Binnenkort

Opera in de media: week 36 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 36 van 2019 (31 augustus – 6 september) aandacht voor het slot van het Festival Oude Muziek met Vox Luminis, een uitvoering van Puccini’s Bohème in Mumbai op The Opera Platform en een opera van Mascagni.

Video

Marais in Parijs
Jordi Savall, recent nog te gast op het Festival Oude Muziek, speelde met zijn Concert des Nations in mei 2017 in de Parijse Opéra Comique. Met solisten als mezzosopraan Léa Desandre, tenor Cyril Auvity en bariton Marc Mauillon werd de opera Alcione van Marin Marais opgevoerd. Mezzo Live HD zendt de opname de komende weken een paar maal uit.
Mezzo Live HD: zondag 1 september om 21.00 u.

Docu over Gesualdo
Volgens Arte was Carlo Gesualdo een “bestialischer Mörder und göttlicher Komponist”. Een muziekdocumentaire over zijn leven en werken toont een mens van extremen, in zijn leven en in de muziek.
Arte: maandag 2 september om 00.10 u.

Asmik Grigorian. (© Rokas Baltakys)

Salome met Grigorian
Deze week bracht Place de l’Opera een recensie van een productie van Salome in Salzburg. Wie benieuwd is naar de voorstelling, kan op Medici.tv terecht. Met de aanmaak van een proefinlog kunt een opname van de productie uit 2018 bekijken. Franz Welser-Möst stond voor het orkest, Romeo Castellucci regisseerde en solisten als John Daszak en Asmik Grigorian zongen de hoofdrollen.
Medici.tv: on demand.

Hamlet van Thomas
Vanuit de Opéra Comique in Parijs komt de opera Hamlet van Ambroise Thomas. Met in de hoofdrollen bariton Stéphane Degout als Hamlet en sopraan Sabine Devieilhe als Ophélie leidde Louis Langrée het Orchestre des Champs-Elysées. De opname is van december vorig jaar.
Mezzo Live HD: donderdag 5 september om 13.00 u.

Nieuw op YouTube

Erg eigentijds
Een afbeelding van Nationale Opera & Ballet in volle glorie aan de Amstel, ergens in het stuk muziek een sopraan die zingt en vooral: de titel. We vermoeden dat operaliefhebbers als een blok zullen vallen voor deze gloednieuwe muziek op YouTube van Yomanda & Mauro Picotto.

Audio

Archiefopname in Matinee
Een hoogtepunt in de NTR ZaterdagMatinee-concerten in het Amsterdamse Concertgebouw in 2008 was de uitvoering van Roméo et Juliette van Charles Gounod. Nino Machaidze en Sébastien Guéze zongen de rollen van het liefdesduo. Verder waren onder anderen Joel Prieto en Cora Burggraaf gecast. Het orkest, de Radio Kamer Filharmonie, werd geleid door Giuliano Carella.
NPO Radio 4: zaterdag 31 augustus om 14.00 u.

Slot Oude Muziek
Het slotconcert van het Festival Oude Muziek wordt live uitgezonden op Radio 4. Het koor Vox Luminis voert onder leiding van Lionel Meunier afwisselend vocale werken uit van Domenico en Alessandro Scarlatti. Het concert is ook te zien als videocast op de website van Radio 4.
NPO Radio 4: zondag 1 september om 20.00 u.

Nieuw werk in de Proms
Szymanowski’s Love Songs of Hafiz, The Fiddler’s Child van Janáček en een nieuw werk van componist Linda Catlin Smith zijn te horen tijdens de BBC Proms. Het BBC Symphony Orchestra wordt geleid door Ilan Volkov, de sopraan is Georgia Jarman.
BBC Radio 3: zondag 1 september om 20.30 u.

Michael Spyres. (© Dax Bedell)

BC in de Albert Hall
John Eliot Gardiner dirigeert zijn eigen Orchestre Révolutionnaire et Romantique, het Monteverdi Choir en tenor Michael Spyres in een concertante uitvoering van Berlioz’s Benvenuto Cellini. Andere rollen worden gezongen door onder anderen Vincent Delhoume, Lionel Lhote en voormalig IVC-winnares Adèle Charvet.
BBC Radio 3: maandag 2 september om 20.00 u.

Bohème in India
Een klassieke opera vanuit Mumbai, dat is de opvoering van Puccini’s Bohème door het National Centre for the Performing Arts in Mumbai. Onder muzikale leiding van Carlo Rizzi zingen Giordano Lucà en Olena Tokar de rollen van Rodolfo en Mimì. Sax Nicosia maakte de enscenering, in de bak zit het Symphony Orchestra of India.
OperaVision: vrijdag 6 september om 19.00 u.

Weektip

Andere Mascagni
Op donderdag 5 september gaat bij De Nationale Opera een double bill met onder meer Cavalleria rusticana van Pietro Mascagni in première. Ander werk van de Italiaan werd in 2002 opgevoerd in de plaats waar hij in 1863 geboren werd. L’amico Fritz uit 1891 klonk in het Teatro di Livorno en een technisch redelijke opname daarvan staat op YouTube. Voor het orkest stond Roberto Tolomelli, Simona Marchini maakte de enscenering. In de titelrol van Fritz Kobus ziet u tenor José Bros.

Vorig artikel

IVC organiseert Belcanto Summer School

Volgend artikel

Oliemans zingt wonderschone Brel en Bannink

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.