BinnenkortHeadline

Opera in de media: week 42 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 42 van 2019 (12 – 18 oktober) aandacht voor de wervelende productie Wonderful Town in Opera Live, de uitreiking van de Gramophone Classical Music Awards en de livestream van Turandot vanuit Barcelona.

Video

Purcell in Lille
Mezzo heeft deze week een live-uitzending van een opera uit Lille. The Indian Queen van Henry Purcell wordt opgevoerd door de zangers en musici van Le Concert d’Astrée onder leiding van Emmanuelle Haïm. In een regie van Guy Cassiers zingen onder anderen Anna Dennis, Tristan Hambleton en Hugo Hymas.
Mezzo: zaterdag 12 oktober om 18.00 u.

Barrie Kosky. (© Jan Windszus Photography)

Henze in Berlijn
Die Bassariden is een eenakter van de Duite componist Hans Werner Henze op een libretto van het Britse duo Wystan Hugh Auden en Chester Kallman. Regisseur Barrie Kosky maakte een nieuwe enscenering voor de Komische Oper in Berlijn. In de hoofdrollen zingen Sean Panikkar, Günter Papendell en Jens Larsen. Dirigent is Vladimir Jurowski. De première is live te zien op OperaVision.
OperaVision: zondag 13 oktober om 18.00 u.

Gluck in Parijs
Op de late zondagavond presenteert Arte een opname uit de Opéra Comique in Parijs. Marianne Crebassa als Orphée, Hélène Guilmette als Eurydice en Léa Desandre als Amor zingen de hoofdrollen in deze door Aurélien Bory geënsceneerde Orphée et Eurydice van Gluck. Voor het orkest staat Raphaël Pichon.
Arte: zondag 13 oktober om 23.55 u.

Turandot in Barcelona
Niet de tv-zender Arte maar de online afdeling van Arte Concert presenteert dit seizoen een aantal livestreams van operavoorstellingen door heel Europa. De start is in het Liceu in Barcelona, waar Puccini’s Turandot wordt opgevoerd in een regie van Franc Aleu. Chris Merritt, Jorge de León en Ermonela Jaho zingen de belangrijkste rollen. Ook sopraan Irène Theorin werkt mee. Later dit seizoen zal ze in Amsterdam in Die Frau ohne Schatten te zien zijn. Josep Pons staat voor het eigen orkest van het operahuis.
Arte Concert: dinsdag 15 oktober om 20.00 u.

Prijzen in Londen
In Londen wordt komende week de Gramophone Classical Music Awards Ceremony gehouden, met de prijsuitreiking van de awards voor beste opnamen in tien categorieën. Medici.tv brengt een livestream van het evenement, waar onder anderen sopraan Pretty Yende en alt Delphine Galou zullen optreden.
Medici.tv: woensdag 16 oktober om 19.30 u.

Frosch in Wenen
Christian Thielemann leidt in Wenen het orkest in een door Vincent Huguet geregisseerde productie van Strauss’ Frau ohne Schatten. In de hoofdrollen zingen Andreas Schager, Camilla Nylund en Nina Stemme.
StaatsoperLive: vrijdag 18 oktober om 18.00 u.

Nieuw op YouTube

Wiebelzang wordt wereldhit
Terwijl overal ter wereld klassieke vocalisten hun uiterste best doen om de hoogste kwaliteit te leveren en daar jaren hard studeren voor over hebben, ging een video van een dakloze vrouw in Los Angeles ‘viral’ op internet. Een politieagent maakte een filmpje van haar optreden in de metro en nu is ze wereldberoemd, heeft een platencontract en mocht optreden in Little Italy, LA. Ze is met haar wiebelige vocalen goed voor talloze items janktelevisie en sensatie.

Audio

Broadway in Enschede
Alsof het zo van Broadway kwam: Wonderful Town, een samenwerking van de Nederlandse Reisopera met het nieuw gevormde Phion reisde afgelopen weken door het oosten van het land. De opname die Opera Live uitzendt, dateert van 4 oktober in Enschede. Het orkest stond onder leiding van Wayne Marschall, bij de solisten hoort u Esther Maas en Laetitia Gerards als de zusters Sherwood en verder onder anderen Alexander de Jong, Lucas van Lierop, Zachery Vandermeulen en Jacques de Faber. Guido Spek heeft een spreekrol als de verteller. De muziek van Bernstein wordt omlijst door opnamen van onder anderen Frederica von Stade en Billy Holiday.
NPO Radio 4: zaterdag 12 oktober om 19.00 u.

Grand Opéra bij de BBC
Les Huguenots was a no expenses spared high octane sequel to Robert le Diable”, zo kondigt BBC Radio 3 de zaterdagavondopera van deze week aan. Ook in de casting van de productie door de Parijse Opéra werd niet zuinig gedaan. De lijst vermeldt namen als Lisette Oropesa, Ermonela Jaho, Karine Deshayes en Nicolas Testé. De muzikale leiding is in handen van Michele Mariotti.
BBC Radio 3: zaterdag 12 oktober om 19.30 u.

Powder van Adès
Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft deze week componist Thomas Adès te gast als dirigent van zijn eigen werk (een suite uit Powder her face) en dat van Debussy, Barry en Poulenc. Sopraan Kerstin Avemo is de vocale solist. De opname werd op 11 oktober gemaakt in de Grote Zaal van het Concertgebouw te Amsterdam.
NPO Radio 4: zondag 13 oktober om 14.00 u.

Varia Kamerkoor
Een recente opname van het Nederlands Kamerkoor onder leiding van Peter Dijkstra is te horen in het Avondconcert. Uiteenlopende stijlen en tijdperken komen aan bod in werk van onder anderen Olivier Messiaen, Francis Poulenc en Giovanni Pierluigi da Palestrina.
NPO Radio 4: zondag 13 oktober om 20.00 u.

Rosanne van Sandwijk. (© Marco Borggreve)

Mozart export
Mezzosopraan Rosanne van Sandwijk reist op dit moment door Nederland en België met haar rol als Elvira in Don Giovanni bij het Orkest van de Achttiende Eeuw. Met dat ensemble was ze in augustus in Polen voor een optreden met pianist Kristian Bezuidenhout. Instrumentale muziek van Mozart werd afgewisseld met vocale werken.
NPO Radio 4: maandag 14 oktober om 20.00 u.

Engeltjes in Arnhem
PRJCT Amsterdam, met countertenor Maarten Engeltjes, trad op 11 oktober op in Arnhem. Met als gast bas-bariton Andreas Wolf werden werken van tijdgenoten Bach en Buxtehude uitgevoerd. Het Avondconcert zendt de opname enkele dagen later uit.
NPO Radio 4: dinsdag 15 oktober om 20.00 u.

Korngold met Vogt
Eerder dit jaar bracht de Milanese Scala een uitvoering van Korngolds Die Tote Stadt. In de hoofdrollen zongen Klaus Florian Vogt als Paul en sopraan Asmik Grigorian als Marietta. Voor het orkest stond Alan Gilbert.
BBC Radio 3: donderdag 17 oktober om 15.00 u.

Weektip

Opera met stip op 6
Komende week staat Radio 4 in het teken van de Hart & Ziel Lijst. De dagprogrammering is helemaal aangepast, de lijst is klaar en wie wil zien welke muziek wanneer klinkt, vindt op de website van Radio 4 de complete lijst. Hoogst genoteerde opera is Dido and Aeneas van Purcell, die ten opzichte van vorig jaar enkele plaatsen gestegen is en nu op 6 staat.

In 1993 waren twee beroemde zangeressen die de rol van Dido op hun repertoire hadden staan te gast in de Duitse talkshow Boulevard van Alfred Biolek. Zowel Jessye Norman als Martha Mödl – die in een opname van een Duitse versie van Purcells opera te horen is – hebben ooit de beroemde aria ‘When I am laid in earth’ gezongen.

Vorig artikel

Staatsopera Tatarstan op tournee met Carmen

Volgend artikel

Nationale Opera Odessa speelt Trovatore

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.