BuitenlandBuitenlands nieuws

Luikse opera opent jaar met Faust

De Opéra Royal de Wallonie in Luik brengt van 23 januari tot en met 2 februari zes voorstellingen van Gounods geliefde opera Faust. De productie, die eerder te zien was in Turijn, Lausanne en Tel Aviv, wordt geregisseerd en ontworpen door Stefano Poda.

Ildebrando D’Arcangelo zingt Méphistophélès. (© Fadil Berisha)

Faust is naast (of na) Carmen de bekendste en meest opgevoerde Franse opera. Charles Gounod was al meer dan twintig jaar gefascineerd door Goethes tragedie toen hij het stuk in 1859 op muziek zette. Hits als de juwelenaria, het soldatenkoor ‘Gloire immortelle de nos aïeux’ en de tenoraria ‘Salut! Demeure chaste et pure’ bezorgden hem grote roem.

De wereldpremière in Parijs was geen succes, maar inmiddels is Faust niet meer weg te denken uit het operarepertoire. Operabase.com telt dit jaar 26 verschillende producties.

De productie in Luik is artistiek gezien een onemanshow van de Italiaanse regisseur Stefano Poda, die alle facetten van de productie (regie, decor- en kostuumontwerp, licht, choreografie) voor zijn rekening neemt. Zijn muzikale partner is Patrick Davin, die voor het orkest en koor van de Opéra Royal staat.

De titelrol wordt vertolkt door de Belgische tenor Marc Laho. Ook de rollen van Marguerite en Valentin zijn bezet met zangers uit eigen land: Anne-Catherine Gillet en Lionel Lhote. De vermaarde bas-bariton Ildebrando D’Arcangelo zingt Méphistophélès.

Na de zes voorstellingen in Luik is er op vrijdag 8 februari nog een uitvoering in het Palais des Beaux-Arts in Charleroi.

Zie voor meer informatie de website van de Opéra Royal de Wallonie.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Benjamin, Mark en Carmen

Volgend artikel

Pygmalion verkent oorsprong opera

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.