BinnenkortNieuws

Pohl zingt Mahler-liederen bij AVROTROS

Bariton Christoph Pohl zingt op 7 februari de Lieder eines fahrenden Gesellen van Gustav Mahler in het AVROTROS Vrijdagconcert in TivoliVredenburg. Het Radio Filharmonisch Orkest vult de cyclus aan met Wagner en de zesde symfonie van Tsjaikovski.

Dirigent Omer Meir Wellber. (© Felix Broede)

Rode draad in het Vrijdagconcert is “hartstocht, liefdesverdriet en berusting”. Het concert opent met Vorspiel und Liebestod uit Wagners bekende opera Tristan und Isolde. Daarna zingt Christoph Pohl de vier Lieder eines fahrenden Gesellen, gecomponeerd tussen 1883 en 1885 op teksten van Mahler zelf en gedichten uit de bundel Des Knaben Wunderhorn. Thema is het verliezen van een geliefde.

Na het vocale deel focussen alle spotlights op het Radio Filharmonisch, dat onder leiding van Omer Meir Wellber de zesde symfonie van Tsjaikovski, ‘Pathétique’, ten gehore brengt. “De ingrediënten: impulsieve hartstocht, een Russisch requiem, theatraliteit, onverholen neuroses, angsten en wanhoop”, zo beschrijft het Vrijdagconcert. Tsjaikovski zag het als het beste werk uit zijn oeuvre.

Het Vrijdagconcert begint om 20.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van het AVROTROS Vrijdagconcert.

Op zondag 9 februari herhaalt het orkest het programma in het Concertgebouw in Amsterdam (11.00 uur), alleen dan zonder de liederen van Mahler. Zie voor meer informatie de website van het Concertgebouw.

Vorig artikel

Quirijn de Lang zingt Almaviva bij Opera North

Volgend artikel

OPERA2DAY maakt totaaltheater van Usher

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.