AchtergrondBinnenkortBuitenlands nieuws

Opera in de zomer: Rossini in Wildbad

Van het groene gras in Glyndebourne tot de Alpenpieken van Verbier, van het hete Aix-en-Provence tot het koele Bregenzer water: het seizoen van de operafestivals staat weer voor de deur. In een tiendelige serie blikken we vooruit. Deel 5: Rossini in Wildbad.

Vogelvlucht

Het Königliches Kurtheater is het fraaie maar ook kleine theater waar een deel van de festivalprogrammering plaatsvindt. (© Elias Glatzle)

Bad Wildbad is een kuuroord in het Zwarte Woud, in de deelstaat Baden-Württemberg. Het ligt niet ver van Baden-Baden. Ooit maakte Gioacchino Rossini een kuurreis naar Bad Wildbad. Dat historische gegeven was in 1989 aanleiding tot de oprichting van het festival Rossini in Wildbad.

Onder de artistieke leiding van Jochen Schönleber groeide het evenement uit tot het tweede grote Rossini-festival, naast het bekende Rossini-festival in Pesaro. Het verschil met Pesaro is dat het accent in Bad Wildbad ligt op Rossini-werken die vrijwel nooit uitgevoerd worden.

De 31ste editie van het festival (11-28 juli) draait om Venetië. Veel van de werken die gespeeld worden, hebben een link met de beroemde operastad. Op het programma rariteiten van Rossini – Matilde di Shabran en Tancredi – maar ook titels van tijdgenoten: L’accademia di musica van Mayr, I tre gobbi van Manuel García en Romilda e Costanza van Meyerbeer, zijn eerste Italiaanse opera.

Onze keuze

Met Matilde di Shabran componeerde Rossini zijn laatste komedie voor Italië. Hij propte zijn ‘dramma giocoso’ vol met muzikale vormen en ideeën, aldus het festival. Het verhaal draait om de vrouwen- en dichterhater Corradino, die van zijn haat genezen wordt door Matilde.

Het festival speelt de opera in een nieuwe, zelfgemaakte uitgave van de partituur, gebaseerd op de versie die bij de wereldpremière in Rome in 1821 uitgevoerd werd. José Miguel Pérez-Sierra dirigeert. De regie komt van Stefania Bonfadelli, die als sopraan talloze Rossini-partijen zong en nu een “veelbelovende regiecarrière is begonnen”, aldus het festival.

De opera is veeleisend en kent flink wat rollen. Het festival heeft ze bezet met onder anderen Alisdair Kent, Sara Blanch, Victoria Yarovaya, Giulio Mastrototaro en Emmanuel Franco. Matilde di Shabran is van 18 tot en met 27 juli drie keer te zien in de Trinkhalle, naast het Kurtheater de voornaamste speellocatie van Rossini in Wildbad.

Clips en links

Van het aanstaande festival zijn nog geen clips beschikbaar, daarom een impressie van vorige edities. De productie van La cambiale di matrimonio (een persiflage op het regietheater) werd geregisseerd door Lorenza Regazzo. Hij neemt dit jaar L’accademia di musica van Mayr voor zijn rekening.

Volledige programmering Rossini in Wildbad 2019

Vorig artikel

DNOA combineert twee Britse opera's

Volgend artikel

Programma BankGiro Loterij Zomerconcerten

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.