Binnenkort

RPhO lanceert festival rond Sibelius

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest (RPhO) organiseert van 17-19 mei en van 29 november-1 december in De Doelen in Rotterdam een festival rond de Finse componist Jean Sibelius. Zijn zeven symfonieën vormen de rode draad, maar er staat ook liedrepertoire op het programma.

Maestro Jukka-Pekka Saraste speelt een grote rol tijdens het festival. (© Juha Ruuska)

“In Finland wordt hij gekoesterd als nationale componist, daarbuiten is hij een exoot die nooit een vaste plaats in het repertoire kreeg”, zo stelt het RPhO. Het orkest ziet veel redenen om de componist een eigen festival te geven. “Weinig componisten geven bij nadere kennismaking zo veel verborgen rijkdom prijs als Jean Sibelius.”

Tijdens de eerste editie van het festival vervult dirigent Jukka-Pekka Saraste de rol van gids door het oeuvre van Sibelius. Violist Pekka Kuusisto trapt het festival op 17 mei af in een programma met rune-zangeres Ilona Korhonen. Dezelfde dag leidt Saraste het RPhO in de eerste symfonie van Sibelius.

Sopraan Helena Juntunen verzorgt op 19 mei samen met pianist Eveliina Kytömäki het vocale deel van het festival: een recital met liederen van Sibelius. Jukka-Pekka Saraste vult het recital aan als gastspreker.

Zie voor een overzicht van het festival de website van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.

Vorig artikel

Opera van Odessa op tournee met Butterfly

Volgend artikel

Ondernemend: Fantastic Women op ODR 2019

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.