Binnenkort

Opera in de media: week 44 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 44 van 2020 (24 – 30 oktober) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: het liedrecital dat sopraan Johannette Zomer met fluitist Peter Verduyn en pianist Hans Eijsackers woensdag geeft in Zaandam.

Zaterdag 24 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met gaat door met streams van producties uit recentere en oude tijden. Uit 1992 dateert de opname van Verdi’s Falstaff, met onder anderen Mirella Freni, Barbara Bonney en Marilyn Horne. Dirigent was James Levine.

Joseph Calleja. (© Simon Fowler / Decca)

Concertstream (om 19.00 uur op de website van de Met): Diana Damrau en Joseph Calleja treden samen op in Caserta, Italië, voor de camera’s van de Metropolitan Opera. Begeleid door Roberto Moreschi op piano brengen de twee repertoire van Puccini, Donizetti, Bizet en anderen. Wie het optreden wil zien, kan op de website van het operahuis kaarten kopen voor de livestream.

Fidelio-dag (vanaf 17.00 uur op OperaVision): het online operakanaal OperaVision besteedt met de opera Fidelio uitgebreid aandacht aan het jubileumjaar van Beethoven en World Opera Day op 25 oktober. Vandaag is er een video over Fidelio voor jongeren en een panelgesprek met onder anderen tenor Toby Spence en regisseur Graham Vick.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): de opname van Wagners Tannhäuser bij het Royal Opera House dateert van 2016. Onder muzikale leiding van Harmut Haenchen speelde het orkest van de Royal Opera en zongen solisten als Peter Seiffert, Christian Gerhaher en Emma Bell.

Zondag 25 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): negen jaar oud is de opname van Rossini’s Le comte Ory, een productie waarin drie overbekende namen zongen: Diana Damrau, Joyce DiDonato en Juan Diego Flórez, opgeteld bij Stéphane Degout en Michele Pertusi. Voor het orkest stond Maurizio Benini.

World Opera Day (vanaf 07.00 uur op OperaVision): OperaVision viert World Opera Day samen met de organisatie Opera for Peace met een programma dat de wereld over gaat en de hele dag duurt. Het gaat van Tokio tot Berlijn en van Londen tot New York.

Het Zondagmiddagconcert (om 14.00 uur op NPO Radio 4): mezzosopraan Ann Hallenberg was in maart 2017 te gast bij het Koninklijk Concertgebouworkest en dirigent John Eliot Gardiner voor een concert met muziek van Elgar en Mahler. Van die laatste zong Hallenberg de Rückert-Lieder.

Concertstream (om 17.40 uur op Arte): Jakub Józef Orliński, Sabine Devieilhe en Magdalena Kožená zijn enkele van de bekende namen die optraden in Aix-en-Provence deze zomer. Onder meer Gerold Huber en dirigent Sir Simon Rattle begeleidden de zangers.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): samen met onder anderen de cellisten Pieter Wispelwey en Maya Fridman treedt mezzosopraan Rosanne van Sandwijk op tijdens de Cello Biënnale in Amsterdam. Het programma vermeldt werk van onder anderen Alphons Diepenbrock, Henriette Bosmans en Jules Massenet.

Nieuw op YouTube

Eva Kroon. (© Kristie Gloudemans)

Leer opera kennen
Niet op YouTube, maar wel op de website van Radio 4 staat het programma dat NTR Opera Live-presentator Hein van Eekert afgelopen week bracht in het kader van het NPO Radio 4 Festival. Met vocale medewerking van alt-mezzo Eva Kroon en met pianist Nathalie Doucet geeft hij een overzicht van ‘operakenners’ die het allemaal beter weten, eindigend in het advies vooral de eigen oren te gebruiken bij het beluisteren van opera.

De video staat op de website van Radio 4.

Maandag 26 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in mei 2017 nam Renée Fleming afscheid van de rol van de Marschallin in Der Rosenkavalier van Richard Strauss. Elīna Garanča zong Octavian en Erin Morley was Sophie, naast Matthew Polenzani en Günther Groissböck. Dirigent was Sebastian Weigle.

Dinsdag 27 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met begint deze week een serie met opera en politiek. Veertig jaar geleden zongen Renata Scotto, Tatiana Troyanos en Sherrill Milnes de hoofdrollen in de opera Don Carlo van Verdi. Op 21 februari 1980 leidde James Levine het Met-orkest.

Woensdag 28 oktober

Iestyn Davies. (© Marco Borggreve)

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Agrippina van Händel werd net voor de lockdown, op 29 februari 2020, opgevoerd bij de Met. In de hoofdrollen zongen Joyce DiDonato, Kate Lindsey en Iestyn Davies. Specialist Harry Bicket leidde het orkest.

Het Avondconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): sopraan Johannette Zomer, fluitist Peter Verduyn en pianist Hans Eijsackers spelen een gevarieerd liedrecital met repertoire voor fluit en zang door de eeuwen heen. Op het programma van het concert, dat live wordt uitgezonden vanuit Zaandam, staat werk van onder anderen Händel, Vivaldi, Bach en Jan Brandts-Buys.

Donderdag 29 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Verdi’s Simon Boccanegra werd tien jaar geleden opgevoerd met veteraan Plácido Domingo in de hoofdrol en naast hem onder anderen Adrianne Pieczonka en Marcello Giordani. Het orkest werd geleid door James Levine.

Operastream (on demand op de website van France.tv): opname uit het Teatro La Fenice van Rossini’s Barbiere di Siviglia in een regie van Bepi Morassi en met dirigent Frederico Maria Sardelli. Solisten zijn onder anderen Antonino Siragusa en Simone del Savio.

Vrijdag 30 oktober

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): in een week over opera en politiek kan Nixon in China van John Adams niet ontbreken. Negen jaar geleden werd het werk bij de Met opgevoerd onder leiding van de componist. Kathleen Kim, Janis Kelly, Robert Brubaker en Russell Braun zongen de hoofdrollen.

Operastream (om 19.00 uur op OperaVision): een recente opname van de Deutsche Oper am Rhein uit Düsseldorf, waar Der Kaiser von Atlantis werd opgevoerd in een regie van Ilaria Lanzino en met Axel Kober voor het orkest. Solisten zijn onder anderen Luke Stoker, David Fischer en Sergej Khomov.

Vorig artikel

Johannette Zomer & Friends brengen troost

Volgend artikel

Nieuw oratorium eert Noors natuurschoon

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.