Binnenkort

Opera in de media: week 26 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 26 van 2020 (20 – 26 juni) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: het Summer Gala van OperaVision, met onder anderen Eva-Maria Westbroek, Thomas Oliemans en Nina Stemme.

Zaterdag 20 juni

Leontyne Price.

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online. La forza del destino van Verdi is te zien in een historische opname uit 1984. Toen nam Enrico Fissore afscheid van de Met en zongen verder onder anderen Leontyne Price en Leo Nucci. De enscenering was door John Dexter, voor het orkest stond James Levine.

Een goedemorgen met (om 10.00 uur op NPO Radio 4): componist Calliope Tsoupaki is te gast in Een goedemorgen met. Ze schreef meer dan honderd composities, waaronder vocale werken.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op de NPO Radio 4): in de uitzending van de NTR ZaterdagMatinee hoort u een opname uit 2011 van het werk Pli selon pli, voor sopraan en orkest, van Pierre Boulez. De componist dirigeerde zelf het Radio Filharmonisch Orkest. Solist was Barbara Hannigan.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Rossini’s opera Mosè in Egitto werd in maart 1973 opgenomen in het Amsterdamse Concertgebouw. In de cast zongen onder anderen Nicolai Ghiaurov (Mosè), Horiana Branisteanu (Anaide) en Veriano Luchetti (Aménofi). Het Omroeporkest werd geleid door Lamberto Gardelli.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): een jaar geleden werd in de Wiener Staatsoper een uitvoering van Verdi’s Macbeth opgenomen. Het was een productie van regisseur Christian Räth en dirigent James Conlon. De titelrol werd gezongen door George Petean, Tatiana Serjan en Ferruccio Furlanetto waren ook te zien.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): de BBC-radio brengt een opname van Brittens A Midsummer Night’s Dream, opgenomen in 2017 in de Snape Maltings Concert Hall als onderdeel van het Aldeburgh Festival. Bekende Britse zangers werkten mee, onder wie Iestyn Davies, Sophie Bevan en Matthew Rose. Het orkest werd geleid door Ryan Wigglesworth.

OurHouse (aanvangstijd onbekend op de website van het Royal Opera House): het Londense Royal Opera House brengt met de serie #OurHouseToYourHouse optredens die live worden gegeven in het operahuis, maar zonder publiek. Het gaat om streams waarvoor 5 pond betaald moet worden. Deze week ziet u onder meer Mahlers Das Lied von der Erde, gezongen door Sarah Connolly en David Butt Phillip. Ze worden begeleid door een ensemble uit het orkest van het operahuis.

Zondag 21 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Philip Glass’ Akhnaten is de eerste van twee Glass-werken die de Met streamt. Phelim McDermott maakte de enscenering voor de Met in een productie die muzikaal werd geleid door Karen Kamensek. In de hoofdrollen zongen Anthony Roth Costanzo en J’Nai Bridges. Dat de Live in HD-opname ‘maar’ zo’n 800 shots telde, leest u in het interview met de videoregisseur Gary Halvorson.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): net als gisteren een Verdi-opera, bezet met grote namen uit de operawereld. In Don Carlo, geregisseerd door Daniele Abbado en gedirigeerd door Myung-Whun Chung, ziet u onder anderen Ferruccio Furlanetto, Rámon Vargas, Plácido Domingo en Krassimira Stoyanova.

Eva-Maria Westbroek tijdens de opname voor het gala van OperaVision. (© Michel Schnater)

Summer Gala (om 19.00 uur op de website van OperaVision): ‘Embark on a musical journey across the European stages for a night of live music with stellar performers, zegt OperaVision over het Summer Gala dat online wordt gestreamd. Vanuit Nederland, bij De Nationale Opera, doen sopraan Eva-Maria Westbroek en bariton Thomas Oliemans mee, naast pianist Ernst Munneke en violist Vadim Tsibulevsky. Uit andere landen komen onder anderen Barrie Kosky, die voor de Komische Oper in Berlijn piano speelt, Danielle de Niese en Allan Clayton voor Glyndebourne en verder Jodie Devos en Nina Stemme.

Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): onder de titel Nederlandse noten ontvangt Beitske de Jong twee componisten, Vanessa Lann en Jan-Peter de Graaff. Ze bespreken een selectie opnames uit het radioarchief, louter werken van diverse Nederlandse componisten, uitgevoerd door Nederlandse musici. Naast hun eigen werk hoort u onder meer muziek van Guus Janssen, Theo Loevendie en Mathilde Wantenaar.

Rinaldo (om 17.00 uur op de website van het Glyndebourne Festival): dirigent Ottavio Dantone en regisseur Robert Carsen waren verantwoordelijk voor de Glyndebourne-productie van Rinaldo. De opera van Händel wordt deze week als stream aangeboden. U ziet onder anderen Sonia Prina, Tim Mead en Anett Fritsch.

Bonsai Garden (on demand op de website van Opera Zuid): het project Bonsai Garden, met composities van Jan-Peter de Graaff en een regie van Kenza Koutchoukali, liep tot 17 juni. Alle delen zijn nu online.

Nieuw op YouTube

Geinen met de Don
Iedere week maakt Garsington Opera een ‘Monday Motivation video’. Helemaal online is deze licht hysterische aflevering over Don Giovanni met onder meer Jonathan McGovern, die de rol thuis zingt, met op de achtergrond de wasmachine en het kruidenrek.

Maandag 22 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Satyagraha is de tweede Glass-opera die de Met streamt. Met dezelfde regisseur als Akhnaten, Phelim McDermott, ziet u Richard Croft en Bradley Garvin in de hoofdrollen. Dante Anzolini leidde het orkest.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): zes jaar oud is de registratie van Chovansjtsjina door Moessorgski. Voor het orkest stond Semyon Bychkov, de regie was van Lev Dodin. Opnieuw ziet u Ferruccio Furlanetto, naast onder anderen Christopher Ventris en Ain Anger.

Montagskonzert (om 20.15 uur op StaatsoperTV): de maandagconcerten van de Bayerische Staatsoper worden nu met publiek gegeven. Deze week zingt Julian Prégardien, begeleid door musici van het orkest van de Staatsoper.

Dinsdag 23 juni

Thomas Hampson. (© Dario Acosta)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s La traviata werd in 1883 voor het eerst opgevoerd bij de Met. Bijna 150 jaar later werd de versie opgenomen van vandaag: de befaamde Willy Decker-enscenering met in de hoofdrollen Sonya Yoncheva, Michael Fabiano en Thomas Hampson. Het orkest stond onder leiding van Nicola Luisotti.

Midsummer Night’s Dream (om 19.00 uur op de website van OperaVision): een productie van Benjamin Brittens A Midsummer Night’s Dream door de opera van Montpellier. De enscenering werd gemaakt door Ted Huffman, dirigent was Tito Muñoz. In de hoofdrollen zongen James Hall, Dominic Barberi en Polly Leech (lid van De Nationale Opera Studio).

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): eigentijds werk van Olga Neuwirth is te zien vandaag. Orlando werd geregisseerd door Polly Graham en muzikaal geleid door Matthias Pintscher. De titelrol werd gezongen door Kate Lindsey, andere solisten waren Eric Jurenas, Constance Hauman en Leigh Melrose.

Woensdag 24 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): een maand na de wereldpremière werd in New York de opera Doctor Atomic van John Adams en Peter Sellars opgenomen. Toen zongen Sasha Cooke, Gerald Finley en Eric Owens de hoofdrollen. Alan Gilbert leidde het orkest.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): een thuiswedstrijd door bariton Luca Pisaroni, die de rol van Rodolfo zingt in La sonnambula van Bellini. Dirigent Guillermo García Calvo en regisseur Marco Arturo Marelli werkten verder met Juan Diego Flórez (Elvino) en Maria Nazarova (Lisa).

Recital (om 19.00 uur op Medici.tv): tenor Benjamin Bernheim wordt begeleid door Carrie-Ann Matheson in een recital in de Fondation Singer-Polignac. Op het geheel Duitstalige programma staan werken van Clara Schumann en Richard Strauss.

Donderdag 25 juni

Roberto Alagna en Elīna Garanča als Samson en Dalila. (© Ken Howard / Met Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): van oktober 2018 dateert de opname van Saint-Saëns’ Samson et Dalila. In die productie zongen Elīna Garanča, Roberto Alagna en Laurent Naouri de belangrijkste rollen. Muzikaal leider was Sir Mark Elder.

Vrijdag 26 juni

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): dirigent Maurizio Benini leidde een halfjaar geleden een uitvoering van Manon van Jules Massenet. Het liefdespaar in het verhaal werd gezongen door Lisette Oropesa en Michael Fabiano. De enscenering werd gemaakt door Laurent Pelly.

Wiener Staatsoper Online (vanaf 19.00 uur op StaatsoperLive): Dantons Tod werd in mei vorig jaar opgevoerd onder muzikale leiding van Michael Boder. Josef Ernst Köpplinger ensceneerde de opera van Gottfried von Einem, voor solisten als Tomasz Konieczny, Benjamin Bruns en Michael Laurenz.

Death in Venice (om 19.00 uur op de website van OperaVision): de tweede Britten-opera die OperaVision deze week presenteert is Death in Venice, naar het verhaal van Thomas Mann. In de productie uit 2013 zong John Graham Hall de rol van Aschenbach, Tim Mead was Apollo. De enscenering van Deborah Warner voor de English National Opera werd muzikaal geleid door Edward Gardner.

Vorig artikel

Survey on Stage: onderzoek naar impact coronacrisis

Volgend artikel

Wat zwarte zangers zelf zeggen

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.