Nieuws

Cité de l’Opera: James, Ennio en Marin

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 252.

Schubert met Mund-Nasen-Schutz?
Veel reisbeperkingen zijn opgeheven, ook die voor het maken van winterreizen.

Monocultuur
Het overlijden van componist Ennio Morricone was afgelopen maandag voorpaginanieuws. De componist schreef muziek bij meer dan vijfhonderd films en tv-series. De meeste redacteuren van radio- en tv-programma’s kwamen echter niet verder dan die ene western.

Marc groette de mensen
Marc Albrecht kreeg bij zijn afscheid van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest niet alleen een koninklijke onderscheiding, maar ook een boek vol goede herinneringen en wensen. Tenor Morschi Franz noemt in zijn bijdrage twee producties waaraan hij meewerkte, Kitesj en Wozzeck. ‘I am honored to have sung in them under your baton.’ Cultuurminister Van Engelshoven prijst Albrechts bijdragen aan ‘het rijke Nederlandse culturele landschap’.

Die zagen we niet aankomen
En we hebben er nog geen mening over.

#SaveTheArts
Het is nog altijd nodig om het belang van professionele kunst aan te tonen. Een foto voldoet in dit initiatief op Twitter en andere sociale media.

Ondertussen in het Verenigd Koninkrijk
De Financial Times had een primeur over de staatssteun voor de kunsten.

Posh
Mooi om te lezen hoe onzuur en chic Glyndebourne reageert op de steun van de overheid.

Buitenzingen
De zangers van Holland Park Opera mochten voor het eerst sinds lang weer de wei in.

Op de camping
Bij grote dirigenten verwacht je lange zomervakanties in hun buitenhuis aan de Bodensee of het meer van Genève. Marin Alsop doet het anders.

Aanstekelijke zang
Een belangrijke kwestie voor zangers is de vraag of en in hoeverre zij via druppels en aerosolen anderen kunnen besmetten.

Bayreuth opent live
Met een liveconcert door onder anderen Klaus Florian Vogt en Christian Thielemann opent de Bayreuther Festspiele. Het grootste deel van het alternatieve Wagnerfeest – met liefst drie complete Ringen – gaat via radio en tv.

Operacommunicatie
Canadian Opera Company-baas Alexander Neef doet wat we graag zien: rechtstreeks naar zijn publiek, vragen van operaliefhebbers beantwoordend over de actualiteit. De video staat op YouTube.

Vorig artikel

Opera in de media: week 28 van 2020

Volgend artikel

Festival Via Musica gaat terug naar de basis

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.