BinnenkortNieuws

Reisopera organiseert Meezing Hallelujah

De Nederlandse Reisopera moest in december zijn traditionele Meezing Messiah in Koninklijk Theater Carré vanwege de lockdown afzeggen. Als alternatief organiseert het operagezelschap een digitale Meezing Hallelujah, die met Pasen online komt.

De Meezing Messiah van de Reisopera trekt ieder jaar honderden amateurzangers, die samen in Carré de gehele Messiah van Händel uitvoeren. Het online alternatief dat de Reisopera aanbiedt beperkt zich tot het beroemde ‘Hallelujah’ uit Händels oratorium.

Deelname aan het meezingevenement staat open voor iedereen; koorervaring is geen vereiste. Deelnemers oefenen hun partij eerst thuis en daarna via een live-Zoomrepetitie per zanggroep. De zangers nemen vervolgens zelf hun zang op (met of zonder video), waarna de Reisopera daar één grote videoclip van maakt.

Tijdens het repetitieproces worden de deelnemers begeleid door dirigent Klaas-Jan de Groot (assistent-koordirigent bij het Koor van De Nationale Opera) en koorleden van Consensus Vocalis. Zij hebben oefenmp3’s en tutorials gemaakt om bij het instuderen te helpen. Voor de Zoomrepetities levert het koor coaches voor iedere stemgroep (sopranen, alten, tenoren, bassen). De repetities vinden plaats van 1 tot en met 4 maart, telkens van 20.00 tot 21.30 uur.

Het insturen van opnames van het ‘Hallelujah’ kan tot en met 28 maart. De bijdragen van de amateurzangers worden gecombineerd met de ingezongen en ingespeelde partijen van Consensus Vocalis, studenten van het VU-Orkest en het Kinderkoor van de Reisopera. De videoclip komt met Pasen (4 april) online te staan.

De Reisopera hoopt op 12 december 2021 weer een normale Meezing Messiah in Carré te kunnen organiseren.

Zie voor meer informatie over de Meezing Hallelujah de website van de Reisopera.

Vorig artikel

Cité de l’Opera: GF, Maarten en Marina

Volgend artikel

BarokOpera Amsterdam maakt Vuurtorenwachter

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.