Binnenkort

Opera in de media: week 49 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 49 (1 – 7 december 2018) aandacht voor de opening van het Scala-seizoen met Atilla van Verdi en voor Jonas Kaufmann als Otello bij de Bayerische Staatsoper.

Video

Jonas Kaufmann en Anja Harteros in Otello bij de Bayerische Staatsoper. (© Wilfried Hösl)

Otello met Kaufmann
U kunt zondag live meekijken naar de uitvoering van Verdi’s Otello in München, in een regie van Amélie Niermeyer. De hoofdrollen worden gezongen door Jonas Kaufmann (Otello), Anja Harteros (Desdemona) en Gerald Finley (Jago). Voor het orkest van de Bayerische Staatsoper staat Kirill Petrenko. Wie de livestream mist, kan van maandagmiddag 12.00 uur tot dinsdag 11.59 uur de opname met ondertitels terugkijken.
StaatsoperTV: zondag 2 december om 19.00 u.

Zauberflöte in Brussel
Onlangs ensceneerde Romeo Castellucci de opera Die Zauberflöte van Mozart bij de Munt in Brussel. De productie werd muzikaal geleid door Antonello Manacorda. In de cast zongen onder anderen Sabine Devieilhe als de Königin der Nacht, Gábor Bretz als Sarastro en Georg Nigl als Papageno. Eén van de Drei Damen was de Nederlandse mezzosopraan Esther Kuiper. Arte zendt de opname in de nacht van zondag op maandag uit.
Arte: maandag 3 december om 00.40 u.

Joyce geeft les
Recente opnamen van de masterclass die Joyce DiDonato in New York gaf zijn te zien op Medici.tv. De mezzosopraan werkte met vier zangtalenten aan hun stem en presentatie.
Medici.tv: maandag 3 december om 18.00 u.

Gala in New York
Het jaarlijkse Richard Tucker Opera Gala was een sterrenfeest in de New Yorkse Carnegie Hall. Onder anderen Stephanie Blythe, Javier Camarena, Michael Fabiano en Anna Netrebko traden op. De New York Choral Society en het orkest van de Metropolitan Opera werden geleid door Marco Armiliato. De opname van oktober is na gratis registratie te zien op Medici.tv.
Medici.tv: dinsdag 4 december om 18.00 u.

La Fenice brengt Macbeth
De productie van de opera Macbeth van Verdi, in een regie door Damiano Michieletto, wordt als livestream door OperaVision aangeboden. Dirigent Myung-Whun Chung staat voor het orkest van La Fenice in Venetië en leidt koor en orkest van het operahuis en solisten als Luca Salsi, Simon Lim en Vittoria Yeo.
OperaVision: vrijdag 7 december om 19.00 u.

Verdi opent Scala-seizoen
Het seizoen van de Scala in Milaan wordt dit jaar geopend met Atilla van Verdi. Het orkest wordt gedirigeerd door Riccardo Chailly, regisseur Davide Livermore maakte de enscenering. In de hoofdrollen zingen de Russische bas Ildar Abdrazakov en de Spaanse sopraan Saioa Hernandez. De avond begint in Milaan om 18.00 uur, de licht vertraagde uitzending van Arte wordt om 21.45 uur gestart.
Arte: vrijdag 7 december om 21.45 u.

Medusa van DNO
Met het licht ironische beeld van een plezierbootje op de Amstel begint de opname van Das Floß der Medusa, de opera van Hans Werner Henze die De Nationale Opera eerder dit jaar op de planken bracht. Op Arte Concert is het stuk nog terug te kijken. In de hoofdrollen zongen Lenneke Ruiten (Der Tod), Bo Skovhus (Jean-Charles) en Dale Duesing (Charon). Ingo Metzmacher leidde het Nederlands Philharmonisch Orkest en het aangevulde koor van De Nationale Opera.
Arte Concert: on demand.

Audio

Angela Meade. (© Dario Acosta)

Mefistofele bij de NTR
Dat de zaterdagmatinee van de New Yorkse Metropolitan Opera op de radio wordt uitgezonden, is een traditie die teruggaat tot 1931. Deze week is NTR Opera Live er ook bij, met een uitzending van de opera Mefistofele van Arrigo Boito. In de hoofdrollen zingen Christian Van Horn, Michael Fabiano en Angela Meade. In de pauze van het programma is Ekaterina Levental te gast. Van haar zijn opnamen te horen als harpiste en als zangeres.
NPO Radio 4: zaterdag 1 december om 19.00 u.

Adèle Charvet in de Kleine Zaal
Het openingsconcert van het festival Alba Rosa Viva! vormt het programma van het Zondagochtend Concert. Celliste Harriet Krijgh, pianiste Magda Amara en mezzosopraan Adèle Charvet brengen in de Kleine Zaal van het Concertgebouw in Amsterdam werken van onder anderen Fauré en Bosmans.
NPO Radio 4: zondag 2 december om 11.00 u.

Paulus van Mendelssohn
Het Zondagmiddagconcert is gewijd aan het oratorium Paulus van Felix Mendelssohn. De solisten bij het orkest van de Beierse Omroep in München waren Carolyn Sampson, Mark Padmore en Albert Dohmen. Het geheel stond onder leiding van Masaaki Suzuki. De opname dateert van 28 september jongstleden.
NPO Radio 4: zondag 2 december om 14.00 u.

Flórez bij Ernst Daniël
Opnamen van tenor Juan Diego Flórez en hoogtepunten uit de musical Wonderful Town van Leonard Bernstein zijn te horen in het programma van Ernst Daniël Smid, dat overigens op 30 december zijn laatste uitzending beleeft.
NPO Radio 4: zondag 2 december om 18.00 u.

Karin Strobos. (© Keke Keukelaar)

Vrouwenzang in de Kleine Zaal
Ook het Avondconcert van zondag staat in het teken van Alba Rosa Viva! Er is live muziek van onder anderen Alma Mahler en Rosy Wertheim, uitgevoerd door het Ruysdael Kwartet, pianiste Reinild Mees en de vocalisten Sarah Wegener en Karin Strobos.
NPO Radio 4: zondag 2 december om 20.00 u.

Rossini in Pesaro
In de BBC-operamatinee op donderdag is een opname te horen van het afgelopen Rossini Festival in Pesaro. Zijn opera Ricciardo e Zoraide, die tweehonderd jaar geleden in première ging, werd daar uitgevoerd door het orkest van de RAI met solisten als Juan Diego Flórez en Pretty Yende.
BBC Radio 3: donderdag 6 december om 15.00 u.

Weektip

Het festival Alba Rosa Viva! viert dit weekend het werk van vrouwelijke componisten in de klassieke muziek. Een voorbeeld van een zeer succesvolle componist is Kaija Saariaho. Haar werk werd bij De Nationale Opera uitgevoerd (Only the sound remains) en haalde de Live in HD-serie van de Metropolitan Opera (L’amour de loin). Dit is een opname van het werk Mirage uit 2007, geschreven voor cello, sopraan en orkest, met Karita Mattila als vocale soliste.

Vorig artikel

Gürbaca regisseert Freischütz in Essen

Volgend artikel

Mijnssen maakt zich op voor barokjaar

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.