Binnenkort

Opera in de media: week 4 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 4 van 2020 (18 – 24 januari) aandacht voor Offenbachs opera La belle Hélène op de radio en op video en voor Nora Fischer in Berlijn bij het BBC Symphony Orchestra.

Zaterdag 18 januari

Helena Rasker. (© Taco van der Werf)

NTR ZaterdagMatinee (14.00 uur op NPO Radio 4): het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor onder leiding van Andrea Battistoni brengen Stravinsky’s Requiem canticles, het vioolconcert Dem Andenken eines Engels van Berg en de Messa di gloria van Mascagni. Solisten: Helena Rasker, Sergey Romanovsky en Pietro Spagnoli.

NTR Opera Live (19.00 uur op NPO Radio 4): Offenbachs La belle Hélène, opgenomen in december 2019 in de Opéra de Lausanne. Koor en orkest van de opera staan onder leiding van Pierre Dumoussaud. Solisten zijn onder anderen Julie Robard, Michel Fau en Christophe Lacassagne. Na de opera heeft Hein van Eekert een interview met countertenor Lawrence Zazzo. Hij zingt de rol van Unulfo in Rodelinda van Händel bij De Nationale Opera. Op zijn recente album Gender Stories is ook Vivica Genaux te horen, die binnenkort aan het woord komt op Place de l’Opera.

Opera on 3 (19.30 uur op BBC Radio 3): sopraan Aleksandra Kurzak en tenor Dmytro Popov zingen bij de Metropolitan Opera in New York de hoofdrollen in La traviata van Verdi. De muzikale leiding heeft Karel Mark Chichon.

Zondag 19 januari

StaatsoperLive: (17.00 uur, livestream): Lohengrin van Wagner wordt bij de Wiener Staatsoper gedirigeerd door Valery Gergiev. De enscenering is van Andreas Homoki en Ain Anger, Piotr Beczala en Linda Watson zijn enkele van de solisten.

Podium Witteman (18.05 uur op NPO 2): het Duo Serenissima, met de Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de Nederlandse luitist David Mackor, is te gast in Podium Witteman. Het duo voert liederen uit van Italiaanse nonnen “die hun boekje ver te buiten gingen door vooruitstrevende muziek te schrijven”.

Avondconcert (20.00 uur op NPO Radio 4): het BBC Symphony Orchestra met dirigent Sakari Oramo speelde op 5 september 2019 in Berlijn. Met onder anderen solist Nora Fischer werden werken van Moessorgski, Andriessen, Olga Neuwirth en Sibelius gespeeld.

Opera op Arte (23.20 uur op Arte tv): Lise Davidsen, Eric Cutler en Sabine Devieilhe zingen de hoofdrollen in Ariadne auf Naxos, in een regie van Katie Mitchell. Voor het orkest staat Marc Albrecht.

Nieuw op YouTube

Pagliacci in Spanga
De productie van Pagliacci door Opera Spanga in de zomer van 2019 staat nu online. Marcel van Dieren, Aylin Sezer, Morschi Franz en David Visser zijn enkele van de solisten bij het instrumentaal ensemble onder leiding van Tjalling Wijnstra. De voorstelling werd geregisseerd door Corina van Eijk.

Donderdag 23 januari

Afternoon concert (15.00 uur op BBC Radio 3): opname uit de Vatroslav Lisinski Concert Hall in Zagreb van de historische opera Porin van componist Vatroslav Lisinski. In de hoofdrollen: Ljubomir Puškarić, Kristina Kolar en Siniša Galović. Dirigent Pavle Dešpalj leidt het koor en het orkest van de Kroatische omroep.

Vrijdag 24 januari

StaatsoperLive: (17.00 uur, livestream): Richard Strauss’ Salome wordt gezongen door onder anderen Herwig Pecoraro, Waltraud Meier en Lise Lindstrom. Dirigent is Michael Boder, Boleslaw Barlog deed de regie.

On demand

Tot 20 januari on demand op Arte Concert: de uitvoering van Jacques Offenbachs La belle Hélène die NPO Radio 4 zaterdag uitzendt in Opera Live is ook op video te zien op Arte Concert. De regie in Lausanne was van Michel Fau, Pierre Dumoussaud dirigeert. Mezzosopraan Julie Robard-Gendre zingt de titelrol.

Vorig artikel

Frank van Aken zingt Herodes in Atlanta

Volgend artikel

Rusalka als dansopera in Gent

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.