BinnenkortNieuws

Holland Festival streamt TIME van Sakamoto

De opera TIME van Ryuichi Sakamoto, dit jaar associate artist van het Holland Festival, wordt op 27 juni gestreamd. Het nieuwste werk van de Japanse componist wordt aangekondigd als ‘een woordeloze opera, bevrijd van tijd’.

Scène uit TIME. (© Sanne Peper)

TIME is gebaseerd op een surrealistisch verhaal uit een verhalenbundel van Soseki Natsume (1908), Componist Ryuichi Sakamoto en regisseur en kunstenaar Shiro Takatani baseerden er een droomachtige opera op, waarbij ze traditioneel Japans danstheater als uitgangspunt namen voor de vorm.

Thema van de voorstelling is tijd, iets waar Sakamoto door gefascineerd is. Volgens de componist beleven mensen de tijd op een beperkte manier. Hij zoekt al jaren naar mogelijkheden om zichzelf en zijn muziek te bevrijden van het concept tijd dat mensen uitgedacht hebben.

In TIME waakt een dromer bij het graf van een overleden vrouw. Hij verliest volledig zijn besef van tijd. Pas als de vrouw in een witte lelie verandert, weet de dromer dat er honderd jaar voorbij is. De voorstelling wordt gespeeld door danser Min Tanaka en sho-speler Mayumi Miyata, vandaar de benaming ‘woordeloze opera’. Het duo speelt in een ‘schijnbaar eindeloos, droomachtig decor’ van Takatani.

TIME ging op 18 juni in première in de Gashouder in Amsterdam en was daar een paar dagen te zien. Gezien de kleine aantallen toeschouwers die toegelaten mochten worden, wordt de voorstelling op 27 juni ook als stream aangeboden. De stream kost 14,50 euro en duurt 1 uur en 10 minuten. De stream blijft twee dagen beschikbaar.

Zie voor meer informatie de website van het Holland Festival.

Hieronder de trailer van TIME:

 

Vorig artikel

Opera Luik presenteert nieuw seizoen

Volgend artikel

Weekend vol zang in de Veerensmederij

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.