Binnenkort

Opera in de media: week 50 van 2020

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. In week 50 van 2020 (5 – 11 december) een onvolledig overzicht van alle reguliere programma’s en de online extra’s deze week. Tip: mezzosopraan Anna Lucia Richter op bezoek bij violist Daniel Hope in Berlijn.

Zaterdag 5 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): ook voor de opera’s die komende week worden gestreamd vindt u de originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) op de website van de Metropolitan Opera. Onder muzikale leiding van Yannick Nézet-Séguin en in een regie van Richard Eyre bracht de Met in 2010 de opera Carmen van Bizet. De vrouwelijke hoofdrol werd gezongen door Elīna Garanča, Mariusz Kwiecien was Escamillo en Roberto Alagna zong Don José.

Daniel Reuss. (© Marco Borggreve)

NTR ZaterdagMatinee (om 14.00 uur op NPO Radio 4): in een extra concert wordt de wereldpremière gespeeld van de nieuwste Andriessen, May. Ook is er werk van Des Prez en Mozart. Cappella Amsterdam en het Orkest van de Achttiende Eeuw worden gedirigeerd door Daniel Reuss.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): het streamprogramma van de Wiener Staatsoper is noodgedwongen uitgebreid naar 6 januari 2021, maar de informatie op de website gaat slechts tot en met dit weekend. Van Giacomo Puccini is de opera La fanciulla del West. In 2013 zong Nina Stemme de hoofdrol in een regie door Marco Arturo Marelli. Voor het orkest stond Franz Welser-Möst. Andere solisten naast Stemme waren Jonas Kaufmann en Tomasz Konieczny.

NTR Opera Live (om 19.00 uur op NPO Radio 4): Roussels opera Padmâvatî werd in 1989 bezet met alt Jard van Nes in de titelrol. Ook tenor Jean Dupouy en bariton Philippe Rouillon zongen mee bij het Groot Omroepkoor en het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van Jean Fournet.

Opera on 3 (om 19.30 uur op BBC Radio 3): Prokofjevs opera Oorlog en Vrede stond in 2002 met een sterrencast op het programma van de New Yorkse Met. Onder anderen Anna Netrebko, Ekaterina Semenchuk en Dmitri Hvorostovsky traden op bij het Met-orkest onder leiding van Valery Gergiev.

Zondag 6 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Bodo Igesz regisseerde in 1988 Ariadne auf Naxos voor de Met. James Levine stond voor het orkest. Een fikse rij grote namen vulde de bühne. Onder anderen Jessye Norman, Kathleen Battle, Tatiana Troyanos, Barbara Bonney en Dawn Upshaw werkten mee.

Spiegelzaal (om 10.00 uur op NPO Radio 4): u hoort deze ochtend sopraan Anna Azernikova en pianist Olga Pashchenko.

Zondagochtendconcert (om 10.30 uur op NPO Radio 4): Amsterdam Sinfonietta, mezzosopraan Christianne Stotijn en cellist Ivan Karizna brengen werken van onder anderen Shchedrin, Tsjaikovski en Rachmaninoff.

Jaap van Zweden. (© Simon van Boxtel)

Podium Witteman (om 18.15 uur op NPO 2): dirigent Jaap van Zweden is hoofdgast in het programma vanwege zijn zestigste verjaardag. Hij wordt toegezongen door bariton Matthias Goerne en toegespeeld door leden van het Radio Filharmonisch Orkest met Wagners voorspel voor Tristan und Isolde. Floris Kortie presenteert in het kader van december-sprookjesmaand het Duitse volkssprookje Hans en Grietje. Twee jongenssopranen van het Nationaal Jongenskoor zingen het duet ‘Abendsegen’ uit de opera Hänsel und Gretel van Engelbert Humperdinck.

Staatsoper Live (om 19.00 uur op de Staatsoper Live): Elīna Garanča en Roberto Alagna zongen in 2018 de hoofdrollen in Camille Saint-Saëns’ Samson et Dalila. Marco Armiliato dirigeerde, Alexandra Liedtke maakte de enscenering.

Concertstream (om 20.30 uur op de website van het Concertgebouworkest): onder het motto ‘Speel Nederlands met’ presenteert het orkest werk van componisten van eigen bodem. Dirigent is Antony Hermus, vocale medewerking komt van sopraan Katharine Dain.

Nieuw op YouTube

Scènes in het RCM
Regisseur Olivia Fuchs kreeg van het Royal College of Music de opdracht om met de studenten te werken aan operascènes rond thema’s als isolatie, scheiding en verlossing. Ze koos voor materiaal uit opera’s als Dialogues des Carmélites, A Midsummer Night’s Dream en Don Giovanni. De fragmenten werden gefilmd in het gebouw van het Royal College.

Maandag 7 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Tosca van Puccini werd in december 1978 opgevoerd met Shirley Verrett en Luciano Pavarotti in de hoofdrollen. James Conlon leidde het orkest bij de enscenering van Tito Gobbi.

Montagsstück VI (om 20.15 uur op Staatsoper.tv): het programma van de Bayerische Staatsoper van vanavond bestaat uit een optreden van Thomas Hampson bij het Bayerisches Staatsorchester onder leiding van Krzysztof Urbański. Er klinkt muziek van onder anderen Mahler en Beethoven.

Dinsdag 8 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de Met start vandaag een week vol opera’s in het Engels. De aftrap is aan The Tempest van Thomas Adès. U ziet onder anderen Isabel Leonard, Iestyn Davies en Simon Keenlyside. De componist dirigeert zelf.

Scène uit Die tote Stadt. (© Simon Van Rompay / La Monnaie de Munt)

Operastream (on demand op de website van de Munt): tot eind december blijft de opname te zien die de Munt maakte van zijn productie van Die tote Stadt van Erich Wolfgang Korngold. De enscenering werd gemaakt door Mariusz Treliński, Lothar Koenigs leidde het Munt-orkest. U ziet onder anderen Marlis Petersen en Dietrich Henschel.

Hope@Home (on demand op Arte Concert): violist Daniel Hope houdt in deze coronatijd samen met met bekende collega’s huisconcerten in zijn Berlijnse woning. Eén van de afleveringen van Hope@Home, die op Arte Concert te zien zijn, is met mezzosopraan Anna Lucia Richter en pianist Ammiel Bushakevitz. Op het programma staan werken van Felix Mendelssohn Bartholdy, Louis Spohr en Franz Schubert.

Woensdag 9 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): John Adams’ Doctor Atomic werd in 2008 opgevoerd met solisten als Thomas Glenn, Gerald Finley en Eric Owens. Het orkest werd geleid door Alan Gilbert.

Operastream (on demand op de website van Arte Concert): op 14 november 2020 werd in de Opéra Comique in Paris Rameau’s Hippolyte et Aricie opgevoerd. Solisten waren onder anderen Reinoud Van Mechelen en Elsa Benoit. Het orkest Pygmalion werd gedirigeerd door Raphaël Pichon.

Donderdag 10 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): Peter Grimes van Britten was in 2008 bij de Met te zien met Patricia Racette, Anthony Dean Griffey en Anthony Michaels-Moore in de cast. De dirigent wat Sir Donald Runnicles.

Vrijdag 11 december

Live in HD-online (vanaf 00.30 uur op de website van de Metropolitan Opera): de tweede Adès-opera in deze Met-serie is The Exterminating Angel met onder anderen Sally Matthews, Sophie Bevan en Iestyn Davies. Ook deze keer dirigeerde de componist zelf het orkest.

Vrijdagconcert (om 20.00 uur op NPO Radio 4): de Nederlandse Bachvereniging brengt onder leiding van Shunske Sato een alternatief Weihnachtsoratorium met muziek van Telemann, Bach, Schütz, Buxtehude, Corelli en anderen. De webcast is te bekijken via nporadio4.nl/live.

Vorig artikel

Jonge zangers in Muziekgebouw aan ‘t IJ

Volgend artikel

Zoet, zoeter, kerst met Kaufmann

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.