BinnenkortNieuws

Mozart beatboxt bij Silbersee en Toneelmakerij

Silbersee en De Toneelmakerij brengen vanaf 20 oktober onder de titel De Toverfluit een eigentijdse versie van Mozarts klassieker Die Zauberflöte. Klassieke muziek, toneel, beatbox, gesproken theater en dans vloeien samen tot “magisch muziektheater voor de hele familie”.

Scène uit De Toverfluit, vanaf 20 oktober te zien. (© Sanne Peper)

Wat gebeurt er als Mozart met een tijdmachine plotseling in het jaar 2019 terechtkomt? Hij ziet de veranderde maatschappij en heeft opeens een heleboel nieuwe muzikale middelen tot zijn beschikking.

Met dit uitgangspunt hebben Daniël van Klaveren (libretto) en Genevieve Murphy (compositie) Die Zauberflöte bewerkt. In hun versie komt Pamina uit Barendrecht en Tamino uit de ruimte. Samen rebelleren ze tegen hun ouders en tegen machthebbers die hun eigen belang vooropstellen.

De jonge Schotse componiste Genevieve Murphy (1988) bewerkt Mozarts muziek. Ze maakt gebruikt van elektronica en laat die interacteren met allerlei akoestische klankbronnen, waaronder een doedelzak, violen, percussie en de stemmen van de zangers.

“De noten van Mozart blijven het vertrekpunt en de aria’s zullen herkenbaar aanwezig zijn, maar het klankspectrum is volledig anders”, zegt Romain Bischoff van Silbersee, die de muzikale leiding heeft. “Elektronica en invloeden uit de hedendaagse popmuziek spelen een belangrijke rol. En tussen de bekende stukken door gaan de performers live aan de slag met het materiaal van Mozart.”

Paul Knieriem van De Toneelmakerij voert de regie van de productie. “We kijken allebei met gemengde gevoelens naar de repertoire-operapraktijk”, zegt hij over de samenwerking met Romain Bischoff. “Dat is een belangrijke drijfveer geweest om te kiezen voor zo’n klassieker als Die Zauberflöte. Juist de traditie nodigt uit tot radicale keuzes. Wat zou dat werk ons nú nog kunnen vertellen?”

De Toverfluit gaat op 20 oktober in première in het Internationaal Theater Amsterdam en gaat daarna tot en met januari 2020 op tournee door het land. In de kerstvakantie is de voorstelling twee weken lang te zien in het Internationaal Theater Amsterdam.

Zie voor meer informatie de website van Silbersee.

Hieronder een clip over een repetitie voor De Toverfluit:

Vorig artikel

Theater Rast brengt Koerdische Tosca

Volgend artikel

Clayton bezingt breekbare liefdeskracht

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.