AchtergrondHeadline

Gelukkig nieuwjaar, operaliefhebbers!

De redactie van Place de l’Opera wenst u een luisterrijk nieuwjaar toe, vol onvergetelijke opera-ervaringen! Er is veel om naar uit te kijken; de agenda voor 2019 is goedgevuld. Wij volgen alles op de voet en doen ons best om u doorlopend van lezenswaardige lectuur te voorzien. Een toost op de kunstvorm die we allen zo beminnen: opera!

Vorig artikel

De tien spraakmakendste artikelen van 2018

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Thijl, René en Erna

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.

9Reacties

 1. Kersten van den Berg
  1 januari 2019 at 13:02

  Dank, geachte redactie. Ook u alle goeds toegewenst voor dit jaar, waarin we `ons` 2e lustrum mogen vieren.

 2. c.horsmeier
  3 januari 2019 at 15:39

  Geachte allemaal
  HEEL VEEL GOEDS voor 2019 en een zeer muzikaal jaar.
  Veel succes.

 3. Kersten van den Berg
  3 januari 2019 at 17:29

  Dank je, Chris, insgelijks. En ik sluit me graag bij je wens voor allemaal aan!

 4. Olivier Keegel
  3 januari 2019 at 22:46

  ER IS VEEL OM OP TERUG TE KIJKEN…

  Een jaar vol onvergetelijke opera-ervaringen, meer kunnen wij ons niet wensen toch? Voor Opera Gazet kan 2018 qua opera-ervaringen nauwelijks overtroffen worden. Ons werden afgelopen jaar door DNO alle persfaciliteiten ontzegd.

  „Er is in den laatsten tijd eene zekere rilling door het land gegaan, veroorzaakt door een boek,” zei politicus Van Hoëvell na de publicatie van de Max Havelaar. Vervang “boek” door “opiniestuk in Het Parool” en wij beseffen eens te meer, vermits u over enig gevoel voor ironie beschikt, de immense repercussies die het geschreven woord kan hebben. Nadat mij door een DNO-meisje een kwartier voor de voorstelling een briefje (“jij onbetamelijke journalistiek schrijven, jij niet meer welkom zijn”) in de hand was gefrummeld, brak de pleuris uit.

  Een woord van grote dank past mijn collega on-line operarecensenten: strijdbare manifesten van strijdbare persoonlijkheden verschenen, als één man stelde men zich achter mij op. De tijden van Hannie Schaft en Titus Brandsma herrezen. Met moeite kon ik een algehele on-line boycot van DNO-voorstellingen afwenden. Het “jongens, denk nu eens aan jezelf” viel uiteindelijk opmerkelijk snel in goede aarde. In zéér vruchtbare aarde, zo bleek. Vier jagers hebben immers meer kans de beer te schieten dan drie.

  Ontroerend, deze solidariteit. Een speciaal woord van dank aan Place de l’Opera die de hele kwestie steeds op de voet volgde en, zoals een operamedium betaamt, er nauwkeurig verslag van deed. Om mij te ontlasten verwijderde men mij zelfs, zonder enige toelichting, van de 15 uitverkorenen die men verzocht een wenslijstje voor de Opera van het Jaar in te dienen. Dat is nu eens de betamelijke journalistiek zoals DNO die graag ziet, net als de inperking van de reactiemogelijkheden in Place de l’Opera. Tout va très bien, Madame la Marquise! Dit alles neemt niet weg dat ik toch zo graag eens met operakenner Merlijn Kerkhof (men spreekt wel van de nieuwe Leo Riemens) op één lijst had gestaan. Maar offers moeten nu eenmaal gebracht worden.

  In het eerste halfjaar 2019 is de uitspraak in hoger beroep te verwachten in de zaak die de Nederlandse Vereniging van Journalisten namens mij tegen DNO heeft aangespannen. Inzet: vrijheid van nieuwsgaring. 2019, het jaar van ons 3e (ons derde) lustrum, is ook het jaar waarin ik het hoofdredacteurschap van Opera Gazet zal overnemen (per seizoen 19-20) van mijn baas Guillaume Maijeur. Wij verheugen ons bijzonder op de in het leven te roepen rubriek “Tussen de coulissen”. Voorlopig is het voor mij echter: sit back, and enjoy the ride.

  En nu allen fluks in de pen geklommen om de affaire tot begrijpelijke proporties terug te brengen: “Hij mot gewoon se eige kaartje betalen!”

  Ik wens u allen een voortreffelijk 2019.

 5. anna Minis
  3 januari 2019 at 23:24

  Gelukkig nieuwjaar, heer Keegel. Ik hoop voor u dat de uitspraak in het hoger beroep gunstig voor u uitpakt en dat u dan weer recensies over de voorstellingen van DNO gaat schrijven.
  Want ze zijn oergeestig, of je het ermee eens bent of niet.

  Ook gelukkig nieuwjaar voor iedereen die dit leest!

 6. c.horsmeier
  4 januari 2019 at 13:19

  OOk van mij Mijnheer Keegel de beste wensen en dat de uitspraak gunstig mag verlopen,
  ind dit heel erg, wist dit niet . Wel van Marc Duijnstee van Opera Nederland
  Veel succes Chris

 7. Stefan Caprasse
  4 januari 2019 at 16:21

  Inderdaad ontroerend, zoveel solidariteit…

 8. Ivo v.d. M.
  4 januari 2019 at 17:23

  De beste wensen, meneer Keegel. Als ik mij goed herinner hebben menzen als Pieter van den Berg, Bas van Putten, Cor de Wit en Mauricio Fernández het in een gepubliseerde verklaring voor u opgenomen. Tel dus uw zegningen. U had toch niet de ilusie dat andere operawebsites solidair zouden zijn? Als in één straat 4 slagers zitten, is men blij als er één met tegenslag te maken krijgt. Verhoogt de eigen omzet, snap je. Zo is de mens nu eenmaal. Dat de Nederlandse Vereniging van journalisten uw zaak op eigen koste “overneemt”, bewijst dat u een zaak heeft. Het is ook te gek om los te lopen, wat er gebeurd is, Veel succes met uw hoger beroep!

 9. Conus
  11 januari 2019 at 16:37

  U heb gelijk, Ivo. De beste wensen voor het nieuwe jaar (“mag” dat nog?)