BinnenkortNieuws

Orkest Achttiende Eeuw viert jubileum

Het Orkest van de Achttiende Eeuw bestaat veertig jaar en viert dat in de eerste helft van seizoen 2021/2022 met vier tournees. Het orkest brengt onder meer een semiscenische productie van Die Zauberflöte/Die Schauspieldirektorin, met sopraan Roberta Alexander in de hoofdrol.

Het Orkest van de Achttiende Eeuw. (© Annelies van der Vegt)

Veertig jaar geleden richtte Frans Brüggen het Orkest van de Achttiende Eeuw op, bedoeld om muziek uit de achttiende (en vroege negentiende) eeuw op authentieke instrumenten uit te voeren. Het orkest liet zich de afgelopen jaren ook op operagebied gelden door verschillende succesvolle tournees met titels uit het operaoeuvre van Mozart.

Al in december 2020 opende het orkest zijn jubileumviering met de première van May, gecomponeerd door de onlangs overleden Louis Andriessen. Door de coronabeperkingen konden andere jubileumproducties niet doorgaan. In het nieuwe seizoen wil het orkest zijn veertigjarig bestaan alsnog verder vieren.

Het seizoen opent met een optreden met pianist Alexander Melnikov in het Muziekgebouw aan ’t IJ op 28 augustus. Na een uitvoering van Gran Partita van Mozart van 31 augustus tot en met 9 september volgt de productie van Die Zauberflöte/Die Schauspieldirektorin, die van 9 tot en met 20 oktober in de theaters te zien is.

De productie wordt omschreven als ‘Gelegenheitsstück in tijden van corona’. Dirigent Kenneth Montgomery, regisseur Alexander Oliver en toneelschrijver Don Duyns combineren beide Mozart-werken tot een ‘Singspiel waarin we getuige zijn van de audities voor Die Zauberflöte en Der Schauspieldirektor‘. In de cast zingen onder anderen Roberta Alexander, Ilse Eerens, Anne Sophie Petit, Katharine Dain, Henk Neven, Jeroen de Vaal en Jan-Willem Schaafsma.

Het orkest besluit het jubileumjaar met de Hohe Messe van Bach, één van de meest geliefde werken van oprichter Frans Brüggen. De mis wordt uitgevoerd onder leiding van Daniel Reuss en samen met Cappella Amsterdam. De solisten zijn sopraan Julia Doyle, alt Margot Oitzinger, tenor Guy Cutting en bas Nicholas Mogg.

Zie voor alle details over het nieuwe seizoen de website van het Orkest van de Achttiende Eeuw.

Vorig artikel

Klassiek recital tijdens Pride Amsterdam

Volgend artikel

Opera in de media: week 31 van 2021

De auteur

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman

Jordi Kooiman is journalist en muziekliefhebber. Hij richtte in januari 2009 Place de l'Opera op en leidt sindsdien het magazine.