Binnenkort

Programma BankGiro Loterij Zomerconcerten

Onder de nieuwe naam BankGiro Loterij ZomerConcerten vult het Concertgebouw de zomermaanden juli en augustus zoals ieder jaar met concerten. Onder anderen Joyce DiDonato, Johannette Zomer en Thomas Oliemans zijn te gast in de Amsterdamse concertzaal.

Joyce DiDonato zingt Les nuits d’été van Berlioz. (© Simon Pauly)

De BankGiro Loterij volgt Robeco op als sponsor van de zomerconcerten van het Concertgebouw. De serie biedt deze zomer meer dan tachtig concerten. Na afloop van veel concerten zijn er ontmoetingen en interviews met musici in ‘Live in de Spiegelzaal’. Deelnemers aan de BankGiro Loterij kunnen met 50 procent korting kaarten kopen.

Ilse DeLange geeft op 1 juli het openingsconcert met een aantal nader te bekendmaken gasten. Daarna volgen nog zo’n dertig vocale concerten, waaronder de nodige klassieke. Een overzicht.

De philharmonie zuidnederland en het Brabant Koor geven op 3 juli een operaconcert met als solisten sopraan Kristina Bitenc, mezzosopraan Karin Strobos en bariton Raoul Steffani. Ze brengen fragmenten uit opera’s als Le nozze di Figaro, Don Pasquale en Carmen. Daaronder hits als ‘La ci darem la mano’, ‘Va, pensiero’ en ‘O mio babbino caro’.

Op 6 juli zingt het Groot Omroepkoor het bekende requiem van Gabriel Fauré, begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest onder Klaas Stok. De dodenmis wordt aangevuld met religieus repertoire van MacMillan, Pärt en Duruflé. Sopraan Sophie Junker en bariton John Brancy soleren.

De bekende Nederlandse sopraan Annemarie Kremer is op 19 juli te gast in de zomerserie. Ze zingt Vier letzte Lieder van Richard Strauss bij de Duisburger Philharmoniker onder Oksana Lyniv. Het Duitse orkest speelt ook Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde en de negende symfonie van Dvořák.

Johannette Zomer zingt een zeer divers programma onder begeleiding van Mike Boddé. (© Jonas Sacks)

De Münchner Symphoniker speelt op 27 juli musicalhits, foxtrots en walsen. Sopraan Brigitte Heitzer en bariton Adrian Becker zijn de solisten, Enrico Delamboye dirigeert.

Sopraan Johannette Zomer brengt op 6 augustus een zeer divers programma, van barok tot Broadway. Begeleid door pianist Mike Boddé, contrabassist Marcel Booij en percussionist Angelo van den Burg zingt ze zowel Bach en Händel als Gershwin en Brel.

De beroemde Amerikaanse mezzosopraan Joyce DiDonato is op 13 augustus de ster in een programma van het National Youth Orchestra of the United States of America. De bekende dirigent Antonio Pappano voegt zich bij haar. DiDonato zingt Les nuits d’été van Berlioz, daarna klinkt de vijfde symfonie van Prokofjev.

Op 18 augustus brengen het Residentie Orkest onder Dominic Seldis en mezzosopraan Tania Kross een programma met “de meest zomerse muziekstukken”. Daaronder stukken uit Carmen van Bizet, de ouverture van La gazza ladra en ‘Una voce poco fa’ uit Il barbiere di Siviglia.

Bariton Thomas Oliemans en pianist Bert van den Brink staan op 28 augustus in de Kleine Zaal. Ze voeren chansons en musicalnummers van Jacques Brel en Harry Bannink uit.

De gerenommeerde Christian Gerhaher zingt op 29 augustus de Rückert-Lieder van Gustav Mahler. Het Gustav Mahler Jugendorchester begeleidt hem onder dirigent Herbert Blomstedt. De liederen worden omlijst door Tod und Verklärung van Richard Strauss en de derde symfonie van Ludwig van Beethoven.

Zie voor een overzicht van alle zomerconcerten de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Opera in de zomer: Rossini in Wildbad

Volgend artikel

Opera in de media: week 25 van 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.