BinnenkortNieuws

Reisopera op tournee met Hans & Grietje

In plaats van de productie van Hänsel und Gretel die de Nederlandse Reisopera dit seizoen zou brengen, brengt het Enschedese operagezelschap vanaf 17 oktober het familieconcert Hans & Grietje, in samenwerking met Phion en het Wilminktheater & Muziekcentrum Enschede.

Campagnebeeld van Hans & Grietje, ontworpen door Cynthia Borst.

‘Een bekend sprookje in een eigentijdse jas.’ Zo kondigen de Reisopera, het orkest Phion en het Wilminktheater & Muziekcentrum het familieconcert Hans & Grietje aan. Tekstschrijver Jibbe Willems heeft het beroemde verhaal herschreven en een eigentijdse draai gegeven. Zo worden de kinderen niet vetgemest door de heks, maar moeten ze op dieet. ‘Hocus Pocus Krakke Mik, jullie zijn mij veels te dik!’

De Britse fluitiste Helen Mils koos zestien fragmenten uit de partituur van Engelbert Humperdincks opera Hänsel und Gretel en bewerkte ze voor een traditioneel blaaskwintet (fluit, hobo, klarinet, hoorn en fagot). Musici van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel, voeren de muziek uit. Aan het begin van de voorstelling vertellen ze wat over hun instrumenten en nodigen ze de kinderen uit om actief mee te doen.

De acteurs Whitney Sawyer en Brechtje Kat spelen Hans en Grietje. Ze worden geregisseerd door Anne Slothouwer, die al jaren als regieassistent bij de Reisopera actief is. Kunstenares Cynthia Borst heeft een ‘flexibele set blokkendozen’ ontworpen, dat als decor in zowel grote als kleine theaters kan fungeren.

Hans & Grietje is geschikt voor jong en oud vanaf 4 jaar en duurt 45 minuten zonder pauze. De Reisopera streeft ernaar om met deze voorstelling ‘de jongste generatie in contact met operamuziek en muziektheater te brengen’.

De productie gaat op zaterdag 17 oktober in première in De Vereeniging in Nijmegen. Daarna is er tot in januari een tournee langs Arnhem, Oldenzaal, Almelo, Enschede, Zwolle en Deventer. Er zijn ook tien besloten schoolvoorstellingen in Overijssel en Gelderland.

De productie van Hänsel und Gretel waarmee de Reisopera in januari en februari 2021 op tournee wilde gaan, is verplaatst naar het najaar van 2022.

Zie voor meer informatie de website van de Nederlandse Reisopera.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: Donald, Ruth en Marius

Volgend artikel

Marina Poplavskaya: terug van weggeweest

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.