Binnenkort

Opera in de media: week 13 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 13 van 2021 (27 maart – 2 april) is de paasmuziek van komende week, met een serie uitvoeringen van de passies van Bach, maar ook een kleine Parsifal en passiemuziek uit alle windstreken.

Metropolitan Opera

Joyce DiDonato. (© Simon Pauly)

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met. In de laatste dagen van de weekserie met als thema ‘Myths and legends’ ziet u twee Mozart-opera’s, Idomeneo (1982) en Don Giovanni (2000). Het slot van de serie (maandag) is Der fliegende Holländer met Frans-Josef Selig. Vanaf dinsdag is het thema ‘Love Triangle’, met achtereenvolgens Norma (met Sondra Radvanovsky en Joyce DiDonato), Capriccio, Roberto Devereux en Il trovatore. Die laatste is een opname uit 1982 met Eva Marton en Luciano Pavarotti.

Wiener Staatsoper

De Wiener Staatsoper streamt driemaal Wagner in de komende dagen. Op zaterdag ziet u Der fliegende Holländer met Michael Volle, op zondag en maandag brengt het Weense huis twee delen van Der Ring des Nibelungen. In Das Rheingold zingen onder anderen Tomasz Konieczny en Michaela Schuster. In Die Walküre ziet u Christopher Ventris, Waltraud Meier en Linda Watson. Beide delen werden gedirigeerd door Adam Fischer en geregisseerd door Sven-Eric Bechtolf.

Arte

Der Rosenkavalier van de Bayerische Staatsoper kan nog worden teruggekeken op Arte Concert. Regisseur Barrie Kosky en dirigent Vladimir Jurowski werkten met een cast met onder anderen Marlis Petersen en Samantha Hankey.

NPO Radio 4

In de NTR ZaterdagMatinee hoort u Arvo Pärts Passio Domini nostri Jesu Christi secundum Joannem (Johannes-passie). U kunt ook live meekijken op nporadio4.nl/live. De uitvoering is door Cappella Amsterdam met dirigent Daniel Reuss en als solisten onder anderen Henning von Schulman en Werner Güra.

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur) heeft een opname uit 1986 van de opera De maagd van Orléans van Tsjaikovski. In de hoofdrol zong Sarah Velden, naast onder anderen Henk Smit en Henk van Heynsbergen. Cast en het Groot Omroepkoor werden geleid door Henry Lewis.

Carolyn Sampson. (© Marco Borggreve)

Als het Zondagmiddagconcert op Palmzondag valt, en dat doet het jaarlijks, is er traditioneel een Matthäus-Passion van Bach. Die van dit jaar is door het Koninklijk Concertgebouworkest onder Philippe Herreweghe. Enkele solisten zijn Maximilian Schmitt, Thomas Bauer en Carolyn Sampson. Ook Collegium Vocale Gent en het Nationaal Kinderkoor werkten mee aan de opname van april 2014.

Op dinsdag is er in het Avondconcert ook een uitvoering van de Matthäus-Passion, maar in een bijzondere bezetting. Door een zeer geslaagde crowdfunding kan Johannes Leertouwer de ‘oerversie’ van het stuk laten horen, die door onderzoeker Rens Bijma is gereconstrueerd. Het concert begint om 19.00 uur. Stefan Kennedy en Martijn Cornet zijn enkele van de solisten.

Niet alleen de passies van Bach zijn paasmuziek. Wagners Parsifal is dat ook en daarom brengt bas/regisseur Marc Pantus een kleine versie van die opera. ‘Sinds een paar jaar heb ik een droom: een uitvoering van Parsifal op Goede Vrijdag’, zei Pantus onlangs. Twee dagen voor Goede Vrijdag is ook mooi, en daarom klinkt op woensdag in het Avondconcert de laatste akte van Parsifal. De muziek is voor symfonieorkest geschreven, maar werd bewerkt door Hugo Bouma voor klein ensemble, waarin u onder anderen Daan Boertien en Andrea Friggi hoort. De vocale solisten zijn Merlijn Runia, Marcel Reijans en Marc Pantus.

Op donderdag in het Avondconcert hoort u de Nederlandse Bachvereniging onder leiding van René Jacobs. Solisten in de Johannes Passion van Bach zijn onder anderen Robin Johannsen, Alberto Miguélez Rouco en Thomas Walker.

Podium Witteman

René Jacobs. (© MolinaVisuals)

In Podium Witteman, op zondag om 18.00 uur op NPO 2, is René Jacobs te gast met enkele solisten van de Bachvereniging. Ze zingen aria’s uit de Johannes Passion.

In het AVROTROS Vrijdagconcert speelt het Radio Filharmonisch Orkest en zingen het Groot Omroepkoor en solisten als Louise Alder en Marianna Beate Kielland onder leiding van Philippe Herreweghe. Op de lessenaars staat Felix Mendelssohns Paulus. De webcast meekijken kan op nporadio4.nl/live.

Opera Zuid op OperaVision

De stream die Opera Zuid in november bracht van La voix humaine en L’heure espagnole staat nog op OperaVision. De voorstelling werd muzikaal geleid door Karel Deseure en geregisseerd door Béatrice Lachaussée.

Nieuw op YouTube

Opera Brava nam recent in de Holy Trinity Cuckfield een verkorte uitvoering van de Messiah op. De video staat nu online. Allison Dunne en Martin Rendle zongen enkele van de solopartijen.

Podcast

Drie delen van Meer dan Matthäus, de podcast van Margriet Vroomans en Carel den Hertog, staan nu online. De makers nemen de luisteraar mee door tien eeuwen muziek voor de passietijd. U vindt de podcast op de website van Radio 4.

Concertgebouw

Op donderdag 1 april om 20.30 uur ziet u bariton Roderick Williams met pianist Daan Boertien in de Empty Concertgebouw Sessions. De bariton vertelt over de opname in het interview met Plade de l’Opera.

Passie van nu

De stream van de Passie van nu is vanaf vrijdag 2 april om 20.30 uur te zien. Regisseur Miranda Lakerveld vertelde in een interview op Place de l’Opera over de productie met passiemuziek uit heel veel landen. U kunt zich gratis aanmelden voor de inlog, een bijdrage wordt gewaardeerd.

Vorig artikel

ZaterdagMatinee speelt Pärts Johannes-passie

Volgend artikel

Pärts Passio bloeit weergaloos op uit de stilte

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.