Binnenkort

ZaterdagMatinee speelt Pärts Johannes-passie

Op 13 maart speelde de NTR ZaterdagMatinee de Brockes-Passion van Keiser, op 27 maart volgt de Johannes-passie van Arvo Pärt. Cappella Amsterdam onder Daniel Reuss verzorgt de uitvoering, live op de radio en als webcast te volgen.

Daniel Reuss. (© Marco Borggreve)

De passietijd krijgt uitgebreid aandacht in de ZaterdagMatinee. Twee weken geleden werd het ’transparante doch indringende pionierswerk’ van Reinhard Keiser belicht, aldus de recensie van Place de l’Opera, en nu is het de beurt aan Pärts passiewerk.

De Estse componist schreef na 1976 een groot aantal religieus getinte werken. Zijn Johannes-passie (officieel: Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem) ontstond in 1982. De Matinee beschrijft het als een hoogtepunt van zijn tintinnabuli-stijl. ‘De muziek is welluidend maar uiterst doordacht opgebouwd, tegelijkertijd eigentijds en tijdloos. Ze is zo streng gestructureerd dat je eerder aan de middeleeuwen dan aan de passies van Bach en componisten na hem moet denken. Met prachtige pauzes tussen afzonderlijke zinnen laat Pärt de woorden tot je doordringen.’

Cappella Amsterdam speelt de hoofdrol in de uitvoering, met verder zes vocale solisten, hobo, fagot, viool, cello en orgel. Onder hen sopraan Jaanika Kuusik, cellist Ella van Poucke en organist Laurens de Man.

De uitvoering van de Matinee begint om 14.15 uur en is live te horen op NPO Radio 4. Er is ook een webcast op nporadio4.nl/live.

Vorig artikel

Roderick Williams: positief, gelukkig, geduldig

Volgend artikel

Opera in de media: week 13 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.