BinnenkortBuitenlands nieuws

Opera Vlaanderen brengt nieuwe opera Parra

Opera Vlaanderen presenteert op 24 april de nieuwe opera Les Bienveillantes, gebaseerd op de controversiële gelijknamige roman van Jonathan Littell. De compositie is van de hand van Hèctor Parra, de tekst komt van Händl Klaus.

Productiebeeld van Les Bienveillantes. (© Opera Vlaanderen)

Met Les Bienveillantes deed schrijver Jonathan Littell in 2006 veel stof opwaaien. Hoofdpersoon in zijn boek is de SS’er Max Aue, die mededader is van de oorlogsgruwel van de nazi’s, maar geen berouw toont. Een ander zou in zijn plaats hetzelfde hebben gedaan, zo stelt hij. Aue is een gevoelig, intellectueel, maar tevens psychologisch beschadigd en in toenemende mate gestoord personage.

Opera Vlaanderen gaf de Catalaanse componist Hèctor Parra en librettist Händl Klaus de opdracht om de roman om te werken tot een opera. De bekende (en beruchte) regisseur Calixto Bieito werd gevraagd voor de regie en Peter Rundel, specialist in hedendaagse muziek, kreeg de muzikale leiding.

Les Bienveillantes is het zesde grotere muziektheaterwerk van Parra. “In zijn muziek verbindt hij sterke muzikale structuren met een uiterst intuïtieve en directe dramatische toonzetting”, aldus Opera Vlaanderen. Regisseur Bieito wordt door het gezelschap omschreven als iemand “die na zijn beginjaren als enfant terrible van de operascene ondertussen niets van zijn radicaliteit heeft ingeboet”.

De hoofdrol van Max Aue wordt vertolkt door Peter Tantsits. Rachel Harnisch zingt zijn zus, met wie hij een incestueuze relatie heeft. Natascha Petrinsky is hun moeder. Verder in de cast onder anderen Michael J. Scott en Maria Fiselier in verschillende kleinere rollen.

Les Bienveillantes gaat op 24 april in première in de Opera Antwerpen en is daar tot en met 2 mei te zien. Van 12 tot en met 18 mei zijn er vier voorstellingen in de Opera Gent. Zie voor meer informatie de website van Opera Vlaanderen.

Hieronder een clip over de voorbereiding op de wereldpremière:

Vorig artikel

Luikse Anna Bolena is weelde voor het oog

Volgend artikel

Schade zingt Müllerin in Muziekgebouw

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.