Binnenkort

Opera in de media: week 6 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 6 van 2019 (2 – 8 februari) aandacht voor de live-uitzending van Carmen vanuit de Metropolitan Opera in New York en twee liedrecitals van Thomas Oliemans.

Video

Don Giovanni in Parijs
In de productie van Don Giovanni die het Théâtre des Champs-Elysées op de planken bracht, staat Jérémie Rhorer voor het ensemble Le Cercle de l’Harmonie en maakte Stéphane Braunschweig de regie. In de belangrijkste rollen zongen Markus Werba, Miah Persson, Daniel Behle en Sophie Marin-Degor.
Culturebox: zondag 3 februari om 00.40 u.

Mezzosopraan Barbara Kozelj. (© Andreas Terlaak)

Barbara Kozelj in Podium Witteman
Een fragment uit Dangerous Liaisons van OPERA2DAY is te zien in Podium Witteman. Barbara Kozelj zingt Vivaldi’s aria ‘Sposa son disprezzata’. Ze wordt net als in de voorstelling begeleid door de Nederlandse Bachvereniging.
NPO 2: zondag 3 februari om 18.00 u.

Arabella in Wenen
De Wiener Staatsoper streamt deze week de opera Arabella van Richard Strauss. Het werk wordt opgevoerd in een enscenering van Sven-Eric Bechtolf en onder muzikale leiding van Axel Kober. In de hoofdrollen zingen Emily Magee, Chen Reiss en Daniel Behle.
StaastoperLive: dinsdag 5 februari om 19.00 u.

Geruchtmakende Troyens
Over de productie van Les Troyens van Berlioz bij de Opéra national de Paris wordt veel geschreven. Nog leuker dan het lezen over de schrik van de bezoekers over de ongepaste moderniteiten is het zelf bekijken van de productie. De man die alle ophef veroorzaakt, is regisseur Dmitri Tcherniakov, die samen met dirigent Philippe Jordan aan het hoofd van de productie stond. Solisten zijn onder anderen Ekaterina Semenchuk, Stéphanie d’Oustrac, Véronique Gens en Stéphane Degout.
Arte Concert: on demand.

Billy in Oslo
Net als in Amsterdam enkele jaren geleden zingt Jacques Imbrailo de titelrol van Billy Budd in een productie die de Noorse opera van het werk van Benjamin Britten maakte. Andere rollen worden gezongen door onder anderen Peter Hoare, John Relyea en Johannes Weisser. Voor het orkest staat Mark Wigglesworth, Annilese Miskimmon deed de regie.
OperaVision: vrijdag 8 februari om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Het blijft sneu voor jonge talenten die meedoen aan The X Factor en soortgelijke talentenjachten: wie r&b, hiphop of rock zingt, moet lang wachten op applaus. Als je meteen na je eerste zin al daverend applaus wilt, moet je opera zingen. Waarna de deskundige jury je een geweldige toekomst voorspelt in alle grote operahuizen van de wereld.

Audio

Carmen bij de Met
Live vanuit de New Yorkse Metropolitan Opera brengt NPO Radio 4 een opvoering van Bizets Carmen. De titelrol wordt gezongen door mezzosopraan Clémentine Margaine, haar tegenspeler Don José is een rol van tenor Roberto Alagna en Aleksandra Kurzak zingt Micaela. Het Met-koor en -orkest worden geleid door Louis Langrée.
NPO Radio 4: zaterdag 2 februari om 19.00 u.

Winterreise met Oliemans en Giacometti
Het recital dat bariton Thomas Oliemans en pianist Paolo Giacometti op zaterdagavond in Arnhem geven, is op maandag 4 februari te horen in het Avondconcert. Het duo speelt Schuberts Winterreise.
NPO Radio 4: maandag 4 februari om 20.00 u.

Thomas Oliemans. (© Marco Borggreve)

Recital met Schubert
De donderdagmiddagopera van de BBC-radio begint doorgaans om 15.00 uur, maar het is de moeite waard om een uur eerder al voor de radio te zitten. Voorafgaand aan de opera wordt een opname uitgezonden van een recital van bariton Thomas Oliemans en pianist Malcolm Martineau. De twee brachten de cyclus Liederkreis van Schumann en enkele liederen van Brahms.
BBC Radio 3: donderdag 7 februari om 14.00 u.

Kassaya in Montpellier
De opera van Montpellier en het nationale orkest van de Languedoc-Roussillon presenteerden een minder bekende opera van Léo Delibes. Michael Schonwandt dirigeerde een uitvoering van Delibes’ laatste opera Kassya, die werd voltooid door Jules Massenet. In de rol van Kassya zong Véronique Gens, naast onder anderen Anne-Catherine Gillet en Nora Gubisch.
BBC Radio 3: donderdag 7 februari om 15.00 u.

Vrijdagconcert met Jeths en Keuris
Het AVROTROS Vrijdagconcert presenteert vier vocalisten: sopraan Anita Hartig, alt Helena Rasker, tenor Sebastian Kohlhepp en bas Tareq Nazmi. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brengen onder leiding van Edo de Waart werk van Keuris, Jeths en Bruckner.
NPO Radio 4: vrijdag 8 februari om 20.00 u.

Weektip

Opera als kunstvorm
Michael Huijbregts maakte een korte historie van de opera. Wie graag een eerste indruk van het genre opdoet, krijgt fragmenten te zien van onder anderen Monteverdi, Wagner en Glass. Naast de video’s is er op de pagina van NPO Focus tekst over de historie van opera.
NPO Focus: waar komt opera vandaan?

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Tenor Stefan Kennedy

Volgend artikel

De Beer regisseert fascinerende Holländer

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.