Binnenkort

Opera in de media: week 51 van 2018

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 (15 – 21 december 2018) aandacht voor De rechtstreekse uitzending van Oedipe vanuit Nationale Opera & Ballet en voor de livestream van Don Pasquale vanuit de Munt in Brussel.

Video

Sabine Devieilhe. (© Fabien Monthubert)

Mozartfeest
Tijdens het helemaal aan Mozart gewijde concert in het Parijse Théâtre des Champs-Élysées treden bekende vocalisten op, onder wie de sopranen Sabine Devieilhe, Julie Fuchs en Olga Peretyatko, tenor Michael Spyres en mezzosopraan Marianne Crebassa. Het Orchestre de Chambre de Paris staat onder leiding van Yvan Cassar. De livestream op Culturebox is al vanavond.
Culturebox: vrijdag 14 december om 20.55 uur, daarna on demand.

Karajan aan het werk
Medici.tv brengt niet alleen concerten, maar ook documentaires. De film Karajan – The Second Life toont Herbert von Karajan in de opnamestudio werkend aan onder meer de opera Siegfried. Bekende collega’s als Anne-Sophie Mutter en Brigitte Fassbaender komen aan het woord.
Medici.tv: zaterdag 15 december om 18.00 u.

Weiden in Wenen
Afgelopen weekend was de opera Die Weiden al te horen bij NTR Opera Live. Wie er 14 euro voor over heeft, kan de voorstelling in geluid en beeld meemaken. De livestream van de Wiener Staatsoper biedt de muziek van Johannes Maria Staud in een uitvoering onder leiding van Ingo Metzmacher en regisseur Andrea Moses. Solisten zijn onder anderen Rachel Frenkel, Tomasz Konieczny en Thomas Ebenstein.
StaatsoperLive: zondag 16 december om 19.00 u.

Verdi in Parijs
Verdi’s Simon Boccanegra werd voor de opera van Parijs geënsceneerd door Calixto Bieito en muzikaal geleid door Fabio Luisi. De opname van de productie, met in de belangrijkste rollen Ludovic Tézier, Mika Kares en Maria Agresta, is op Culturebox te zien.
Culturebox: on demand.

Anna Prohaska. (© Harald Hoffmann / DG)

Rameau in Berlijn
In de Berlijnse Staatsoper Unter den Linden werd afgelopen weken de opera Hippolyte et Aricie van Rameau opgevoerd. Wie Anna Prohaska, Magdalena Kožená, Reinoud Van Mechelen en hun collega’s aan het werk wil zien, kan tot 7 januari 2019 de stream op Arte Concert opvragen. De voorstelling werd gedirigeerd door Sir Simon Rattle voor het Freiburger Barockorchester. Aletta Collins maakte de enscenering.
Arte Concert: on demand.

Káťa Kabanová in Napels
Regisseur Willy Decker, geassisteerd door dramaturg Klaus Bertisch, maakte een enscenering van de opera Káťa Kabanová van Leoš Janáček. Volgens OperaVision wordt de wereld van de hoofdfiguur “claustrofobisch in zwart” weergegeven. Het Teatro di San Carlo in Napels engageerde een grotendeels Tsjechische cast met sopraan Pavla Vykopalová in de hoofdrol. Juraj Valčuha leidt het orkest.
OperaVision: donderdag 20 december om 18.00 uur, daarna on demand.

Donizetti in Brussel
In Brussel heet de eindejaarsvoorstelling Don Pasquale, volgens de recensie van Place de l Opera “een plezante voorstelling met een energieke cast”. Die cast bestaat uit onder anderen Michele Pertusi, Danielle de Niese en Joel Prieto. Laurent Pelly maakte de enscenering, het orkest van de Munt wordt geleid door Alain Altinoglu. Het operahuis biedt op de eigen site een livestream en wie Mezzo op de kabel heeft, kan via die zender kijken.
Website van de Munt en Mezzo: vrijdag 21 december om 20.00 u.

Audio

Delius in de Matinee
Veel Nederlands talent staat zaterdag op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw voor de uitvoering van Delius’ A Village Romeo and Juliet. Sir Mark Elder leidt het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. Naast tenor Matthew Newlin als Sali en sopraan Marina Costa-Jackson als Vreli zingen onder anderen Aylin Sezer, Jeannette van Schaik, Nina van Essen, Raoul Steffani, Leon van Liere, Martijn Sanders en Lucas van Lierop in de verschillende rollen.
NPO Radio 4: zaterdag 15 december om 13.00 u.

Johan Reuter als Oedipe in Oedipe. (© Monika Rittershaus / DNO 2018)

Oedipe bij NTR Opera Live
Er was veel lof voor de muziek en de vormgeving van de opera Oedipe van Enescu bij De Nationale Opera. De voorstelling van zaterdagavond wordt live uitgezonden op Radio 4. Het Koor van De Nationale Opera en het Nederlands Filharmonisch Orkest worden geleid door Marc Albrecht. In de hoofdrollen zingen Johan Reuter als Oedipe, Sophie Koch als Jocaste en Violeta Urmana als La Sphinge. André Morsch en Mark Omvlee leveren Nederlands aandeel.
NPO Radio 4: zaterdag 15 december om 19.00 u.

Traviata in New York
De nieuwe productie van La traviata van Verdi is vanuit New York te zien in de bioscopen en te horen bij de BBC-radio. De nieuwe enscenering voor de Metropolitan opera wordt gedirigeerd door Yannick Nézet-Séguin en geregisseerd door Michael Mayer. In de hoofdrollen zingen sopraan Diana Damrau als Violetta en tenor Juan Diego Flórez als Alfredo. Zijn vader Giorgio wordt gezongen door bariton Quinn Kelsey, mezzosopraan Kristin Chavez is Flora.
BBC Radio 3: zaterdag 15 december om 19.30 u.

Trio in Spiegelzaal
Bas-bariton Marc Pantus, altviolist Martina Forni en pianist Thomas Beijer zijn te gast in het programma Spiegelzaal. De drie treden op 21 december op in de Waalse Kerk in Amsterdam met een programma met werk van Wolf en Brahms.
NPO Radio 4: zondag 16 december om 10.00 u.

Avontuur in Muziekgebouw
Een lied op tekst van Gerard Reve en Vier Lieder voor bariton en ensemble van Pavel Haas en Jan van Vlijmen stonden afgelopen donderdag op het programma van een avontuurlijke avond in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Het Nieuw Ensemble onder leiding van Ed Spanjaard was de spil van de avond, bariton Mattijs van de Woerd was de vocalist.
NPO Radio 4: zondag 16 december om 20.00 u.

Bach in de kersttijd
Vanuit Utrecht brengt het Avondconcert een uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium. Onder leiding van dirigent Peter Dijkstra zingt het Nederlands Kamerkoor en speelt Collegium 1704 met solisten als Elizabeth Watts, Maarten Engeltjes en Benedikt Kristjánsson.
NPO Radio 4: woensdag 19 december om 20.00 u.

Opera van Salieri
Afgelopen mei werd tijdens het Schwetzingen Festival in Duitsland een zeldzame uitvoering gegeven van de opera La Fiera di Venezia van Salieri. Op periode-instrumenten speelde het ensemble L’Arte del Mondo onder leiding van Werner Erhardt. Enkele van de solisten waren Francesa Lombardi Mazzulli, Furio Zanasi en Krystian Adam.
BBC Radio 3: donderdag 20 december om 15.00 u.

Haydn onder leiding van Alarcón
In het AVROTROS Vrijdagconcert, live vanuit TivoliVredenburg in Utrecht, wordt een uitvoering van Die Schöpfung van Haydn uitgezonden. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor worden geleid door Leonardo García Alarcón. Solisten zijn Elsa Benoit, Sebastian Kohlhepp en Daniel Schmutzhard.
NPO Radio 4: vrijdag 21 december om 20.00 u.

Weektip

Kersttijd
Het is Hänsel und Gretel-seizoen. Althans in Duitsland, waar deze maand – zoals u kon lezen op Place de l’Opera – in dertig steden Humperdincks sprookjesopera wordt opgevoerd.

Een fraaie uitvoering in acceptabele kwaliteit is deze uit 1981, met Georg Solti op de bok voor de Wiener Philharmoniker en in de belangrijkste rollen Brigitte Fassbaender, Edita Gruberova en Hermann Prey. De ondertitels zijn in het Engels.

Vorig artikel

Minkowski dirigeert Mozart in Matinee

Volgend artikel

Het vuur in Jan-Willem Schaafsma

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.