Binnenkort

Opera in de media: week 28 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 28 van 2020 (4 – 10 juli) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Hertog Blauwbaards burcht door het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canallakis.

Vrijdag 3 juli

Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): bij uitzondering begint de week in dit overzicht op vrijdag. Zo is er ruimte om de opname aan te kondigen die op de radio in audio en op verschillende kanalen ook met beeld wordt uitgezonden. Het AVROTROS Vrijdagconcert maakte in TivoliVredenburg een speciale opname van Hertog Blauwbaards burcht van Bartók. Het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Karina Canallakis speelt het werk in een arrangement van Eberhard Kloke. De vocale rollen worden gezongen door mezzosopraan Rinat Shaham en bas Gabor Bretz. Luisteren kan op NPO Radio 4. De videoversie – er is veel aandacht besteed aan de clipachtige visualisering van het optreden – is te zien op NPO 2 Extra, de YouTube-pagina van AVROTROS Klassiek en de Facebook-pagina’s van AVROTROS Klassiek, het AVROTROS Vrijdagconcert en het Radio Filharmonisch Orkest.

Hieronder een interview met Canallakis door Ab Nieuwdorp:

Zaterdag 4 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat ook deze week door. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online staan. Don Giovanni werd in 2011 geregisseerd door Michael Grandage en gedirigeerd door Fabio Luisi. In de hoofdrollen zongen Marina Rebeka, Mariusz Kwiecien en Luca Pisaroni.

Een goedemorgen met (om 10.00 uur op NPO Radio 4): de gast van de week is René Seghers. Hij is schrijver en recensent. Zijn werk bestaat uit onder meer biografieën van Jacques Brel en tenor Franco Corelli. Seghers maakte ook het jubileumboek van het Internationaal Vocalisten Concours.

Thomas Quasthoff. (© Bernd Brundert)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): uit het archief van de NTR ZaterdagMatinee komt een opname van 2 maart 2002, toen bas-bariton Thomas Quasthoff en pianist Charles Spencer een recital gaven in het Amsterdamse Concertgebouw.

Opera on 3 (om 18.00 uur op BBC Radio 3): de BBC-radio presenteert een opname van de opera Elektra van Richard Strauss. Bij het Royal Opera House stond Andris Nelsons voor het orkest en zong sopraan Christine Goerke de titelrol. Andere solisten waren onder anderen Adrianne Pieczonka, Iain Paterson en John Daszak.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): tot 12 september, als het reguliere seizoen van NTR Opera Live weer begint, verkleedt Hein van Eekert zich in het uniform van Zomeravondconcert-presentator. In die rol presenteert hij vanavond een archiefopname uit 2009. Toen speelde de Radio Kamer Filharmonie onder leiding van Jaap van Zweden de opera Armida van Haydn. De solisten waren onder anderen Meagan Miller (Armida), Gregory Kunde (Rinaldo) en Mojca Erdmann (Zelmira).

Susannah (vanaf 19.00 uur op de website van SF Opera): de San Francisco Opera brengt de opera Susannah van Carlisle Floyd. Regisseur Michael Cavanagh tekent voor een ‘haunting vision of this uniquely American tragedy’. In de hoofdrol zingt sopraan Patricia Racette, naast onder anderen Brandon Jovanovich en Raymond Aceto. Het orkest wordt geleid door Karen Kamensek. Dit hele weekend te zien als stream op de website van de San Francisco Opera.

Zondag 5 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Donizetti’s Don Pasquale werd bijna veertig jaar geleden opgenomen bij de Met. Gabriel Bacquier, Beverly Sills en Alfredo Kraus zongen in de belangrijkste rollen. Wie de rol van bediende zong, is volgens het Met-archief niet meer te achterhalen. Dirigent was Nicola Rescigno, de regie was van John Dexter.

Glyndebourne (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): het Britse festival streamt komende week Der Rosenkavalier van Richard Strauss. De productie werd geregisseerd door Richard Jones en stond onder muzikale leiding van Robin Ticciati. De opera begint met een scène door Octavian (Tara Erraught) en Die Marschallin (Kate Royal) en eindigt met het terzet waaraan ook Sophie (Teodora Gheorghiu) deelneemt.

Nieuw op YouTube

Stekelvarken vocaal
Sopraan Lilian Farahani zong in een thuisvideo die De Nationale Opera in de serie Song from Home maakte. Komende week vertelt ze op Place de l’Opera over haar ervaringen in Aix-en-Provence bij de repetities voor een opera die pas volgende zomer wordt uitgevoerd.

Maandag 6 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): onder leiding van dirigent Michele Mariotti zongen bekende namen in 2015 in de productie van La donna del lago van Rossini: Joyce DiDonato, Juan Diego Flórez en John Osborn. Paul Curran regisseerde.

Manon Lescaut (on demand op de website van de Bayerische Staatsoper): de serie Montagskonzerte van de Bayerische Staatsoper is voorbij, het huis gaat met vakantie en opent op 1 september het nieuwe seizoen. Onderwijl staat – tot 11 juli – de video online van Manon Lescaut van Puccini, zoals die werd opgevoerd in 2015 met Kristine Opolais, Markus Eiche en Jonas Kaufmann. De Hans Neuenfels-productie werd muzikaal geleid door Alain Altinoglu.

Dinsdag 7 juli

Sonya Yoncheva als Mimi in La bohème van Puccini. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Puccini’s Bohème werd twee jaar geleden gezongen door onder anderen Sonya Yoncheva, Susanna Phillips en Michael Fabiano. Het orkest werd geleid door Marco Armiliato, de enscenering was van Franco Zeffirelli.

L’Orfeo (om 19.00 uur en later on demand op OperaVison): de veelgeprezen productie van L’Orfeo door de Nederlandse Reisopera werd eind januari op video vastgelegd. Regisseur was Monique Wagemakers, die met Studio DRIFT samenwerkte. Het Orchestra La Sfera Armoniosa werd geleid door Hernán Schvartzman van samenwerkingspartner OPERA2DAY. De rol van Orfeo werd gezongen door Samuel Boden, Kristen Witmer was Euridice.

Woensdag 8 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): uit 1988 dateert een opname van Verdi’s Trovatore met grote namen van toen in de hoofdrollen, zoals Éva Marton, Dolora Zajick, Luciano Pavarotti en Sherrill Milnes. Het orkest werd geleid door James Levine.

Donderdag 9 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Così fan tutte werd voor de Met geënsceneerd door Lesley Koenig. In de cast zongen solisten als Susanna Phillips, Isabel Leonard, Matthew Polenzani en Danielle de Niese. Die laatste zong de rol van Despina ook in Amsterdam, een paar jaar eerder. James Levine dirigeerde.

Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): het Orchestre National d’Île-de-France onder Fabien Gabel speelde in januari 2019 Frans repertoire in de Philharmonie van Parijs. Op het programma stond werk van Berlioz, Ravel en Roussel. Sopraan Karin Deshayes was de solist.

Vrijdag 10 juli

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Eva-Maria Westbroek, Marcello Giordani en Mark Delavan zongen de hoofdrollen in Zandonai’s Francesca da Rimini. De opera werd zeven jaar geleden opgenomen bij de Met, met Marco Armiliato voor het orkest.

I puritani (om 19.00 uur en later on demand op OperaVision): de opera van Bellini werd geproduceerd bij de Oper Stuttgart door het duo Jossi Wieler en Sergio Morabito. In de hoofdrollen zongen Roland Bracht, Ana Durlovski en René Barbera. De muzikale leiding had Manlio Benzi.

Vorig artikel

Van der Plas vertrekt bij Nationale Opera & Ballet

Volgend artikel

Cité de l’Opera: James, Ennio en Marin

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.