Nieuws

Survey on Stage: onderzoek naar impact coronacrisis

Dat de impact van de coronacrisis groot is op de arbeids- en inkomenspositie van dansers, acteurs, musici, zangers, technici en producenten, is duidelijk. Hoe groot precies wordt onderzocht in de Survey on Stage. Initiatiefnemers Marjolein Niels en Mattijs van de Woerd verzamelen de data voor het Kamerdebat over corona en cultuur van 29 juni.

Marjolein Niels en Mattijs van de Woerd hebben het onderzoek geïnitieerd.

De Survey on Stage is, zo stellen de initiatiefnemers, ‘een onderzoek naar de verborgen pijn van zzp’ers in de podiumkunsten’. De theater- en muziekwereld ligt goeddeels stil en niemand weet voor hoe lang. Om een beeld te krijgen van de effecten van die stilte en de schade die dat voor zzp’ers oplevert, is er dit onderzoek. Het moet input leveren voor het cultuurdebat in de Tweede Kamer op 29 juni aanstaande.

‘Sinds de kleinschalige heropening van de theater- en concertzalen lijkt er een sprankje hoop te gloren voor de Nederlandse podiumkunsten. Na de maandenlange coronastilstand is er sinds 1 juni weer íets mogelijk op de bühne, en dat doet artiesten en publiek goed. Maar onder de voorzichtige hoop leeft er vooral zorg onder artiesten. Want van volle zalen en agenda’s zal voorlopig nog geen sprake zijn’, zo menen de initiatiefnemers.

Het veld van makers en uitvoerders in de podiumkunsten is breed, maar bestaat voornamelijk uit zzp’ers, zonder vast contract en met voortdurende onzekerheid over hun inkomen. ‘Van internationale carrières op topniveau tot gemengde praktijken waarin podiumactiviteiten gecombineerd worden met nevenwerkzaamheden, al of niet in dienstverband. Van klassieke muziek en jazz tot urban en dance, van toneel en cabaret tot ballet en musical, de zorgen zijn hetzelfde: financiële tekorten, ontoereikende steunmaatregelen en gebrek aan perspectief. De verhalen onder makers en uitvoerders zijn alarmerend, maar harde cijfers ontbreken’, zo wordt geconstateerd.

Marjolein Niels en Mattijs van de Woerd (beiden beroepsmusici en bestuurlijk actief in het culturele veld) initieerden een enquête die de gevolgen van de coronacrisis voor de werk- en inkomenssituatie van zzp’ers binnen de podiumkunsten inzichtelijker moet maken. Met vragen als ‘Wat is mijn terugval in inkomsten sinds maart?’, ‘Tot wanneer zijn opdrachten geannuleerd?’ en ‘In hoeverre ben ik geholpen met de steunmaatregelen voor zelfstandigen?’ verwachten de initiatiefnemers duiding te kunnen geven aan de zorgen en de vragen van de vele zzp’ers die binnen de Nederlandse podiumkunsten actief zijn.

Survey on Stage wordt gesteund door de belangenorganisaties Kunsten ’92, de Creatieve Coalitie en de Kunstenbond. Het Platform voor Freelance Musici zorgt voor verspreiding binnen de netwerken van zzp’ers. Het onderzoek is mede mogelijk dankzij GroenLinks. De partij zorgt voor de verwerking van de data en zal op basis daarvan voorstellen doen bij het cultuurdebat in de Tweede Kamer.

De enquête is tot en met maandag 22 juni online in te vullen door belanghebbenden. De uitkomst en de duiding van het onderzoek zijn volgende week donderdag beschikbaar. Wie mee wil doen, krijgt de enquête na een e-mail aan surveyonstage@pvfm.nl.

Vorig artikel

Mijn Strauss: Die Liebe der Danae

Volgend artikel

Opera in de media: week 26 van 2020

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.