Binnenkort

Romantische Wagner in première bij DNO

Maandag 1 februari gaat een nieuwe productie van Der fliegende Holländer in première bij De Nederlandse Opera. De regie is van de hand van Martin Kusej, dirigent Hartmut Haenchen keert voor het eerst sinds 2007 weer terug op de bok van Het Muziektheater.

Der fliegende Holländer is een ‘Romantische Oper in drei Aufzügen’. Het is één van de vroege opera’s van Wagner – hij was nog geen dertig toen hij het stuk schreef. De Nederlandse Opera gebruikt echter niet de versie van de wereldpremière in 1843, maar een herziening uit 1860. In die tijd was Wagner al bezig aan zijn Ring des Nibelungen en had hij een stuk als Tristan und Isolde al geschreven.

De legende van de vliegende Hollander gaat kort gezegd over de opofferende liefde van het meisje Senta, die uiteindelijk de Hollander bevrijdt van zijn vloek. Volgens DNO ligt ‘de verlossingsgedachte’ ten grondslag aan het werk.

De opera hoeft niet te klagen over belangstelling. In de eerste paar maanden van dit jaar zijn er minstens twaalf producties van het werk te vinden, waaronder in Berlijn, Madrid en Wenen.

DNO kiest er in deze nieuwe productie voor om het werk ononderbroken uit te voeren. Oftewel: zo’n tweeëneenhalf uur zonder pauze.

De voormalige chef-dirigent van DNO Hartmut Haenchen zal de voorstellingen leiden. Hij was voor het laatst in Het Muziektheater te zien met de productie van Wagners Tannhäuser in 2007. Hieronder laat hij wat ideeën los over Der fliegende Holländer.

Voor de regie heeft DNO de allerminst conventionele Oostenrijkse regisseur Martin Kusej gestrikt. Hij was eerder bij DNO te zien bij Lady Macbeth van Mtsensk in 2006 en Die Gezeichneten in 2007. Kusej is ook veel in de theaterwereldactief. Zo was hij directeur van de Salzburger Theater Festspiele en wordt hij in 2011 intendant van het Bayerisches Staatsschauspiel.

DNO heeft een prominente caste bij elkaar gehaald. De titelrol wordt gezongen door de Finse bas-bariton Juha Uusitalo. Hij debuteert bij DNO. Uusitalo begon zijn carrière bij de Finse Nationale Opera, waar hij van 2000 tot 2008 in het ensemble zat.

Hij zong in vele Wagner-producties. Zo werkte hij mee aan volledige producties van Der Ring des Nibelungen in Wenen en Valencia. De laatste cyclus is onlangs in zijn geheel op dvd en Blu-Ray uitgebracht door C Major.

Uusitalo debuteerde in 2008 bij de Metropolitan Opera in een productie van Salome. De rol van Holländer zong hij al in onder meer Milaan, Wenen, San Francisco, Berlijn en Finland.

Hieronder zingt hij in de finale van Der fliegende Holländer tijdens een openluchtvoorstelling in Finland, vijf jaar geleden.

De gerenommeerde Britse bas Robert Lloyd zingt de rol van Daland. Lloyd heeft een flinke internationale status opgebouwd sinds hij in 1972 werd aangesteld bij het Royal Opera House in Londen.

Catherine Naglestad zingt Senta. Zij debuteert bij DNO. Naglestad zong op bekende festivals als die van Baden-Baden en Salzburg en werd in 2006 door Opernwelt uitgeroepen tot zangeres van het jaar. Het is de eerste keer dat ze een Wagner-rol op zich neemt.

De andere rollen worden gezongen door Marco Jentzsch (Erik), Marina Prudenskaja (Mary) en Oliver Ringelhahn (Steuermann).

Der fliegende Holländer gaat op maandag 1 februari in première. Daarna volgen tot en met 28 februari nog acht voorstellingen. Zie voor meer informatie de website van De Nederlandse Opera.

Vorig artikel

Nannerl Mozart: zus van een genie

Volgend artikel

Los Angeles Opera presenteert mager seizoen

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.