Binnenkort

Opera Zuid viert feest met Hans en Grietje

Opera Zuid gaat vanaf vrijdag 26 februari op tournee met een productie van Hänsel und Gretel. Het is een jubileumproductie: het gezelschap bestaat twintig jaar én artistiek leidster Miranda van Kralingen is vijftig geworden. Zij zal de rollen van Moeder en Heks vertolken.

Savelsberg en Strobos in repetitie (foto: Opera Zuid).

Opera Zuid maakte eerder dit seizoen producties van Dido and Aeneas en Faust. Hänsel und Gretel is de eerste productie van 2010, een speciaal jaar voor het gezelschap uit Maastricht, dan mag vieren dat het twintig jaar oud is geworden.

Hänsel und Gretel past ook in het beleid van Opera Zuid van de afgelopen jaren om ieder seizoen een sprookjesopera op de planken te zetten. Verder is de première in Maastricht ‘de spil’ van de derde editie van het Euregionaal Opera- en Muziektheater Festival dat Opera Zuid samen met het Theater aan het Vrijthof volgende week organiseert.

Hänsel und Gretel is de bekendste opera van Engelbert Humperdinck. Richard Strauss dirigeerde de wereldpremière van het stuk in Weimar in 1893. Daarna begon de opera aan een wereldwijde triomftocht. Het libretto werd in zeventien talen vertaald.

Opera Zuid heeft regisseur Bruno Berger-Gorski aangesteld om een frisse invalshoek op de opera te geven. ,,Hans en Grietje lezen hun eigen sprookje voor en beleven de gebeurtenissen tussen realiteit en fictie”, licht het gezelschap toe.

Opera Zuid belooft een voorstelling voor iedereen vanaf acht jaar. “Een echte familievoorstelling waar grootouders, ouders en (klein)kinderen vooral samen van kunnen genieten.”

De net vijftig geworden Miranda van Kralingen (artistiek leidster) zingt de rollen van moeder Gertrud en Die Knusperhexe. Karin Strobos is Hänsel en Kim Savelsbergh is Gretel. Willem de Vries is vader Peter en tenor Mark Omvlee zingt zowel de Sandmännchen als de Taumännchen.

Het Limburgs Symfonie Orkest speelt onder leiding van Stefan Veselka, het Kinderkoor Theater Aachen verzorgt de koordelen.

Hieronder twee Youtube-filmpjes die Opera Zuid ter illustratie heeft gemaakt.

Vorig artikel

Opera, zomaar, op een woensdagmiddag

Volgend artikel

Die Zauberflöte voor kinderen, in het Duits

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.