BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Zangstudio Haarlem naar Finland met Cajanus

Zangstudio Haarlem bracht in 2017 een productie over de Finse reus Daniël Cajanus. De productie gaat nu naar Kajaani, de geboorteplaats van de reus, waar op een speciaal gebouwd houten podium zes uitverkochte voorstellingen gespeeld worden.

Van links naar rechts Vincent van den Elshout (regisseur), Michel Poels (Cajanus, producent Zangstudio Haarlem), Pirjo Nuottimäki (initiatiefneemster Cajanus gaat naar Finland) en Petra Ehrismann (Anna Metz, producent Zangstudio Haarlem) bij het ouderlijk huis van Cajanus in Paltaniëmi (Kajaani).

Daniël Cajanus verdiende zijn brood door zichzelf tentoon te stellen. Via Polen, Duitsland, Engeland en Frankrijk reisde hij naar Nederland om uiteindelijk in een menagerie in Amsterdam tentoongesteld te worden. De laatste vier jaar van zijn leven bracht hij door in het Proveniershuis in Haarlem. Hij ligt begraven in de Oude Baaf.

In maart 2017 speelde Zangstudio Haarlem in de Oude Baaf een voorstelling over de reus, Cajanus – een gigantische opera, geschreven door Hetty Heyting en gecomponeerd door Egon Kracht. Vincent van den Elshout maakte de enscenering.

Vier Finse theatermakers waren bij de première aanwezig en kwamen op het idee om de voorstelling naar Finland te halen, naar Kajaani, waar Cajanus geboren werd. De volledige cast en crew reist af naar het Scandinavische land voor de speelreeks, ter plekke aangevuld met 25 Finse zangers, dansers van Kajaani Dance en een kinderkoor uit de omgeving.

Voordat het gezelschap naar Finland gaat, zijn er in Haarlem nog twee voorstellingen van delen uit de opera: op 12 juli (vanavond) om 20.00 uur in het Rosenstock-Huessy Huis en op 13 juli om 15.00 uur in het Plaza Winkelcentrum. De voorstellingen in Finland beginnen op 24 juli.

Vorig artikel

Opera in de media: week 29 van 2019

Volgend artikel

De Opera Studio (6): Erik Garcia

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.