BinnenkortNieuws

Marcon dirigeert Nederlandse première Torri

Andrea Marcon leidt op 14 maart een uitvoering van La vanità del mondo in de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw. Het oratorium van Pietro Torri is voor het eerst in Amsterdam te horen, meer dan driehonderd jaar na de wereldpremière in Brussel.

Andrea Marcon. (© Marco Borggreve)

Pietro Torri was musicus aan het hof van Maximiliaan Emanuel van Beieren, de laatste gouverneur van de Spaanse Nederlanden, die zijn residentie had in Brussel. Voor hem componeerde Torri in 1706 het oratorium La vanità del mondo.

De NTR ZaterdagMatinee omschrijft de muziek van Torri als ‘een geslaagd huwelijk van de Venetiaanse meerkorige stijl en een modernere schriftuur à la Scarlatti’. Torri schreef buitengewoon veel oratoria; hij was degene die in de periode voor Händel zijn stempel op het genre drukte.

Voor de eerste Nederlandse uitvoering engageert de Matinee de bekende barokdirigent Andrea Marcon. Hij staat voor La Cetra Barockorchester & Vokalensemble Basel en een cast met sopraan Margriet Buchberger, alt Benedetta Mazzucato, countertenor Samuel Mariño en bariton José Antonio López.

De uitvoering begint om 14.15 uur en wordt live uitgezonden op NPO Radio 4. Zie voor meer informatie de website van de NTR ZaterdagMatinee.

Vorig artikel

Judith van Wanroij: 'Ik voel me vocaal beter'

Volgend artikel

Top-cd: Vermeulen zingt over de dirty mind

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.