Binnenkort

Opera in de media: week 16 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 16 van 2020 (11 – 17 april) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s die in deze periode worden aangeboden. Tip: La Rondine van Puccini met Lisette Oropesa, Angela Gheorghiu en Roberto Alagna.

Zaterdag 11 april

Vittorio Grigolo en Diana Damrau als Roméo en Juliette. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de bioscoop vertoond werden in de Live in HD-serie, staan een dag lang online. Op de website van het huis staat veel aanvullende informatie, met onder meer de originele programmaboekjes. De eerste van deze week is de opera Roméo et Juliette van Charles Gounod, die dateert van januari 2017. In de titelrollen zingen Vittorio Grigolo en Diana Damrau. Het orkest staat onder leiding van Gianandrea Noseda.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): legendarische namen zijn te horen in het programma van de NTR ZaterdagMatinee, dat noodgedwongen uit herhalingen bestaat. Uit 1975 dateert een opname met sopraan Edith Mathis en alt Aafje Heynis bij de Toonkunstkoren van Amsterdam en Rotterdam en het Koninklijk Concertgebouworkest. Onder leiding van Bernard Haitink werd toen de tweede symfonie van Mahler, ‘Auferstehung’, uitgevoerd.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): na een interview met componist Willem Jeths en één van de hoofdrolzangers, Verity Wingate, hoort u een opname van de opera Ritratto. De productie van De Nationale Opera kende alleen een generale repetitie en een wereldpremière via YouTube. Geoffrey Paterson leidde het orkest, Marcel Sijm deed de regie.

Operastream (vanaf 12.00 uur op de website van de Bayerische Staatsoper): de Bayerische Staatsoper brengt Die Frau ohne Schatten van Richard Strauss vanaf 11 april voor veertien dagen online. Details over de uitvoering zijn nog niet bekendgemaakt.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): eerder dit seizoen bracht Opera North een enscenering van Street Scene van Kurt Weill. Dirigent James Holmes leidde het orkest en de solisten, onder wie Giselle Allen, Robert Hayward en Quirijn de Lang.

Zondag 12 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Donizetti’s Don Pasquale werd voor de Met geregisseerd door Otto Schenk. Het orkest stond onder leiding van James Levine. De solisten waren onder anderen Anna Netrebko, Matthew Polenzani en Mariusz Kwiecien.

Scène uit Het Sluwe Vosje. (© Hans van den Bogaard)

Operastream (om 19.00 uur op het YouTube-kanaal van De Nationale Opera): De Nationale Opera biedt een stream aan van de opera Het sluwe vosje van Leos Janácek. De productie uit 2006 werd in januari 2011 hernomen en daarvan is een opname te zien. De recensent van Place de l’Opera sprak na de première van ‘een heerlijk schouwspel in een expressieve muzikale uitvoering’. Lawrence Renes leidde het Nederlands Philharmonisch Orkest, Richard Jones maakte de enscenering. Revírník, de boswachter, werd gezongen door Dale Duesing, John Graham Hall was Rechtor de schoolmeester en Annett Andriesen zong de waardin.

StaatsoperLive (iedere dag vanaf 18.00 uur op de website van de Wiener Staatsoper): Parsifal (opname van 13 april 2017) werd gedirigeerd door Semyon Bychkov en geënsceneerd door Alvis Hermanis. In de hoofdrollen: Gerald Finley (Amfortas), Christopher Ventris (Parsifal) en Nina Stemme (Kundry).

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Avondconcert brengt een recente opname uit het Amsterdamse Muziekgebouw aan ’t IJ. Daar speelde het koor en orkest van de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van dirigent en tenor Christoph Prégardien. Er stond werk van Mendelssohn, Schütz en Bach op het programma.

Nieuw op YouTube

Zang en dans
Het Royal Opera House combineerde in 2009 opera met het werk van het Royal Ballet in een choreografie door Wayne McGregor. Hij maakte van Acis and Galatea van Händel een zang/dansvoorstelling. Het Orchestra of the Age of Enlightenment werd geleid door Christopher Hogwood, vocalisten waren onder anderen Danielle de Niese, Charles Workman en Matthew Rose.

Maandag 13 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): van twee jaar geleden dateert Così fan tutte van Mozart. Voor het orkest stond David Robertson, de regie was van Phelim McDermott. In de hoofdrollen zongen onder anderen Adam Plachetka en Christopher Maltman.

StaatsoperLive (iedere dag vanaf 18.00 uur op de website van de Wiener Staatsoper): Der Rosenkavalier, in een opname uit 1994, werd gedirigeerd door Carlos Kleiber en geregisseerd door Otto Schenk. In de hoofdrollen: Felicity Lott (Feldmarschallin), Kurt Moll (Ochs) en Anne Sofie von Otter (Octavian).

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): begin dit jaar was Amsterdam Sinfonietta, onder leiding van Candida Thompson, op tournee met bariton Thomas Hampson. Ze voerden werken uit van onder anderen Strauss, Beethoven en Weill.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): het programma is nog niet bekendgemaakt, maar de Bayerische Staatsoper belooft optredens met lied, instrumentale muziek en dans, eerder opgenomen in het theater.

Dinsdag 14 april

Renée Fleming. (© Decca / Andrew Eccles)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Renée Fleming zong in 2014 de titelrol in Dvořáks Rusalka, onder muzikale leiding van Yannick Nézet-Séguin. Ook Dolora Zajick en Piotr Beczala waren te zien in deze Otto Schenk-enscenering.

Operastream (om 20.00 uur op de website van het Teatro Regio Parma): het Teatro Regio Parma doet mee aan de wereldwijde streamstroom met eigen opnames van de opera’s van Verdi. Vandaag staat I due Foscari op het programma. In de hoofdrollen zingen Maria Katzarava en Giacomo Prestia. Dirigent is Paolo Arrivabeni.

Woensdag 15 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): van tien jaar geleden dateert een enscenering door Stephen Wadsworth van Boris Godoenov van Moessorgski. René Pape zong de titelrol, naast onder anderen Mikhail Petrenko en Aleksandrs Antonenko. Valery Gergiev stond voor het orkest.

Donderdag 16 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): minder vaak opgevoerd is de opera La Rondine van Puccini. In de enscenering van Stephen Barlow zongen onder anderen Lisette Oropesa, Angela Gheorghiu en Roberto Alagna. Het orkest werd geleid door Marco Armiliato.

ODT TV (vanaf 12.00 uur op de website van Operadagen Rotterdam): Nachtschade Aubergine van Claron McFadden en Muziektheater Transparant is een Operadagen-voorstelling uit 2017. Claron McFadden maakte zelf het concept voor een voorstelling waarin ze verslag doet van haar zoektocht naar de herkomst van de aubergine. Ze volgt omgekeerd de migratieroute van de bijzonder reisgrage groente: van het Westen, via de mediterrane landen, tot het Verre Oosten. De opname staat op het YouTube-kanaal van Operadagen Rotterdam.

Afternoon concert (om 15.00 uur op BBC Radio 3): van het Wexford Festival 2019 komt een opname van de opera The Veiled Prophet van Stanford. In de hoofdrollen: Simon Mechlinski, Sinéad Campbell-Wallace en Mairead Buicke. David Brophy dirigeert.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): vorig jaar was Ton Koopman als gastdirigent bij de Staatskapelle Dresden. Met als solisten onder anderen Robin Johannsen en Maarten Engeltjes werden er werken uitgevoerd van Heinichen en Haydn.

Vrijdag 17 april

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Le Comte Ory kreeg negen jaar geleden een nieuwe jas door regisseur Bartlett Sher en werd gezongen onder leiding van Maurizio Benini. Op de bühne stonden onder anderen Diana Damrau, Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez.

Operastream (om 20.00 uur op OperaVision): de titelrol in Nabucco werd in Parma gezongen door Amartuvshin Enkhbat, Ivan Magrì was Ismaele en Michele Pertusi zong Zaccaria. Het orkest van de opera in Parma werd geleid door Francesco Ivan Ciampa.

Vorig artikel

Arnaud Oosterbaan knokt voor Peter Grimes

Volgend artikel

Andrea Bocelli geeft paasconcert in Milaan

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.