Binnenkort

Opera in de media: week 32 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 32 van 2020 (1 – 7 augustus) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: Elektra van Strauss op de Salzburger Festspiele in een regie van Warlikowski.

Zaterdag 1 augustus

Kristine Opolais als Rusalka. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de serie streams van de Metropolitan Opera in New York gaat zijn 21ste week in. De producties, die vaak in de Live in HD-serie in de bioscoop vertoond werden, blijven een dag lang online. Dvořáks Rusalka werd in februari 2017 opgevoerd. In de orkestbak stond Sir Mark Elder, de regisseur was Mary Zimmerman en in de hoofdrollen zongen Kristine Opolais, Eric Owens en Jamie Barton.

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op de website van de ZaterdagMatinee): u hoort vandaag het concert dat werd gegeven in juni 2019 bij het afscheid van Bernard Haitink als ere-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest. Daarna fragmenten uit de opera’s Wozzeck van Alban Berg en Elektra van Richard Strauss, op verzoek van fagottist Freek Sluijs en altvioliste Ewa Wagner uit het Radio Filharmonisch orkest.

BBC Proms (om 19.30 uur op BBC Radio 3): in de grotendeels digitale BBC Proms is er vanavond een opname van Janáčeks The Makropulos Affair uit 2016. Toen leidde Jiří Bělohlávek de BBC Singers en het BBC Symphony Orchestra en zongen solisten als Karita Mattila en Aleš Briscein.

Opera in het Zomeravondconcert (om 19.00 uur op NPO Radio 4): deze week gaat Opera Live naar Zweden. In een informatieve video worden de luisteraars vast wegwijs gemaakt in de historie van de kunstvorm opera in Zweden. In de uitzending hoort u onder meer fragmenten uit de Fritiof-svit, Fritiofs svärmeri, gebaseerd op de opera Fritiofs saga van Elfrida Andrée, delen uit Der Bergtagna van Hallström en uit de opera Der Proserpin van Kraus uit 1781. Ook is er weer een reportage van Botte Jellema over de openingsvoorstelling van De Nationale Opera.

Operastream (om 20.30 uur op Arte Concert): onder het motto ‘Salzburg für Jedermann’ besteedt Arte Concert elke dag in augustus aandacht aan de Salzburger Festspiele. Eén van de grote producties van dit jaar is Elektra van Strauss. De première van zaterdag wordt, met enige vertraging, vanaf 20.30 uur gestreamd op Arte Concert. Krzysztof Warlikowski maakte een nieuwe enscenering voor de Felsenreitschule in Salzburg. In de hoofdrollen zingen Tanja Ariane Baumgartner (Klytämnestra), Ausryne Stundyte (Elektra) en Asmik Grigorian (Chrysothemis). De Wiener Philharmoniker wordt geleid door Franz Welser-Möst.

Zondag 2 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Ernani van Verdi stond in december 1983 op het programma van de Met. Pier Luigi Samaritani maakte de enscenering met op het podium zangers als Luciano Pavarotti, Sherrill Milnes en Ruggero Raimondi. James Levine leidde het orkest.

Miah Persson. (© Monika Rittershaus)

Operastream (om 17.00 uur en later on demand op de website van het Glyndebourne Festival): het Britse festival presenteert dit weekend een opname uit 2010 van The Rake’s Progress. Interessant vanwege de vocale cast, met onder anderen Topi Lehtipuu, Matthew Rose en Miah Persson, onder regie van John Cox, en vanwege het ontwerp door kunstenaar David Hockney.

Operastream (om 17.00 uur op Arte tv): voor deze nieuwe enscenering van Così fan tutte heeft regisseur Christof Loy de opera ‘dezent gekürzt und gestrafft’, zo waarschuwt Arte. Of de voorstelling ook in Nederland te zien zal zijn, is niet helemaal zeker vanwege de rechten. lsa Dreisig, Andrè Schuen en Marianne Crebassa zijn enkele van de solisten. Ze worden muzikaal geleid door Joana Mallwitz (ook op Arte Concert).

Nieuw op YouTube

Lawrence Brownlee and Friends: The Next Chapter (Virtual Concert)
‘We come together to celebrate the depth, breadth and virtuosity of black artistry’, zo kondigt tenor Lawrence Brownlee een special aan met onder anderen J’Nai Bridges, die net als Brownlee de laatste jaren in Amsterdam te zien was. Brownlee zingt onder meer één van zijn favorieten, ‘All Night, All Day’.

Maandag 3 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): vorig jaar maart hernam de Met een deel uit de Ring-cyclus van Robert Lepage. In Die Walküre ziet u Stuart Skelton en Eva-Maria Westbroek als Siegmund en Sieglinde, Greer Grimsley als Wotan en Jamie Barton als Fricka. Philippe Jordan leidde het orkest.

Dinsdag 4 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Mozarts Zauberflöte werd in 2006 opgevoerd door onder anderen Ying Huang, Matthew Polenzani en René Pape. Dirigent was James Levine.

Het Zomeravondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): van een jaar geleden dateert een opname van Strauss’ Vier letzte Lieder, in een uitvoering tijdens het Delft Chamber Music Festival door sopraan Judith van Wanroij, op piano begeleid door Daan Boertien. Ook werk van Beethoven, Viardot en Gluck stond op het programma van het vocaal/instrumentale concert.

Woensdag 5 augustus

Vittorio Grigolo en Thomas Hampson in Les contes d’Hoffmann. (© Marty Sohl / Metropolitan Opera)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): op 31 januari 2015 kreeg Offenbachs Contes d’Hoffmann zijn 261ste opvoering in het New Yorkse operahuis. Met in de hoofdrollen Vittorio Grigolo, Erin Morley, Christine Rice en Thomas Hampson dirigeerde Yves Abel het orkest. Bartlett Sher deed de regie.

Donderdag 6 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Giancarlo del Monaco regisseerde in 1995 de opera Simon Boccanegra van Verdi voor de Met. In de hoofdrollen zongen Kiri Te Kanawa, Plácido Domingo en Robert Lloyd. James Levine dirigeerde het orkest.

Vrijdag 7 augustus

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): onder muzikale leiding van Karel Mark Chichon en in een regie van Anthony Minghella werd Madama Butterfly van Puccini in 2016 opgevoerd bij de Met. De belangrijkste rollen werden gezongen door Kristine Opolais, Roberto Alagna en Dwayne Croft.

Vorig artikel

Hollands topkwartet in Brahms’ liefdesperikelen

Volgend artikel

Cora Burggraaf terug met La voix humaine

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.