BinnenkortNieuws

Nieuwe opera Willem Jeths in wereldpremière

In het kader van de vijfde editie van het Opera Forward Festival brengt De Nationale Opera op 13 maart de wereldpremière van Ritratto, een nieuwe opera van Willem Jeths. Marcel Sijm is verantwoordelijk voor de regie.

Willem Jeths schrijft met Ritratto zijn derde opera. (© Friso Keuris)

Willem Jeths liet zich voor zijn nieuwe opera – zijn derde – inspireren door een tentoonstelling in Venetië van alle portretten van Luisa Casati (1881-1957), een steenrijke vrouw die een woest leven in de high society van Parijs, Venetië en Rome leidde.

De jonge schrijver en regisseur Frank Siera schreef het libretto van Ritratto (Portret), waarin hij het belang van kunst ter discussie stelt. ‘Op een feest van Casati laat Siera allerlei kunstenaars uit de tijd van Casati samenkomen’, beschrijft De Nationale Opera.

Willem Jeths was van 2014 tot 2016 de eerste Componist des Vaderlands. ‘Hij speelt graag met orkestrale kleuren en kiest zorgvuldig de timbres die passen bij zijn personages als hij een opera schrijft’, stelt De Nationale Opera.

De enscenering van Ritratto wordt verzorgd door de Nederlandse regisseur Marcel Sijm. Hij werkt samen met Marc Warning voor het decor en met Jan Taminiau voor de kostuums. Taminiau is onder meer bekend van de blauwe mantel die hij voor koningin Máxima ontwierp voor de inhuldiging van koning Willem-Alexander.

De rollen in de opera worden vertolkt door jonge talenten van De Nationale Opera Studio. Verity Wingate zingt de hoofdrol van Luisa Casati. Verder zijn onder anderen Polly Leech (Romaine Brooks), Martin Mkhize (Garbi), Lucas van Lierop (Man Ray) en Frederik Bergman (Jacob Epstein) te zien. Amsterdam Sinfonietta begeleidt hen, gedirigeerd door Geoffrey Paterson.

Ritratto gaat op 13 maart in première in het Internationaal Theater Amsterdam en is daar verder nog op 15, 16, 18 en 19 maart te zien. Zie voor meer informatie de website van het Opera Forward Festival.

In onderstaande clip vertelt Jan Taminiau over zijn werk aan Ritratto:

Vorig artikel

Collegium Vocale Gent brengt Johannes

Volgend artikel

Judith van Wanroij: 'Ik voel me vocaal beter'

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.