AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Thijl, René en Erna

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 173.

Thijl digitaal
Grote ‘bijvangst’ bij de uitvoeringen van de opera Thijl van Jan van Gilse, afgelopen zomer in Soesterberg, is een complete opname van het werk. Tot nu toe was er alleen matig radiomateriaal uit 1980. De cd’s en dvd’s worden rond nieuwjaar verzonden.

Ontdekking
Paul Appleby is dit jaar voor twee grote producties bij De Nationale Opera in Amsterdam. Hij heeft muzikaal advies voor collega-tenoren.

Memory Lane
In deze podcast wordt een beeld geschetst van de historie van de Londense Wigmore Hall. Onder anderen directeur John Gilhooly en liedbegeleider Graham Johnson komen aan het woord.

Hamlet in Parijs
De aandacht – en de lof – voor de nieuwe productie van Hamlet bij de Parijse Opéra Comique was opvallend groot. Onder meer de vocale prestaties van Stéphane Degout werden geroemd. De term ‘époustouflant’ is wat ons betreft kandidaat voor de titel ‘woord van de dag’.

Driekamerzanger
In Oostenrijk en Duitsland kun je het eervolle predikaat Kammersänger ontvangen als je aan de strenge eisen voldoet. Bas René Pape kreeg net voor kerst de titel “Österreichischen Kammersänger” toegekend.

De bas werd hiermee voor de derde maal geëerd met deze titel.

Spring maar achterop
De leden van het Nederlands Kamerkoor zorgen voor eigen vervoer onderweg, ook hier in Praag.

Jaar met Aa-kwaliteit
Componist Michel van der Aa kijkt tevreden terug op 2018. In 2019 zal zijn kameropera Blank Out zijn première beleven in Griekenland en Frankrijk.

Gelukkig hebben we de foto’s nog
Ook sopraan Diana Damrau kijkt terug op 2018 en opent haar fotoalbum.

Benjamin op dvd
De opera Lessons in Love and Violence ging afgelopen jaar in première in Londen en kwam snel naar Amsterdam. De dvd ervan is net verschenen.

Hannigan gaat door met haar Equilibrium-project. Er zijn binnenkort audities.

Nostalgie
Un ballo in maschera met Gré Brouwenstein en Erna Spoorenberg in La traviata: zomaar twee meldingen in het blad Opera van december 1968. De complete uitgave staat nu online.

Nieuwe podcast
Aria Code is de naam van de podcast over opera die het radiostation WQXR samen met de Metropolitan Opera begonnen is.

Nog twee weken te gaan voor 15 procent

Na 299 jaar wachten
Radamisto, de opera van Händel die voor het eerst in Nederland wordt opgevoerd, gaat op 17 januari in première bij de Dutch National Opera Academy.

Wijze woorden
De informatie in de tweet is achterhaald, maar het beroemde Bernstein-citaat geldt wat ons betreft ook voor héél 2019. In de wereld van opera, lied en muziektheater – werelden van chronisch tijdgebrek – werden in 2018 mooie dingen gemaakt. Over mooie dingen in 2019 zal Cité u ook dit jaar weer berichten.

Vorig artikel

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

Volgend artikel

Charkov City Opera op tournee met Aida

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.