BinnenkortNieuws

Collegium Vocale Gent brengt Johannes

De serie Barok Vocaal in het Concertgebouw staat dit seizoen stil bij het vijftigjarig jubileum van Collegium Vocale Gent. Na een uitvoering van Bachs Weihnachtsoratorium in december volgt op 16 maart de Johannes Passion van dezelfde componist. Philippe Herreweghe dirigeert.

Philippe Herreweghe. (© Michiel Hendrickx)

Philippe Herreweghe en medestudenten richtten vijftig jaar geleden Collegium Vocale Gent op. Het ensemble groeide uit tot één van de meest vooraanstaande oudemuziekensembles. Fred Luiten Concertorganisatie, de kracht achter de serie Barok Vocaal in het Concertgebouw, haalde het ensemble sinds 1998 ieder seizoen wel voor één of meerdere concerten naar Amsterdam.

De uitvoering van de Johannes is het tweede van drie concerten die aan het jubileum van Collegium Vocale Gent zijn gewijd. Oprichter Philippe Herreweghe heeft de muzikale leiding. ‘Veel Bach-kenners omschrijven de Johannes Passion als feller, bewogener, dramatischer en geconcentreerder dan de Matthäus-Passion‘, beschrijft de organisator. ‘Volgens de laatste inzichten brengt Collegium Vocale Gent onder leiding van Philippe Herreweghe de passies van Bach in een kleinere bezetting, waarbij de solisten meezingen in de koorpartijen.’

De solopartijen worden vertolkt door bekende zangers: sopraan Dorothee Mields, countertenor Alex Potter, tenor Reinoud Van Mechelen, bas Peter Kooij, tenor Julian Prégardien (Evangelist) en bas Krešimir Stražanac (Christus).

De uitvoering begint om 20.15 uur. Via www.barokvocaal.nl zijn met 20 procent korting kaarten te bestellen.

Vorig artikel

Carsen regisseert Don Carlo in Essen

Volgend artikel

Nieuwe opera Willem Jeths in wereldpremière

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.