Binnenkort

Opera in de media: week 8 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 8 van 2019 (16 – 22 februari) aandacht voor de uitzending van Juditha Triumphans op Radio 4, Katrien Baerts in het Muziekgebouw en de eerste en laatste opera die Hector Berlioz componeerde bij de BBC.

Video

Raoul Steffani. (© Ronald Knapp)

Raoul zingt Alma
Bariton Raoul Steffani is te gast in het programma van Paul Witteman. Hij zingt twee liederen van Alma Mahler, speciaal voor de gelegenheid gearrangeerd door Henk de Vlieger. Steffani wordt begeleid door Club Classique.
NPO 2: zondag 17 februari om 18.00 u.

Tosca in Wenen
Dirigent Marco Armiliato leidt het orkest, Margarethe Wallmann maakte de enscenering en beroemde namen als Sondra Radvanovsky, Piotr Beczala en Thomas Hampson staan op de bühne. Tosca van Puccini wordt uitgevoerd door de Wiener Staatsoper en is live te volgen via de stream van StaatsoperLive.
StaatsoperLive: zondag 17 februari om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Het geluid van de opera
NTR Opera Live, de NTR ZaterdagMatinee, een operavertoning in de bioscoop: bij elke gelegenheid waarbij u opera hoort zonder zelf in de zaal aanwezig te zijn, is er sprake van audiotechniek. Mensenoren beoordelen het podiumgeluid en mensenhanden bedienen de high-endapparatuur die voor de opname zorgt. Carsten Kümmel is één van die mensen. Zijn lijst met namen van klassieke zangers voor wie hij de audiotechniek verzorgde vermeldt onder anderen Plácido Domingo, Jonas Kaufmann en Edita Gruberova. In deze video vertelt hij over zijn werk.

Audio

Dans en dood
In de NTR ZaterdagMatinee is het thema ‘Liederen en dansen van de dood’. Op het podium van het Amsterdamse Concertgebouw speelt het Radio Filharmonisch Orkest, zingt het Groot Omroepkoor en hoort u kinderen uit het Nationaal Jongenskoor en het Nationaal Kinderkoor. Onder orkestdirigent Xian Zhang en koordirigenten Michael Gläser en Irene Verburg worden werken uitgevoerd van Kate Whitley, Moessorgski/Sjostakovitsj en Verdi. Bas Dmitry Ulyanov en sopraan Lisette Bolle zijn de vocale solisten.
NPO Radio 4: zaterdag 16 februari om 14.00 u.

Vivaldi in Opera Live
Een recente opname uit Nationale Opera & Ballet is te horen in NTR Opera Live. Vivaldi’s Juditha Triumphans werd opgevoerd onder muzikale leiding van Andrea Marcon, die zijn eigen ensemble La Cetra Barockorchester Basel aanvoerde. Solisten waren onder anderen Gaëlle Arquez (Juditha), Teresa Iervolino (Holofernes) en Vasilisa Berzhanskaya (Vagaus). Naast de muziek hoort u ook een gesprek met regisseur Floris Visser.
NPO Radio 4: zaterdag 16 februari om 19.00 u.

Duncan Rock. (© Paul Mitchell)

Berlioz’ laatste
Live vanuit de Bridgewater Hall in Manchester presenteert de BBC-radio een werk van Berlioz, aan wie uitgebreid aandacht wordt besteed vanwege zijn 150ste sterfdag op 8 maart. Zijn laatste opera Béatrice et Bénédict wordt uitgevoerd door solisten als Daniela Mack en Toby Spence in de titelrollen, naast onder anderen Rachele Gilmore en Duncan Rock. De BBC Philharmonic wordt geleid door Ludovic Morlot.
BBC Radio 3: zaterdag 16 februari om 20.30 u.

Bach in Schaffhausen
Het Avondconcert biedt een opname uit mei vorig jaar van de Hohe Messe van Bach. Tijdens het Internationales Bachfest Schaffhausen werd de mis uitgevoerd door het Balthasar Neumann Chor en het orkest B’Rock onder leiding van Ivor Bolton.
NPO Radio 4: zondag 17 februari om 20.00 u.

Utreg op muziek
Het Utregs Requiem wordt zondagavond gehouden in TivoliVredenburg en twee dagen later uitgezonden in het Avondconcert. De “levensverhalen op muziek” werden gecomponeerd door onder anderen Monique Krüs en Renske Vrolijk. De solisten zijn bariton Michael Wilmering en mezzosopraan Esther Kuiper.
NPO Radio 4: dinsdag 19 februari om 20.00 u.

Vivaldi bij OPERA2DAY
De voorstelling Dangerous Liaisons van OPERA2DAY toert nog tot en met 16 maart door Nederland. De opname van de uitvoering op 7 februari in Den Haag is te horen in het Avondconcert. In de door Serge van Veggel geregisseerde productie staat Hernán Schvartzman voor het orkest van de Nederlandse Bachvereniging. Solisten zijn onder anderen Candida Guida als de Marquise de Merteuil, Barbara Kozelj als Présidente de Tourvel en Maayan Licht in de rol van Chevalier Danceny.
NPO Radio 4: woensdag 20 februari om 20.00 u.

Berlioz’ eerste
BBC Radio 3 staat bol van Berlioz met veel aandacht voor de Franse componist. De donderdagopera is ook van hem: Benvenuto Cellini, met in de hoofdrol de Amerikaanse tenor John Osborn en verder onder anderen Pretty Yende en Maurizio Muraro. Het orkest van de Opéra national de Parijs, waar de voorstelling vorig jaar werd opgenomen, werd geleid door Philippe Jordan.
BBC Radio 3: donderdag 21 februari om 15.00 u.

Collectief aan ‘t IJ
Het gaat van Ravel via onder anderen Robert Zuidam naar Messiaen in het concert dat Het Collectief geeft in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. De vocale solist is sopraan Katrien Baerts.
NPO Radio 4: donderdag 21 februari om 20.00 u.

Weektip

Gouden Joyce
“They call me one-take-DiDonato”, zegt de mezzosopraan als ze voor dit interview een aankondiging moet opnemen. Het is een uitgebreid gesprek – opgenomen in het voorjaar van 2018 – met Joyce, die afgelopen week 50 jaar werd.

Vorig artikel

Prégardien en Gees verfijnen het lied

Volgend artikel

Vural en Sanders soleren bij Opera per Tutti

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.