AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Benjamin, Mark en Carmen

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 175.

Zingen en studeren
Wie voldoet aan de eisen, kan nog tot eind deze maand nadenken over een auditie voor de Dutch National Opera Academy. Masterstudenten die worden toegelaten krijgen kansen op interessante producties met heel uiteenlopende regisseurs.

De toekomst verkend
De DNOA-afgestudeerden komen goed terecht, zegt de Raad voor Cultuur in het nogal voorzichtig verwoorde advies voor de sector muziektheater dat vandaag verschijnt. Meer algemeen zegt de Raad: “Het aantal zangopleidingen en -specialisaties is divers, maar sluit onvoldoende aan op de vraag van gezelschappen.”

Brownlee weigert les aan sterzangeres
De manier waarop tenor Lawrence Brownlee hoge noten zingt, wil hij graag delen met de wereld. Meteen meldt zich al een eerste student, maar Brownlee wijst haar hooghartig af.

Première in september
Er wordt al gewerkt aan de komende productie van Die Zauberflöte door Opéra Fribourg en Opera Zuid. Benjamin Bayl, die bij Opera Zuid zal dirigeren, ging kijken bij de première in Fribourg. Daar zongen onder anderen Peter Gijsbertsen en Bart Driessen.

Lost in translation
Dirigent Mark Wigglesworth is een voorstander van de opvoering van opera’s in het Engels door de English National Opera. “It’s well documented how much opera composers have cared about audiences being able to understand the words”, is één van zijn argumenten.

Jonge talenten
Parnassos Cultuurcentrum is in het hart van Utrecht de plaats waar veel ensembles van de universiteit repeteren. Ook het Utrechtsch Studenten Concert oefent er wekelijks. Op donderdagavond 28 maart is er in TivoliVredenburg de tweede editie van UUnited Muziekfestival met 450 muzikale studenten, medewerkers en alumni.

Das pizza-Wirtshaus
Dat vinden we een wonderlijke beginzin: “Matthew Rose delivers a dream Winterreise at Pizza Express.”

Concertante opera’s
De Nationale Opera en OPERA2DAY brengen deze maand Vivaldi op de bühne. En ja, ook de NTR ZaterdagMatinee presenteert al jaren Vivaldi, maar dan in concertvorm.

Big Appleby
De Metropolitan Opera in New York brengt een nieuwe serie voorstellingen van Pelléas et Mélisande. En wat heeft New York dat Amsterdam (een paar maanden later) ook heeft: tenor Paul Appleby in de mannelijke titelrol.

Word is out
Het staat inmiddels op de website van De Nationale Opera: Stéphane Denève dirigeert de productie. Hij was eerder in Amsterdam voor Dialogues des Carmélites in 2015.

Transfermarkt
Barcelona krijgt een nieuwe baas.

In memoriam
Afgelopen week overleed de Wagner-zanger Theo Adam.

Schubert in Berlijn
Yajie Zhang, de Chinese mezzosopraan die in 2017 verschillende grote prijzen won op het Internationaal Vocalisten Concours in Den Bosch, is één van de deelnemers aan de Schubert Week die binnenkort in Berlijn wordt gehouden. Een eerdere winnaar, Thomas Hampson, is er ook bij.

https://twitter.com/boulezsaal/status/1084744489208594438

Alles van Berlioz
Op het label Warner is een uitgave aangekondigd van het complete werk van Berlioz. De box met 27 cd’s bevat onder meer de recente opname van Les Troyens met Joyce DiDonato. Ook een Janet Baker-opname van Les nuits d’été zit in de collectie. Aangekondigd voor 1 februari, bij de Duitse onlinemuziekwinkel geprijsd voor bijna 80 euro.

Prix Charles Cros
Mooi nieuws voor Stéphane Degout, die werd onderscheiden in de categorie ‘Les Grands Prix Internationaux du Disque et du DVD’ van de Franse Académie Charles Cros.

https://twitter.com/IMGAParis/status/1083732354517086208

Carmen over Tosca
Operawire sprak met “The Lady Gaga of opera. A fashion icon. An intense singing-actress. A glamorous personality”. Ze bedoelen sopraan Carmen Giannattasio.

Ontevreden klanten
Terwijl op het podium orkest en solisten, onder wie Jonas Kaufmann, Mahlers Lied von der Erde brachten, verlieten enkele bezoekers de zaal, onder de uitroep “Hier hört man auch nichts!” De Elbphilharmonie onder vuur.

Stukje Korngold
Morgen vervolgt de Nederlandse Reisopera in Apeldoorn de tournee met Die tote Stadt van Korngold. Hier zijn wat fragmenten uit de productie.

Blijde boodschap
Natuurlijk, opera is bij tijd en wijle een bedwelmende kunstvorm, maar we sluiten graag af met enige nuchterheid.

Vorig artikel

BarokOpera ontmaskert Peter de Grote

Volgend artikel

Luikse opera opent jaar met Faust

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.