Binnenkort

Opera in de media: week 52 van 2019

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 51 van 2019 (21 – 27 december) aandacht voor John Osborn in Les vêpres siciliennes en in Les pêcheurs de perles en voor Jonas Kaufmann in een special over Wenen.

Video

Jonas Kaufmann. (© Julian Hargreaves / Sony Classical)

Jonas in Wenen
Marco Bakker deed het al eens voor de Nederlandse tv, en nu is het Jonas Kaufmann die de kijkers meeneemt naar Wenen. Jochen Rieder dirigeert het concert dat het hart vormt van het programma, met de Prague Philharmonia en met gastsopraan Rachel Willis-Sørensen
Arte: zondag 22 december om 17.20 u.

Scholl bij Witteman
Naast onder anderen de broers Lucas en Arthur Jussen is countertenor Andreas Scholl te gast in Podium Witteman. Dit keer komt hij met zijn echtgenote, de pianist Tamar Halperin. De twee brengen een deel uit hun programma The Twilight People, gewijd aan liederen over licht en duisternis, begin en einde.
NPO 2: zondag 22 december om 18.05 u.

Bohème in Wenen
Als het buiten niet sneeuwt met kerst, zal het vermoedelijk wel sneeuwen in La bohème. De Wiener Staatsoper biedt als livestream de opvoering aan van de opera van Puccini in een regie van Franco Zeffirelli. Saimir Pirgu, Irina Lungu en Marco Caria zingen de hoofdrollen. Dirigent is Marco Armiliato.
StaatsoperLive: zondag 22 december om 19.00 u.

Nieuw op YouTube

Messiah in Sydney
In deze tijd vormt Händels Messiah een deel van de soundtrack van het muzikale leven. Deze uitvoering werd recent opgenomen in het Sydney Opera House. Een grote bezetting van koren en solisten brengt het stuk onder leiding van Brett Weymark.

Audio

Gast-dj op Radio 4
Sybrand van der Werf, regisseur bij BarokOpera Amsterdam en Opera Zuid en artistiek leider van Opera Compact, is de gast in Een goedemorgen met. Er staat nog geen playlist online op de website van Radio 4, maar we voorspellen dat van Jean-Féry Rebel de muziek van het ballet Les Eléments klinkt en dat ergens de opmerking valt: “Alles begint en eindigt met Bach.”
NPO Radio 4: zaterdag 21 december om 10.00 u.

Verdi in Rome
Een opname uit Rome is te horen in NTR Opera Live. Verdi’s Les vêpres siciliennes, een grand opéra in vijf bedrijven, werd daar opgenomen voor de radio. In de hoofdrollen zongen onder anderen Michele Pertusi en John Osborn. Die laatste komt binnenkort uitgebreid aan het woord op Place de l’Opera in een dubbelinterview met zijn echtgenote Lynette Tapia. Het koor en het orkest van de opera van Rome werden geleid door Daniele Gatti.
NPO Radio 4: zaterdag 21 december om 19.00 u.

Macbeth in de Met
Anna Netrebko, Matthew Polenzani en Ildar Abdrazakov zijn enkele van de solisten in Macbeth van Verdi. De BBC-radio zendt een opname uit die gemaakt werd bij de Metropolitan Opera in New York. Het New York Metropolitan Opera Orchestra en Chorus worden geleid door Marco Armiliato.
BBC Radio 3: zaterdag 21 december om 19.30 u.

Henk Neven. (© Marco Borggreve)

Mozart en Mendelssohn
Tijdens het Zondagochtend Concert van AVROTROS speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zingt het Groot Omroepkoor onder leiding van dirigent Jan Willem de Vriend. Vocale solisten zijn onder anderen sopraan Ruby Hughes en bas Henk Neven. Op het programma: Adagio en Fuga en de Krönungsmesse van Mozart en Christus van Mendelssohn.
NPO Radio 4: zondag 22 december om 11.00 u.

Kerst op Radio 4
Het NPO Radio 4 Kerstconcert, rechtstreeks vanuit de Dom in Utrecht, staat in het teken van de muziek van onder anderen Bach, MacMillan en Vivaldi. Het Groot Omroepkoor en leden van het Radio Filharmonisch Orkest musiceren onder leiding van Klaas Stok. Solisten zijn onder anderen Ilse Eerens en André Morsch.
NPO Radio 4: zondag 22 december om 20.00 u.

Berlioz in Milaan
Berlioz klinkt op kerstavond op Radio 4. Sir John Eliot Gardiner was afgelopen week in Milaan om in de Scala L’Enfance du Christ van Berlioz te dirigeren en die opname zendt het Avondconcert uit. Gardiner stond voor het koor en het orkest van La Scala en had een groep solisten, onder wie tenor Allan Clayton, sopraan Ann Hallenberg en bariton Lionel Lhote.
NPO Radio 4: dinsdag 24 december om 20.00 u.

Kerst in Amsterdam
Het kerstconcert in het Concertgebouw staat dit jaar onder leiding van Franz Welser-Möst. Hij voert het Koninklijk Concertgebouworkest aan en solisten als Tamara Wilson, Jennifer Johnston en Franz-Josef Selig. Ludwig van Beethovens negende symfonie staat op de lessenaars. Deze uitvoering is ook te zien op NPO 2 om 22.15 uur en als livestream op Medici.tv.
NPO Radio 4: woensdag 25 december om 14.00 u.

Bizet in Londen
Op Tweede Kerstdag brengt de BBC de opera Les pêcheurs de perles van Bizet. Tenor John Osborn, sopraan Nicole Cabell en bariton Gerald Finley zingen de hoofdrollen. Voor het koor en het orkest van het Royal Opera House staat Antonio Pappano.
BBC Radio 3: donderdag 26 december om 15.00 u.

Weektip

Roasting on an open fire
Na een vol jaar is het goed om even in stilte bij de open haard te ontspannen. Ook een goed moment om na te denken wat u de Opera van het Jaar 2019 vond en uw stem uit te brengen op Place de l’Opera. U kunt ook, mijmerend bij het haardvuur, bepalen wie volgens u de Schaunard Award 2019 verdient. De opname van het haardvuur duurt ruim tien uur.

Vorig artikel

Studio Nibelheim: Christmas with Brownlee

Volgend artikel

Sterk ensemble in lichte Luikse Cenerentola

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.