Binnenkort

Opera in de media: week 25 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 25 van 2019 (15 – 21 juni) aandacht voor de NTR ZaterdagMatinee met Camilla Tilling en Bernard Haitink en voor de radio-uitzending van Alceste van Gluck.

Video

Judith van Wanroij (tweede links) samen met Mario Cassi en Julie Mossay in Le nozze di Figaro. (© Opéra Royal de Wallonie-Liège)

Le nozze met Judith van Wanroij
Een indrukwekkende Judith van Wanroij maakte deel uit van de cast van Le nozze di Figaro, in een enscenering voor de Opéra Royal in Luik door Emilio Sagi. Leon Kosavic zong Figaro, Raffaella Milanesi was Cherubino en Van Wanroij vertolkte de Contessa d’Almaviva. De opname is op de vroege zaterdag nog eens te zien.
Mezzo: zaterdag 15 juni om 08.30 u.

Verdi’s Otello
Op het streamkanaal van de Wiener Staatsoper is donderdag Otello van Verdi te zien. Onder leiding van dirigent Myung-Whun Chung en regisseur Adrian Noble brengen solisten als Aleksandrs Antonenko, Olga Bezsmertna en Vladislav Sulimsky het Shakespeare-verhaal tot leven.
Staatsoper Live: donderdag 20 juni om 16.00 u.

Onvoltooid van Mozart
Twee onvoltooide opera’s van Mozart zijn te zien op OperaVision. De stukken componeerde Mozart na het succes van Die Entführung aus dem Serail. De combinatie van L’oca del Cairo en Lo sposo deluso werd tijdens zijn leven nooit opgevoerd, maar wordt nu gebracht door de Hongaarse Nationale Opera in een enscenering door Szilveszter Ókovács. Dirigent Pál Németh leidt het orkest en de solisten, onder wie István Kovács, Anikó Bakonyi en Gergely Biri.
OperaVision: vrijdag 21 juni om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Wenen
Met Herbert von Karajan, die in 1957 artistiek directeur werd van de Wiener Staatsoper, zette het huis een volgende stap naar de moderne tijd. Helga Schweighofer zag in die tijd viermaal Die Walküre, met Windgassen en Nilsson. Ze herinnert zich dat bas Hans Hotter bij het publiek bekend stond als ‘Hottie’.

Audio

Pensioen voor Haitink
Dankzij de vocale medewerking van sopraan Camilla Tilling krijgt het optreden van dirigent Bernard Haitink in de NTR ZaterdagMatinee ook in deze rubriek aandacht. Het Radio Filharmonisch Orkest speelt onder leiding van de levende legende orkestliederen van Strauss en de zevende symfonie van Bruckner. Het concert is ook te zien via de webcast van NPO Radio 4.
NPO Radio 4: zaterdag 15 juni om 14.00 u.

Dorothea Röschmann. (© Jim Rakete)

Alceste in München
NTR Opera Live biedt een opname uit München van de Parijse versie van Glucks Alceste, met in de hoofdrollen Dorothea Röschmann, Charles Castronovo en Michael Nagy. Het koor en orkest van de Bayerische Staatsoper staan onder leiding van Antonello Manacorda.
NPO Radio 4: zaterdag 15 juni om 19.00 u.

Verdi bij de WNO
Het is “murder on the dance floor” volgens de BBC in de opera Un ballo in maschera. De vaste zaterdagavonduitzending met opera staat deze week in het teken van Verdi. Carlo Rizzi dirigeert het orkest en koor van de Welsh National Opera. In de cast zingen onder anderen tenor Gwyn Hughes Jones als Riccardo, sopraan Mary Elizabeth Williams als Amelia en sopraan Julie Martin du Theil als Oscar.
BBC Radio 3: zaterdag 15 juni om 19.30 u.

Samengevat aus LICHT
Het Avondconcert presenteert een selectie uit de opnamen die werden gemaakt tijdens aus LICHT in de Gashouder in Amsterdam. Muzikaal leider van die productie, Kathinka Pasveer, maakte zelf de keuze voor de werken van Karlheinz Stockhausen.
NPO Radio 4: zondag 16 juni om 20.00 u.

Gluck op donderdagmiddag
Glucks Orfeo ed Euridice werd in Rome opgevoerd en die opname is in de operamatinee van de BBC te beluisteren. U hoort als Orfeo countertenor Carlo Vistoli. Sopraan Mariangela Sicilia is Euridice en Amore wordt gezongen door sopraan Emőke Baráth. Dirigent Gianluca Capuano leidt het koor en orkest van de Romeinse opera.
BBC Radio 3: donderdag 20 juni om 15.30 u.

Spaanse liederen
Een concert dat in samenwerking met de Organisatie Oude Muziek werd gehouden tijdens het Internationaal Lied Festival Zeist wordt uitgezonden in het Avondconcert van de NTR. Het ensemble La Galanía begeleidde sopraan Raquel Andueza in muziek uit de Spaanse Gouden Eeuw. De opname werd op 24 mei 2019 gemaakt in de kerk van de Evangelische Broedergemeente in Zeist.
NPO Radio 4: donderdag 20 juni om 20.00 u.

Tip van de week

Ik haat opera!
Dit weekend gaat op vier plaatsen in Limburg de nieuwe productie van Opera Compact in première. Het nieuwe gezelschap gaat met Ik haat opera! letterlijk naar de mensen toe. Zondag zijn ze in Venlo, Roermond, Sittard en Heerlen. Later volgen er optredens op onder meer Opera op de Parade in Den Bosch en op het Limburg Festival.

In de productie zingt bariton Lionel von Lawrence het lied ‘The Vagabond’ van Vaughan Williams. Hier is het lied in een uitvoering met orkest door John Tomlinson.

Vorig artikel

Programma BankGiro Loterij Zomerconcerten

Volgend artikel

DNO vertoont Pelléas in Park Frankendael

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.