Nieuws

Cité de l’Opera: GF, Maarten en Marina

Het grote operanieuws leest u dagelijks op Place de l’Opera. Naast dat nieuws is er een voortdurende stroom van berichten via Twitter en andere sociale media. Vaak relevant, soms alleen amusant, maar meestal de moeite waard om er kennis van te nemen. Cité de l’Opera houdt het allemaal voor u bij. Deze week aflevering 285.

Händel-dag
Vandaag, 23 februari, in 1685 werd Georg Friedrich Händel geboren. Hier is zijn muziek, om even bij stil te staan.

Online Ring uit Londen
De productie die het Royal Opera House in 2018 van de complete Ring des Nibelungen maakte, is nu beschikbaar als stream en download op een pagina van de BBC. Bekende namen als John Lundgren, Sarah Connolly en Lise Davidsen werkten mee aan de vier delen, gedirigeerd door Antonio Pappano.

Maestro Jules onder de pannen
Jules van Hessen, explicateur van klassieke muziek, heeft getekend bij Interartists Amsterdam.

Igor compleet
Op het Warner-label verschenen de laatste jaren boxsets met het complete werk van componisten. Nu is Igor Stravinsky aan de beurt. Op 12 maart verschijnt zijn oeuvre op cd, met onder anderen Anthony Rolfe Johnson, Elisabeth Schwarzkopf en Natalie Dessay. Te koop voor vijfeneenhalf tientje.

Leren schrijven
Voor wie ambities heeft om ‘A Shropshire Lad goes online’ te schrijven, of de nieuwe Ivor Guerny te worden, is er de heruitgave van Stephen Fry’s leerboek over poëzie. ‘Brimful of enjoyable exercises, witty insights and simple step-by-step advice’, zegt de uitgever.

Freia in beeld
Hebt u zich weleens afgevraagd hoe het eruitzag bij de kidnap van Freia door de reuzen in Das Rheingold? Er is beeld van.

Meer online vanuit Canada
De Canadian Opera Company krijgt extra geld voor het verbeteren van de kwaliteit van zijn opname- en uitzendkwaliteit. Zolang corona nog aanwezig is, zal er veel online plaatsvinden.

Voor in de agenda
PRJCT Amsterdam, met countertenor Maarten Engeltjes, houdt moed. De geplande concerten voor februari worden omgeboekt naar mei aanstaande.

Mazzola als begeleider
Dirigent Enrique Mazzola is in deze video te zien als pianist en presentator. Hij nam voor de Lyric Opera van Chicago een programma met liederen op. De zangers van het huisensemble zingen de muziek van onder anderen Rossini, Donizetti en Puccini.

Wekelijkse informatiebron
‘Educate yourself’ is de oproep die sinds vorig jaar wordt gedaan aan mensen die zelf geen ervaring hebben met racisme. Black Opera richt zich op de positie van zangers van kleur en maakt daar wekelijks een video over. De afleveringen staan op YouTube.

Nazaat van Gustav
De stem van componist Gustav Mahler kennen we door zijn muziek; hoe zijn kleindochter Marina klinkt, kunt u horen in een nieuwe aflevering van de podcast InsideOut

Hallelujah online
De Nederlandse Reisopera komt met een digitale versie van de Meezing Messiah. Dirigent van het online evenement is Klaas-Jan de Groot. Hij komt binnenkort uitgebreid aan het woord in Studio Nibelheim.

Opera op video
The Diary of One Who Disappeared, The Telephone en enkele andere titels staan nu online op de website van de Scottish Opera.

Graceful baritone
Bariton Edward Nelson gaat de hoofdrol zingen in een opera over Harvey Milk in Saint Louis. ‘I have been coached for years by directors and conductors on how to seem ‘straight’ onstage. That won’t be an issue for me in Harvey Milk, and that is very liberating’, stelt de zanger vast.

Vorig artikel

Edesche Concertzaal lanceert Classical At Home

Volgend artikel

Reisopera organiseert Meezing Hallelujah

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.