BinnenkortBuitenlands nieuwsNieuws

Cité de l’Opera: Paul, Roberto en Elza

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 218.

Liedlesje
Voor de liefhebbers en kenners van het lied zijn HP en DFD afkortingen die geen uitleg behoeven. De Amerikaanse tenor Paul Appleby – hij was de laatste jaren verschillende malen te horen bij De Nationale Opera – geeft de voorkeur aan HP.

Richting Salzburg
Nog even en het programma van de Salzburger Festspiele is bekend. Een nieuwe productie en een wereldpremière wordt beloofd. Zou de begeleidende muziek uit Don Giovanni iets zeggen over het programma?

Roberto en Caruso
Op zijn nieuwe cd zingt Roberto Alagna muziek van Caruso en het lied ‘Caruso’. Dat werd geschreven door de Italiaanse singer-songwriter Lucio Dalla. Ook Pavarotti en Tom Robinson namen het lied op.

Zware klus
De opera Akhnaten van Philip Glass is deze weken te zien bij de New Yorkse Metropolitan Opera. De voorstelling is binnenkort in de Live in HD-serie in de bioscopen te zien. Hoofdrolzanger countertenor Anthony Roth Costanzo zegt over zijn rol: “It brings you back to the most fundamental things about your technique.”

Freischütz bij Pentatone
Der Freischütz is niet vaak te zien in de operahuizen. Komende zomer staat een versie geprogrammeerd in het zuiden van het land door Opera Compact met regisseur Sybrand van der Werf. Dirigent Marek Janowski maakte een nieuwe opnamen voor Pentatone.

Elza in Europa
Elza van den Heever, die komend voorjaar in korte tijd in twee verschillende producties van Die Frau ohne Schatten in Nederland zingt, staat nu in Wenen in La Vestale.

Opera inclusief
De Opéra Comique in Parijs presenteerde een voorstelling van Ercole amante speciaal voor mensen die wat meer behoefte hebben aan een rustige omgeving.

Kruispunt
Een fan van Joyce DiDonato luisterde naar haar ontmoeting met onder anderen Ruth Bader Ginsburg en ontdekte betekenis in straatnaambordjes in Parijs.

Voor de liefhebbers
Wagnerfans houden het meest van de muziek en het theater van Wagner, in veel gevallen meteen gevolgd door een niet te stuiten drang daarover te schrijven.

Vorig artikel

Grigorian ster in eigentijdse Manon Lescaut

Volgend artikel

Succes voor nieuwe Lady Macbeth in Frankfurt

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.