BinnenkortBuitenlands nieuws

Aalto-Musiktheater brengt Reimanns Medea

Het Aalto-Musiktheater in Essen brengt vanaf 23 maart een nieuwe productie van Medea, een opera van Aribert Reimann uit 2010. Kay Link tekent voor de regie, Claudia Barainsky zingt de titelrol.

Claudia Barainsky brengt haar bekroonde vertolking van Medea naar Essen. (© Peter Adamik)

De mythologische figuur Medea was een tovenares uit Colchis. Ze hielp de Griekse prins Jason om het Gulden Vlies te bemachtigen, waarna hij haar meenam naar Griekenland. Eenmaal thuis verliet hij haar echter voor de dochter van de koning van Korinthe. Medea nam wraak door hun twee kinderen te vermoorden.

Het verhaal inspireerde veel kunstenaars. Onder hen toneelschrijver Franz Grillparzer, die er zijn trilogie Das goldene Vlies aan wijdde. De Berlijnse componist Aribert Reimann baseerde zijn opera – zijn tiende werk voor het theater – op die trilogie. Hij laat Medea niet enkel zien als “wrede wraakengel”, maar ook als “empathische, breekbare vrouw”, aldus het Aalto-Musiktheater.

Medea ging in 2010 in première bij de Wiener Staatsoper. Hetzelfde jaar beleefde de opera zijn Duitse première in Frankfurt, met Claudia Barainsky in de titelrol. Zij ontving daarvoor de Duitse theaterprijs Der Faust in 2011. Barainsky is ook in Essen de hoofdrolspeler.

Bij het Aalto-Musiktheater verzorgt Kay Link een nieuwe enscenering. Hij werkt samen met muzikaal leider Robert Jindra. In de cast zingen naast Barainsky Marie-Helen Joël (Gora), Sebastian Noack (Jason), Rainer Maria Röhr (Kreon), Liliana de Sousa (Kreusa) en Hagen Matzeit (Herold).

Medea is van 23 maart tot en met 10 mei zes keer te zien. Zie voor meer informatie de website van het Aalto-Musiktheater.

Vorig artikel

Het avontuur van The Fat Lady

Volgend artikel

Volksoper Wien speelt geweldige Holländer

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.