Binnenkort

Opera in de media: week 21 van 2021

Iedere week maakt Place de l’Opera een keuze uit het aanbod van opera en aanverwante muziek op radio, tv en internet. Onze tip voor week 21 van 2021 (22 – 28 mei) is de livestream van L’elisir d’amore op zondagavond door de leden van De Nationale Opera Studio, vanuit het gebouw van Opera Zuid, in een decor van de Nederlandse Reisopera.

Metropolitan Opera

In de serie Live in HD-online streamt de Metropolitan Opera in New York iedere dag een productie uit het verleden. Originele programmaboekjes (voor zover aanwezig in het archief) vindt u op de website van de Met.

Komende week in het streamingprogramma van de Met onder meer Thaïs met Thomas Hampson en Renée Fleming. (© Ken Howard / Metropolitan Opera)

Het zevendaagse streamprogramma vol waanzin, onder het motto ‘Unhinged mad scenes’, gaat verder op zaterdag met Verdi’s Nabucco. U ziet Liudmyla Monastyrska, Jamie Barton en Plácido Domingo onder leiding van James Levine. Op zondag is er belcanto met Donizetti’s Lucia di Lammermoor. In 1982 zongen Joan Sutherland, Alfredo Kraus en Pablo Elvira onder dirigent Richard Bonynge de hoofdrollen. Maandag is er Pique Dame van Tsjaikovski. Ruim twintig jaar geleden stonden grote namen als Elisabeth Söderström, Plácido Domingo en Dmitri Hvorostovsky voor die opera op het podium en was Valery Gergiev de dirigent.

De rest van de week schakelt de Met naar een nieuw thema: zeldzame juweeltjes. Massenets Thaïs opent op dinsdag de rij, in een productie uit 2008 van John Cox. Vocale solisten waren onder anderen Renée Fleming, Michael Schade en Thomas Hampson. Van Borodin is Vorst Igor, dat zeven jaar geleden werd gebracht met Oksana Dyka, Anita Rachvelishvili en Ildar Abdrazakov in de hoofdrollen. Voor het orkest stond Gianandrea Noseda. Te zien op woensdag.

Vrij recent werd Rossini’s La donna del lago opgevoerd. De opname uit 2015 is op donderdag te zien. Het was Joyce DiDonato die de hoofdrol zong, naast onder anderen Juan Diego Flórez en John Osborn. De week van dit overzicht eindigt met The Nose van Sjostakovitsj. De opera werd geënsceneerd door William Kentridge, met in de hoofdrollen Andrey Popov, Alexander Lewis en Paulo Szot.

NPO Radio 4

NTR Opera Live (zaterdag 19.00 uur), het wekelijkse operaprogramma van Radio 4, heeft zaterdag een Tsjechische avond met muziek uit de negentiende eeuw. Er klinkt minder bekend repertoire uit opera’s van Bedřich Smetana, Zdeněk Fibich, Leoš Janáček en Otakar Ostrčil.

Zangeres Sterre Konijn maakte onlangs haar eerste cd, een, die veel aandacht krijgt in de klassieke programma’s op radio en tv. Place de l’Opera sprak haar bij het verschijnen. Zondagavond is ze vanaf 23.00 uur te gast in Vrije Geluiden.

Podium Witteman

Het tv-programma Podium Witteman is tot eind augustus in zomerreces, maar de podcasts die Floris Kortie maakte zijn nog te beluisteren op de website van het programma. Er zijn afgelopen seizoen vijftien afleveringen gemaakt.

Elixer van de operahuizen

De drie grote operahuizen in Nederland streamen zondag 23 mei de productie van L’elisir d’amore van Donizetti. Een tournee zat er niet in en daarom zingen de jonge talenten van De Nationale Opera Studio hun rollen in een live gestreamde voorstelling vanuit Maastricht. Sam Carl, die de rol van Dulcamara zingt, kwam onlangs aan het woord op Place de l’Opera. U kunt de stream gratis en zonder reservering volgen op OperaVision en op YouTube.

Nieuw op YouTube

Donizetti Queens in Concert, de videoproductie van De Nationale Opera, stond maar twee dagen online. Een klein deel is voor iedereen terug te kijken: de aria van Anna Bolena, ‘Al dolce guidami’, gezongen Marina Rebeka. Volgend jaar zal de complete opera van Donizetti in het theater te zien zijn.

Eurovisie en het Concertgebouw

De Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival in Rotterdam komt van Jeangu Macrooy. Hij nam zijn lied ‘Birth Of A New Age’ op in het Amsterdamse Concertgebouw met FUSE, het huisensemble van het programma Podium Witteman. Zo krijgt het stuk dat zaterdag in de finale in Ahoy zal klinken een klassieke jas.

Arte Concert

Het optreden van het koor en orkest van het Balthasar-Neumann-Ensemble in de NTR ZaterdagMatinee van afgelopen week maakte deel uit van een korte tournee. De uitvoering in Duitsland werd op video vastgelegd en is op Arte Concert terug te kijken.

BBC

De zaterdagopera van BBC Radio 3 (19.30 uur) is deze week From the House of the Dead van Janáček. In de hoofdrollen zongen Willard White en Kurt Streit. De productie van de Metropolitan Opera uit 2009 werd gedirigeerd door Esa-Pekka Salonen.

Op donderdag is om 15.00 uur Mozarts Mitridate, re di Ponto te horen. De uitvoering werd in 2017 opgenomen bij het Royal Opera House in Londen. Voor het orkest stond Christophe Rousset, solisten waren onder anderen Michael Spyres, Albina Shagimuratova en Bejun Mehta.

Glyndebourne Festival

Van 23 mei tot 6 juni brengt het Glyndebourne Festival in Groot-Brittannië de opera The Cunning Little Vixen online. De opname dateert van 2012, met dirigent Vladimir Jurowski voor het London Philharmonic Orchestra. Regisseur was Melly Still, solisten waren onder anderen Lucy Crowe, Emma Bell en Sergei Leiferkus. De video maakt deel uit van een serie opera’s die de komende tijd online beschikbaar worden gesteld.

Vorig artikel

DNO, Reisopera en Opera Zuid gaan jaarlijks coproduceren

Volgend artikel

Topzang kleurt humorloze L'elisir d'amore

De auteur

François van den Anker

François van den Anker

François van den Anker is muziekjournalist. Hij doet verslag van de wereld van opera en lied met interviews, reportages en podcasts.