BinnenkortNieuws

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2020/2021

De NTR ZaterdagMatinee heeft het programma van zijn zestigste seizoen gepresenteerd. In 2020/2021 brengt de concertserie in het Concertgebouw onder meer Mascagni’s onbekende opera Il piccolo Marat en Wagners Götterdämmerung onder Jaap van Zweden.

Centraal in het zestigste seizoen staan ‘componisten die baanbrekend werk schreven en absoluut gespeeld moeten blijven worden’. Zo is er aandacht voor Anton Webern, Bernd Alois Zimmermann, Camille Saint-Saëns, Alphons Diepenbrock en voor tijdgenoten van Bach, van wie vergeten passie-oratoria gespeeld worden.

In 2020 vieren het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest – de huisensembles van de Matinee – hun 75-jarig bestaan. Ter gelegenheid daarvan zijn compositieopdrachten verleend aan Peter-Jan Wagemans en James MacMillan.

De geliefde Operaserie van de Matinee telt zes concerten (zeven opera’s). Verder zijn er in de serie Oude Muziek nog drie opera-uitvoeringen en in de serie Hedendaags één. De selectie gaat van barokopera’s van onder anderen Purcell en Rameau tot hedendaags werk van Barry en Weir.

Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch, leidt op 30 januari 2021 een uitvoering van Jenůfa van Janáček. Het is de start van een cyclus Janáček-opera’s. Jaap van Zweden vervolgt zijn Wagner-cyclus bij het Radio Filharmonisch met Götterdämmerung. De cast telt grote namen als Anja Kampe, Falk Struckmann en Oliver Zwarg.

Nederlandse zangers komen uitgebreid aan bod in het seizoen van de Matinee, met optredens van onder anderen Maria Riccarda Wesseling, Jasper Leever, Tim Kuypers, Iris van Wijnen, Esther Kuiper, Frederik Bergman, Judith Weusten en Helena Koonings.

Hieronder een overzicht van alle Matinees met opera’s (begeleid door het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor, tenzij anders aangegeven):

Il piccolo Marat (P. Mascagni)
5 september 2020
Dirigent: Pietro Rizzi
Solisten: Anita Hartig, Stefano La Colla, John Relyea, Maria Riccarda Wesseling e.a.

King Arthur (H. Purcell)
26 september 2020
Early Opera Company
Dirigent: Christian Curnyn
Solisten: Lindsay Duncan, Lucy Crowe, Anna Dennis, Mark Milhofer, Benjamin Hulett en Edward Grint.

Carlo il Calvo (N. Porpora)
17 oktober 2020
Armonia Atenea
Dirigent: George Petrou
Solisten: Franco Fagioli, Max Emanuel Cencic, Suzanne Jerosme, Nian Wang en Bruno de Sá.

Genoveva (R. Schumann)
14 november 2020
Helsinki Baroque Orchestra & Arnold Schoenberg Chor
Dirigent: Aapo Häkkinen
Solisten: Carolyn Sampson, Andrew Staples, Johannes Weisser, Vesselina Kasarova e.a.

Götterdämmerung (R. Wagner)
12 december 2020
Dirigent: Jaap van Zweden
Solisten: Anja Kampe, Daniel Frank, Falk Struckmann, Neal Davies, Amanda Majeski, Oliver Zwarg e.a.

Chef-dirigent Karina Canellakis start in seizoen 2020/2021 een cyclus Janáček-opera’s. (© Chris Christodoulou)

Jenůfa (L. Janáček)
30 januari 2021
Dirigent: Karina Canellakis
Solisten: Lise Davidsen, Maria Guleghina, Stefania Toczyska, David Butt Philip, Pavel Petrov, Frederik Bergman, Maria Riccarda Wesseling, Tim Riihonen, Iris van Wijnen, Esther Kuiper en Judith Weusten.

Merope (G. Giacomelli)
6 februari 2021
La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel
Dirigent: Andrea Marcon
Solisten: Kristina Hammarström, Kangmin Justin Kim, Emiliano Gonzalez Toro, Vasilisa Berzhanskaya, Carlos Mena, Carlo Vistoli en Beth Taylor.

Les fêtes d’Hébé (J-P. Rameau)
27 maart 2021
Orfeo Orchestra & Purcell Choir
Dirigent: György Vashegyi
Solisten: Chantal Santon Jeffery, Katherine Watson, Olivia Doray, Reinoud Van Mechelen, Tassis Christoyannis, David Witczak en Lóránt Najbauer.

Salome (G. Barry)
8 mei 2021
Ludwig
Dirigent: Barbara Hannigan
Solisten: Barbara Hannigan, James Way, Alison Scherzer, Trevor Eliot Bower, Erik Roseniusen Mathieu Amalric.

Blond Eckbert (J. Weir) & Il prigioniero (L. Dallapiccola)
5 juni 2021
Dirigent: Franck Ollu
Solisten: Scott Hendricks, Jasmin Etezadzadeh, Matthew Newlin, Helena Koonings, Lester Lynch, John Daszak, Morschi Franz en Sam Carl.

Naast deze opera-Matinees bevat de programmering van de concertserie nog meer vocale afleveringen. Magdalena Kožená zingt bijvoorbeeld de Kindertotenlieder van Mahler (20 maart 2021). Tenor Andrew Staples en alt Sasha Cooke soleren in de wereldpremière van Earth’s Prayers van Alfred Momotenko-Levitsky, met in hetzelfde concert Das Lied von der Erde van Mahler met bariton Markus Eiche (24 april 2021).

Bekende solisten als sopraan Sophie Bevan, alt Helena Rasker, tenor Benjamin Hulett en tenor Mark Omvlee werken mee aan een uitvoering van Mozarts Kyrie en Schuberts Mis in Es (3 oktober 2020). Mary Bevan en Christopher Maltman zingen in het Christmas Oratorio van MacMillan (16 januari 2021). Robin Johannsen en Sara Mingardo laten hun stemmen horen in het beroemde Stabat Mater van Pergolesi (29 mei 2021).

Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Bostridge zingt Schubert in Concertgebouw

Volgend artikel

Cité de l’Opera: Thomas, Thomas en Sean

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.