (Agathe), Maximilian Schmitt (Max) en Heiko Trinsinger (Kaspar). Karel Martin Ludvik zingt Agathes vader Kuno en de Nederlandse bariton Martijn Cornet vertolkt Ottokar, een Boheemse vorst.

Der Freischütz is van 8 december tot en met 7 juni 2019 elf keer te zien. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Willem Bruls laat Venetië zingen

Volgend artikel

Opera in de media: week 49 van 2018

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.