Binnenkort

Schade zingt Müllerin in Muziekgebouw

Tenor Michael Schade en pianist Malcolm Martineau voeren op vrijdag 26 april Schuberts liederencyclus Die schöne Müllerin uit in de Serie Grote Zangers van het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.

Michael Schade. (© Harald Hoffman)

Michael Schade en Malcolm Martineau behoren tot de meest vooraanstaande lieduitvoerders en vormen al jaren een duo. Schade trad de afgelopen jaren veel op in Wenen, zowel bij de Wiener Staatsoper als in de Musikverein. Martineau is één van de beste liedbegeleiders van dit moment en is vrijwel elk seizoen meerdere keren in Amsterdam te beleven.

Voor de Serie Grote Zangers heeft het duo gekozen voor Die schöne Müllerin. De cyclus van twintig liederen vertelt het verhaal van een jonge, rondreizende molenaarsknecht, die een beek volgt, bij een molen aankomt, verliefd wordt op de dochter van de molenaar, zijn liefde onbeantwoord ziet, diep wanhopig wordt en zich uiteindelijk in de beek verdrinkt. Al menen sommigen dat hij niet echt zelfmoord pleegt.

Franz Schubert schreef de cyclus op gedichten van Wilhelm Müller, een Duitse dichter die net als de componist slechts 32 jaar leefde. De liederen zijn oorspronkelijk geschreven voor de hoogte van een tenor of sopraan, maar worden vaak getransponeerd voor lagere stemmen.

Het recital van Schade en Martineau begint om 20.15 uur. Om 19.30 uur is er een voorprogramma door een jong liedduo. Zie voor meer informatie de website van het Muziekgebouw aan ’t IJ.

Vorig artikel

Opera Vlaanderen brengt nieuwe opera Parra

Volgend artikel

YouTube-portret: 'Un bel dì vedremo'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.