Nieuws

Cité de l’Opera: Thomas, Thomas en Sean

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 233.

Laurence kijkt om
Soms gaat bij de laatste voorstelling van een serie het doek dicht en hoor je in de zaal het gejoel van de castleden, die op hun eigen manier het einde markeren van een intensief werkproces. Het gebeurde vast ook op de slotavond van L’Orfeo bij de Nederlandse Reisopera.

Two boys
De Britse krant The Guardian bracht een dirigent en een componist samen. ‘Getting a pope and president together could hardly require more meticulous preparation.’ Simon Rattle, net opa geworden, en componist Thomas Adès, die als 48-jarige nog niet veel zin heeft om na te denken over het Barbican-feestje als hij 50 wordt.

If only
We gaan vast kaarten bestellen.

Strong, happy and healthy
Lisette werkt hard, vindt dat niet erg en blijft blij. Deze week staat ze in La traviata bij de Metropolitan Opera.

Frosch op orkaankracht
Veel liefhebbers uit 020 reisden afgelopen zondag naar Rotterdam voor Die Frau ohne Schatten. Het werd een evenement.

Wereldwijd
Het Coronavirus treft ook Italiaanse operahuizen.

Hampson met Sinfonietta
Bariton Thomas Hampson was terug bij Amsterdam Sinfonietta.

Opera en psyche
Als een operaproductie de ondertitel ‘anatomisch theater van de psyche’ krijgt, komt de interesse ineens ook uit een andere hoek.

Bas im Revier
De Nederlandse bariton Bastiaan Everink zingt in Gelsenkirchen de rol van Don Carlos di Varga in La forza del destino. Komende tijd nog te zien.

Freaks like Nina
Met OperaWire sprak tenor Stuart Skelton over het zingen van Wagner-repertoire. Daar moet je beslist niet te vroeg mee beginnen, meent Skelton: ‘The whole concept of a dramatic voice in the early 20s is completely nonsense, except for the exceptional freaks of nature, like Nina Stemme or Birgit Nilsson.’

Girls in Londen
Overal ter wereld worden de seizoensprogrammeringen van concertzalen en operahuizen voor 2020/2021 bekend. In Londen komt een uitvoering van Girls of the Golden West onder leiding van de componist. John Adams dirigeert onder anderen de castleden die er ook een jaar geleden in Amsterdam bij waren: Julia Bullock, Davóne Tines en Paul Appleby.

#Zinin
Het programma voor het komende seizoen van De Nationale Opera is gepresenteerd. Tenor Sean Panikkar kan niet wachten. Hij is nu ook in Amsterdam, voor zijn rollen als Jack O’Brien en Tobby Higgins in Mahagonny.

Panikkar komt net uit Londen, waar hij in Carmen bij het Royal Opera House zong. Reizen is zeker voor tenoren een lastig deel van het vak.

Vorig artikel

Seizoen NTR ZaterdagMatinee 2020/2021

Volgend artikel

Nieuwe naam Kameroperahuis: KASKO

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.