Binnenkort

Opera in de media: week 29 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 29 van 2019 (13 – 19 juli) aandacht voor producties van het Festival d’Aix-en-Provence en een optreden van sopraan Annemarie Kremer in Amsterdam.

Video

Barrie Kosky, intendant van de Komische Oper Berlin. (© Jan Windszus Photography)

Monsieur Butterfly
Arte zendt een documentaire uit 2017 over operaregisseur Barrie Kosky uit. Hij maakte ensceneringen voor grote operahuizen en is intendant van de Komische Oper Berlin. Deze zomer doet hij de regie van Wagners Meistersinger von Nürnberg tijdens de Bayreuther Festspiele. Felix von Boehm noemde zijn documentaire Monsieur Butterfly.
Arte: maandag 15 juli om 00.15 u.

Mozart opende Aix
De nieuwe intendant van het Festival d’Aix-en-Provence koos het requiem van Mozart om zijn eerste eigen editie mee te openen. Pierre Audi vroeg Romeo Castellucci om de enscenering te maken. Het stuk werd aangevuld met gregoriaanse zang en twee andere werken van Mozart. Het Ensemble Pygmalion onder leiding van Raphaël Pichon begeleidde de solisten, onder wie sopraan Siobhan Stagg, alt Sara Mingardo en tenor Martin Mitterrutzner.
Arte Concert: on demand.

Mahagonny in Aix
Ook Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill, één van de nieuwe producties in Aix deze zomer, is op Arte Concert te zien. Het artistieke duo Ivo van Hove en Esa-Pekka Salonen maakte deze coproductie, die ook bij de Metropolitan Opera in New York en volgend jaar bij De Nationale Opera in Amsterdam te zien zal zijn. Karita Mattila, Sir Willard White en de Nederlandse bariton Thomas Oliemans zingen in de cast. En de productie kent nog meer Nederlands aandeel: drie van de zes Girls of Mahagonny zijn Leonie van Rheden, Veerle Sanders en Kristina Bitenc.
Arte Concert: on demand.

Nieuw op YouTube

Sir John demonstreert
Dirigent Sir John Eliot Gardiner leidde recent de uitvoeringen van Mozarts opera Le nozze di Figaro bij het Londense Royal Opera House. In deze video geeft hij zijn muzikale visie op het stuk, samen met repetitor James Hendry. In de weektip vindt u een link naar de complete voorstelling.

Audio

Tosca in Aix
Kortgeleden opgenomen is de opera Tosca van Puccini, in een enscenering door Christophe Honoré. In de hoofdrollen zingen sopraan Angel Blue als Floria Tosca en Joseph Calleja als Cavaradossi. Het koor en orkest van de Opéra de Lyon worden geleid door Daniele Rustioni. De voorstelling vond op 9 juli plaats in het Théâtre de l’Archevêché in Aix-en-Provence. Na afloop brengt het Zomeravondconcert een portret van de Amerikaanse sopraan Catherine Malfitano, die een bijzondere rol speelt in de voorstelling.
NPO Radio 4: zaterdag 13 juli om 19.00 u.

Kaufmann 50
Tenor Jonas Kaufmann werd afgelopen week 50 jaar en die verjaardag grijpt de BBC aan om in het zaterdagse operaprogramma op Radio 3 een opname met Kaufmann uit te zenden. Verdi’s Otello werd in 2017 opgevoerd bij het Londens Royal Opera House. Kaufmann zong de titelrol, Desdemona werd gezongen door sopraan Maria Agresta en Iago door bariton Marco Vratogna. Antonio Pappano stond voor het orkest.
BBC Radio 3: zaterdag 13 juli om 19.30 u.

IJslands festival
Overal in Europa zijn zomerfestivals gaande. Het Avondconcert op Radio 4 laat de muziek van die festivals horen. Vanaf Reykjavík Midsummer Music komt een optreden van bariton Florian Boesch, die begeleid door Víkingur Ólafsson op de piano werk van Brahms en Schumann zingt, afgewisseld met ensemblestukken van onder anderen Bach en Simpson.
NPO Radio 4: maandag 15 juli om 20.00 u.

Barbara Hannigan. (© Marco Borggreve)

Hannigan in Aldeburg
In Aldeburg, op het gelijknamige festival, werd in Snape Maltings een optreden opgenomen van het ensemble Ludwig met dirigent Barbara Hannigan. Vocale solisten zijn Kate Howden, James Way en Antoin Herrera-Lopez Kessel. Uitgevoerd worden Pulcinella van Stravinsky, de 49e symfonie van Haydn en de suite Girl Crazy van Gershwin.
NPO Radio 4: dinsdag 16 juli om 20.00 u.

Berlioz in Montpellier
Rechtstreeks vanuit de Opéra Berlioz in Montpellier komt een optreden van het Concert Spirituel onder leiding van Hervé Niquet. Zijn solisten zijn sopraan Adriana Gonzales, tenor Sébastien Droy en bas-bariton Mikhail Timoshenko. Uitgevoerd worden de Messe des morts van Martini en de Messe solennelle van Berlioz.
NPO Radio 4: woensdag 17 juli om 20.00 u.

Staatsoper brengt Smetana
De verkochte bruid, een opera van Smetana uit 1870 (laatste herziene versie), werd op de planken gebracht door de Bayerische Staatsoper. Onder anderen Helena Zubanovich, Wolfgang Ablinger-Sperrhacke en Pavol Breslik maakten deel uit van de cast. De muzikale leiding was in handen van Tomáš Hanus.
BBC Radio 3: donderdag 18 juli om 15.00 u.

Annemarie Kremer in Amsterdam
Eén van de vocale hoogtepunten in de serie BankGiro Loterij Zomerconcerten is het optreden van de Duisburger Philharmoniker onder leiding van Axel Kober met als solist sopraan Annemarie Kremer. Op het programma staan Wagners Vorspiel und Liebestod uit Tristan und Isolde, de Vier letze Lieder van Strauss en de negende symfonie van Dvořák. Het Avondconcert komt live vanuit het Amsterdamse Concertgebouw.
NPO Radio 4: vrijdag 19 juli om 20.00 u.

Weektip

Le nozze in Londen
Met de muzikale inleiding door dirigent John Eliot Gardiner als introductie, valt er nog meer plezier te beleven aan Le nozze di Figaro. Christian Gerhaher, Joélle Harvey en Simon Keenlyside zingen enkele van de hoofdrollen in deze productie van David McVicar, recent uitgevoerd in Covent Garden.

https://www.youtube.com/watch?v=ayMsQu-0xqE

Vorig artikel

Corina van Eijk: verslaafd aan creëren

Volgend artikel

Zangstudio Haarlem naar Finland met Cajanus

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.