Nieuws

Cité de l’Opera: Donald, Ruth en Marius

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 266.

No nonsense
Afgelopen week overleed de Canadese sopraan Erin Wall. In het bericht op OperaWire was eerst sprake van ‘a long battle with cancer’. Maar dat soort modetaal wilde de zangeres nou net niet, staat in haar Twitter-profiel: ‘Please don’t use the word ‘battle’ to refer to my life or illness.’ De tekst in het bericht werd later aangepast.

Test-ellende
Wie een contract heeft voor een productie kan verwachten dat een coronatest wordt geregeld en betaald door de opdrachtgever. Maar ook dat ligt voor freelancers anders. In een paar tweets, waarvan dit de eerste is, schetst sopraan Maartje Rammeloo een ontluisterend beeld.

Ruth Falcon overleden
Sopraan Deborah Voigt was ooit, net als onder anderen Danielle de Niese en Sondra Radvanovsky, een leerling van Ruth Falcon. Het lesgeven kwam na successen van Falcon als bijvoorbeeld Die Kaiserin in Die Frau ohne Schatten bij de Met.

Componist in de oorlog
Componist Marius Flothuis schreef een aanzienlijk aantal vocale werken. Zijn liederen componeerde hij op teksten van onder anderen Ingeborg Bachmann en Stéphane Mallarmé. NPO Radio 4 presenteert deze week een serie podcasts over het leven van Flothuis door Margriet Vroomans en Benjamin de Bruijn.

Weia! Waga!
Wagneriaanse gedrevenheid bleek besmettelijk.

Met vooruitziende blik
Het moet nog maar eens gezegd worden.

Gardner spreekt
Opera Holland Park’s directeur James Clutton maakt een serie podcasts. In deze aflevering praat hij met dirigent Edward Gardner. Hij is chef van het Bergen Philharmonic Orchestra en bereidt nu semiconcertante uitvoeringen van Macbeth van Verdi voor.

Herscholing
De Britse regering voert een campagne om mensen op te roepen een ander beroep te kiezen als ze hun oude vak door de coronacrisis niet meer kunnen uitoefenen. Het wordt door de kunstwereld niet erg gewaardeerd.

En toch…
Er zijn – in Nederland – opties.

Ridder Donald
Donald Runnicles is sinds 2009 Generalmusikdirektor van de Deutsche Oper Berlin en staat daar nog tot 2022 onder contract. Hij werd geridderd door Queen Elizabeth van Engeland.

Verre vooruitblik
De Metropolitan Opera in New York zal, bij de heropening van het huis in september 2021, ook de serie Live in HD-vertoningen in bioscopen hervatten. Op de agenda staan onder meer Rigoletto, Cendrillon en Don Carlos.

Purcell met een jazzcombo?
Nee hoor, het zijn de stemmen van de King’s Singers met countertenor Jakub Józef Orliński.

Running Lisette
Het is een cliché, maar toch. Sopraan Lisette Oropesa rent letterlijk over de wereld en verovert alle grote huizen. Ze debuteert deze week bij de Wiener Staatsoper.

‘O hehrstes Wunder! Herrliche Maid!’
Een vocale opkikker van Jessye Norman. Is het nu herrliche of herrlichste? Alex Ross zocht het uit.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee brengt onbekende Porpora

Volgend artikel

Reisopera op tournee met Hans & Grietje

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.