Binnenkort

Opera in de media: week 10 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 10 van 2019 (2 – 8 maart) aandacht voor La fille du régiment, Idomeneo en de deze week overleden componist Hans Kox.

Video

Vocaal bij Paul
In de rubriek Jonge Helden in Podium Witteman is de Egyptische sopraan Fatma Said te gast. Voor haar optreden in het programma wordt ze begeleid door pianist Hans Eijsackers
NPO 2: zondag 3 maart om 18.00 u.

Cecilia Bartoli. (© Decca / Uli Weber)

Dertig jaar Bartoli
Ter gelegenheid van het dertigjarige podiumjubileum van sopraan Cecilia Bartoli heeft regisseur Fabio de Luca haar een jaar lang gevolgd, voor en achter de schermen. Bartoli reisde door Europa en trof er collega’s als Daniel Barenboim, Antonio Pappano en Philippe Jaroussky.
Arte: zondag 3 maart om 23.00 u.

Finse roman als opera
OperaVision brengt de wereldpremière van de opera Ice. Het werk is gebaseerd op een in Finland populaire roman van Ulla-Lena Lundberg. De Finse Nationale Opera kreeg als eerste toestemming om van het boek een libretto te maken. Juhani Koivisto schreef dat, Jaakko Kuusisto componeerde de muziek. De componist staat zelf voor het orkest dat de solisten begeleidt, onder wie Ville Rusanen en Marjukka Tepponen.
OperaVision: dinsdag 5 maart om 18.00 u.

Nieuw op YouTube

De recente productie van Vivaldi’s Juditha Triumphans door De Nationale Opera staat nu compleet online op YouTube. In de regie van Floris Visser en onder muzikale leiding van Andrea Marcon werd het oratorium een opera met verwijzingen naar de Tweede Wereldoorlog. Naar keuze zijn ondertitels in het Engels en Duits toe te voegen.

https://www.youtube.com/watch?v=sojH-GlHUDQ

Audio

Scarlatti in Matinee
B’Rock onder leiding van René Jacobs komt zaterdag naar Amsterdam voor de NTR ZaterdagMatinee. Met vocalisten als Kristina Hammarström, Olivia Vermeulen en Thomas Walker wordt Scarlatti’s Cain ovvero Il primo omicidio uitgevoerd.
NPO Radio 4: zaterdag 2 maart om 13.00 u.

Idomeneo in Madrid
NTR Opera Live belooft voor de zaterdagavond twee operasterren die volgend seizoen bij De Nationale Opera te horen zijn: Eleonora Buratto (in Rusalka) en Anett Fritsch (in Così fan tutte) staan beiden in Mozarts Idomeneo, re di Creta. De voorstelling in het Teatro Real in Madrid, met in de andere rollen onder anderen de tenoren Eric Cutler en David Portillo, staat onder muzikale leiding van Ivor Bolton. Die staat in seizoen 2019/2020 ook bij DNO op de lijst, voor de directie van Così fan tutte.
NPO Radio 4: zaterdag 2 maart om 19.00 u.

Pretty Yende als Marie in La fille du régiment. (© Marty Sohl / Met Opera)

La fille in New York
Met de uitzending van La fille du régiment loopt de BBC-radio parallel met de bioscopen, waar op groot scherm de matinee van de Metropolitan Opera wordt vertoond. In Donizetti’s opera worden de hoofdrollen gezongen door sopraan Pretty Yende en tenor Javier Camarena. De gesproken rol van Duchesse wordt vervuld door actrice Kathleen Turner. Voor het koor en orkest van de Met staat Enrique Mazzola.
BBC Radio 3: zaterdag 2 maart om 19.30 u.

Eerste opera door een vrouw
Elisabeth Jacquet de la Guerre componeerde de opera Céphale et Procris in 1694. Ze was één van de weinige bekende vrouwelijke componisten van haar tijd. Haar werk staat bekend als de eerste opera door een vrouw gecomponeerd. De uitvoering die de BBC laat horen, wordt geleid door Daniela Dolci. Ze staat voor het ensemble Musica Fiorita. In de hoofdrollen zingen Raphaele Kennedy, Achim Schultz en Mariana Flores.
BBC Radio 3: donderdag 7 maart om 15.00 u.

GOK in Utrecht
In de avondprogrammering van Radio 4 zit komende week niet veel vocaals. Maar op de vrijdagavond is er het complete Groot Omroepkoor onder leiding van Gijs Leenaars. Het koor staat op het podium naast harpiste Lavinia Meijer. Op het programma in TivoliVredenburg staat onder meer werk van Fauré, Satie en Debussy.
NPO Radio 4: vrijdag 8 maart om 20.00 u.

Weektip

Componist Hans Kox (1930 – 2019)
Afgelopen week overleed Hans Kox. In een in memoriam in Het Parool typeerde Erik Voermans de componist als de schepper van “een enorm oeuvre, met muziek in alle denkbare genres, zonder uitzondering getuigend van een groot vakmanschap”. Eén van zijn bekendste werken is de Anne Frank Cantate / ‘A child of light’. In deze radio-opname van Omroep Max wordt het werk uitgevoerd door het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Concertkoor onder leiding van Antony Hermus. De solisten bij de uitvoering op 2 mei 2015 in Amsterdam waren Martina Prins, Helena Rasker en Bastiaan Everink.

Vorig artikel

Bartnik zet Poolse melancholie op cd

Volgend artikel

Girls of the Golden West is rauw realistisch

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.